hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 長實設計 三部門被轟錯批 遺害千師生爬長命梯 ...
開啟左側

長實設計 三部門被轟錯批 遺害千師生爬長命梯

kei_hk 發表於 2011-9-23 23:30 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

如果叫小學生一次過行12層樓梯﹐真係有點問題。

但是﹐分開2次去行﹐先行6層去到平台﹐之後再去到學校才按年級行3-6層﹐其實不是什麼大問題。

開頭會辛苦少少﹐幾星期後便會習慣﹐不是什麼問題。

樓梯闊度﹐最窄是足夠4人平排而行﹐也是足夠的。

你試下去一些港鐵站﹐有部份只有樓梯上落﹐都只係夠平排3人行﹐在繁忙時間都係迫滿人齊齊行﹐你話有無問題?  夠唔夠處理人流?

AVD1 發表於 2011-9-24 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-9-23 23:30 發表
如果叫小學生一次過行12層樓梯﹐真係有點問題。

但是﹐分開2次去行﹐先行6層去到平台﹐之後再去到學校才按年級行3-6層﹐其實不是什麼大問題。

開頭會辛苦少少﹐幾星期後便會習慣﹐不是什麼問題。

樓梯闊度﹐最窄是足夠4人平排而 ...

但係以一個小一小二學生, 頂多都係六七歲, 咁樣行六層我自己真係覺得有點兒跨張,
樓上有唔小人話以前以前, 而家始終時代唔同左就係唔同左 ~ (咁唔通你而家住起十幾數可以日日行樓梯返屋企, 根本就唔係咁講. 係, 你係可以行, 問題係你會唔會去行先 ?) ~

成篇文一開始就係講緊規劃有問題, 我覺得呢點真係唔可以否定 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kmb113 發表於 2011-9-24 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-24 18:49 發表

但係以一個小一小二學生, 頂多都係六七歲, 咁樣行六層我自己真係覺得有點兒跨張,
樓上有唔小人話以前以前, 而家始終時代唔同左就係唔同左 ~ (咁唔通你而家住起十幾數可以日日行樓梯返屋企, 根本就唔係咁講. 係, 你 ...

明白....時代進步之後=人類退化~!!(真係好認同...依賴機器)

不過好老實... 佢真係比地鐵站闊

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
leungfan 發表於 2011-9-24 23:12 | 顯示全部樓層

如果就黎遲到, 真係唔知好嬲定好笑... 爬n層樓先到門口
但相反咁諗: 因為d學生知道有條長命梯, 所以早d到學校慢慢爬上去, 都未嘗係件壞事
kmb113 發表於 2011-9-24 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2011-9-24 23:12 發表
但相反咁諗: 因為d學生知道有條長命梯, 所以早d到學校慢慢爬上去, 都未嘗係件壞事

其實當年我係聖類斯 D 人住石塘咀
明明知道有兩條長命斜 (大馬路&廣豐里) D人都唔會同你早少少到
咪一樣跑到隻野咁... 仲要我地學校唔興操場(足球場)早會。係直接上課室聽校長廣播GA...
跑完長命斜仲要爬一至五層樓梯不等返課室。所以好多人讀完五年之後D體能FIT O左好多~!!!
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
kei_hk 發表於 2011-9-25 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2011-9-24 11:12 PM 發表

明知有5-6層樓梯﹐你都仲當係平路預到時間剛剛好﹐我只會贈你2個字 : 抵死

正如你明知路程遠﹐你都會預多一些時間。

kei_hk 發表於 2011-9-25 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb113 於 2011-9-24 11:17 PM 發表

其實當年我係聖類斯 D 人住石塘咀
明明知道有兩條長命斜 (大馬路&廣豐里) D人都唔會同你早少少到
咪一樣跑到隻野咁... 仲要我地學校唔興操場(足球場)早會。係直接上課室聽校長廣播GA...
跑完長命斜仲要爬一至五層 ...

無錯﹐根本有不少地方受地形所限﹐每天要行長命斜﹐長命樓梯的地方有不少。

唔通這些地方的人﹐天生異品﹐特別好力上山落山?  
我看的不是﹐只是習慣成自然。

kei_hk 發表於 2011-9-25 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-24 06:49 PM 發表

樓上有唔小人話以前以前, 而家始終時代唔同左就係唔同左 ~ (咁唔通你而家住起十幾數可以日日行樓梯返屋企, 根本就唔係咁講. 係, 你係可以行, 問題係你會唔會去行先 ?) ~

成篇文一開始就係講緊規劃有問題, 我覺得呢點真係唔可以否定 ~

規劃上﹐其實本身係無問題﹐因為已經講明日後仲有另一條路的(商場)﹐只是到現在都未完工開放。

只要完工開放﹐什麼問題都解決。

而現時的問題﹐其實可以歸納成一個﹐便是時間唔配合﹐如果這家學校可以遲多一年才搬入﹐情況即刻改寫。
可是﹐其他因素影響而無法遲些搬入去﹐唯有做「開巟牛」。
永遠做開巟牛係最慘的﹐什麼配套都未有﹐只有最基本的條件﹐只可死忍一段時間﹐待其他配套可使用為止。

樓主| OTIS401 發表於 2011-9-25 00:35 | 顯示全部樓層
有個問題...
呢兩間搬左的學校,原先使用的校舍會有甚麼用途?
12A 發表於 2011-9-25 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-9-25 00:35 發表
有個問題...
呢兩間搬左的學校,原先使用的校舍會有甚麼用途?

前沙田崇真中學 - 中轉校舍, 下一手用家好像是東華三院黃笏南中學
它們在網頁公佈過可能會在重建期間搬入沙田

http://www.twghwfns.edu.hk/download/notice/316.pdf

九巴十六 與你在 GA5505 相見