hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 長實設計 三部門被轟錯批 遺害千師生爬長命梯 ...
開啟左側

長實設計 三部門被轟錯批 遺害千師生爬長命梯

kmb113 發表於 2011-9-21 23:47 | 顯示全部樓層

從來我返學咁耐都未聽過(除了大學)係可以搭LIFT既
中學雞同小學雞一向都行樓梯GA 啦...
132級(平均一層20-25級)即係大約5-6層高...
好多咩??? 以前係學校一日都唔止行6層樓啦下話。
我真係唔知有咩設計錯誤LOR...學生唔該行返樓梯啦~!!!
已經成日俾人批評香港學生運動量不足GA啦...

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
HY1677 -1 人地由地下上到平台要6層 如果唔好彩個課室 ...

查看全部評分

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
neosan 發表於 2011-9-22 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2011-9-21 23:47 發表
從來我返學咁耐都未聽過(除了大學)係可以搭LIFT既
中學雞同小學雞一向都行樓梯GA 啦...
132級(平均一層20-25級)即係大約5-6層高...
好多咩??? 以前係學校一日都唔止行6層樓啦下話。
我真係唔知有咩設計錯誤LOR...學 ...

但人地而家可能係6+6 = 12 wor..
kei_hk 發表於 2011-9-22 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2011-9-22 12:46 AM 發表

但人地而家可能係6+6 = 12 wor..

叫係一口氣行12層咩

上完約6層去到平台﹐仲要行番學校。

去到學校可能有早會﹐在地下操場進行﹐之後才上埋餘下幾層。

平時小息﹐都係本身的幾層﹐同地面去平台的6層無關。

AVD1 發表於 2011-9-22 10:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex_Tsang 於 2011-9-20 17:38 發表
咁樣講啦,新一代的小朋友真的是貴了很多,這樣的事情都可以上報紙,怪不得現今社會有這樣多奇形怪狀的事情會發生。

難道學校的升降機也是容許學生使用嗎?

香港,只有更多不可思異的事情發生。 ...

而家根本就唔係講緊學校入面用升降機
而係間學校已經起左上去六層樓 o既建築物上面
之後學校自己有六層, 而家變相要 d 學生日日行十二層樓梯, 你明唔明 ?

一間普通中小學,頂多未得六七層

定係其實你到而家都唔明間學校個情況究竟係點樣 ?

LJ7006 = MF5119 = AVD1
kmb113 發表於 2011-9-22 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-22 10:20 發表

之後學校自己有六層, 而家變相要 d 學生日日行十二層樓梯, 你明唔明 ?

定係其實你到而家都唔 ...

D人傻的嗎?
如果係咁半山區D學校全部唔駛讀啦...

如果我住西營盤/石塘咀 返 聖類斯、堅保羅、英皇、聖士提反書院、聖士提反女子 等等全部可以唔駛讀啦。
小學仲有 山道 聖彼得、堅保羅等等 全部都係上長命斜 樓梯都唔多條,唔通常全部都唔駛讀???
咁多年都無人嘈依家行6層就叫辛苦,行樓梯JAR... 你試下行6層高以上既長命斜上山返學先講野啦。

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
石頭 發表於 2011-9-22 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2011-9-22 11:59 發表

D人傻的嗎?
如果係咁半山區D學校全部唔駛讀啦...

如果我住西營盤/石塘咀 返 聖類斯、堅保羅、英皇、聖士提反書院、聖士提反女子 等等全部可以唔駛讀啦。
小學仲有 山道 聖彼得、堅保羅等等 全部都係上長命斜 樓梯 ...

最大問題其實唔係條樓梯,而係起左上平台,

平台果1條樓梯根本不足以應付上下課、午膳時間的大量人潮~
 樓主| OTIS401 發表於 2011-9-22 17:11 | 顯示全部樓層

講起爬樓梯番學
早前旺角有間知名男校,有家長話出錢去起扶手電梯俾學生上山用
最後條橋俾校長ban左
Alex_Tsang 發表於 2011-9-22 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-22 10:20 發表

定係其實你到而家都唔 ...

我當然知道整個故事不是講發生在學校內。

我所提出的問題係是否現今的青少年朋友要佢地行多幾十級樓梯返學是有甚麼問題?引發長短腳、胃抽筋、生理同心理出現失調定係佢地自細被老豆老母寵壞呢!

以前讀書課室內沒有冷氣又有沒有問題?

今時今日的青少年朋友不是矜貴了嗎?

AVD1 發表於 2011-9-23 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 2011-9-22 17:58 發表

我當然知道整個故事不是講發生在學校內。

我所提出的問題係是否現今的青少年朋友要佢地行多幾十級樓梯返學是有甚麼問題?引發長短腳、胃抽筋、生理同心理出現失調定係佢地自細被老豆老母寵壞呢!

以前讀書課室內沒有 ...

我從來冇講過話咩行樓梯唔岩, 冇冷氣都唔岩,
我自己都有返過我 o既, 而家學校有冷氣機, 以前讀小學個陣未一樣冇, 大熱天時未一樣係咁上堂 ~

不過而家唔係講緊冷氣機問題
而係樓梯, 12 層你唔會覺得有點兒過份 ?
中學生黎講絕對冇問題, 咁對於一個六七歲 o既小一小二學生你又點睇 ?

仲有, 個度兩間學校, 加加埋埋差唔多成兩千人得一條樓梯又會唔會過份 ? (有人行得慢, 有人行得快架 bor, 都有 d 人行行下需要停一停休息下繼續, 咁未變相塞死後面班人 ?)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hkaiw 發表於 2011-9-23 17:58 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-9-22 17:11 發表
講起爬樓梯番學
早前旺角有間知名男校,有家長話出錢去起扶手電梯俾學生上山用
最後條橋俾校長ban左

看來是校方不想花錢去維修及保養,不過如北角和富中心及大埔各有一間幼稚園設有扶手電梯,但是兩處的扶手電梯已被廢棄,大埔那間在地下擺放了兩、三個人型模型,但是兩處的扶手電梯仍然要花錢去保養及年檢;另外以前見過有一間幼稚園是設有專用升降機,不過現址已被間成多間商舖。

喵...