hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A29開辦後,東九龍機場線討論
開啟左側

A29開辦後,東九龍機場線討論

DIH 發表於 2011-10-2 14:07 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2011-10-2 13:51 發表
咁樣改得唔得??(不過用車我諗唔掂)

E22 油塘 > 機場博覽館,20分鐘一班
http://g.co/maps/mdphx
E22A 坑口 > 機場博覽館,30分鐘一班
http://g.co/maps/jwhkp
E22B 寶琳 > 機場博覽館,30分鐘一班
http://g.co/maps/9p3m3 ...

技術問題:E22B你唔記得畀佢經康盛,唔係真係翠林路直剷上去丫嘛?

之前我提到E22A行完成個將軍澳後,就會直行秀茂坪道、順利邨道,
就係想慳時間,沿線都仍然有站畀人搭車。
我那個是用慳了入秀茂坪同四順內街的時間,改為去拉入將南。見仁見智。

而家先發覺原來我抱著的信念一直都冇變:以改道前為基礎,
E22A>A車化,E22B>拉入將南,E22P唔郁,哈,講得多都唚。
將軍澳獲得1A1E,觀塘道大致維持現狀+A29停站,順秀有全日車,
與改道前(並非開A29後)相比,除了寶林E線頭站變中途站,
及將南條E線車程延長(但多條A線)外,各方都有得益而無損失。

建議就拋出一籮籮,其實無論如何都唔係好關我事,
我只要攬住條E22唔好減班就得,點解我要幫城巴同將軍澳人諗嗟。

YC 發表於 2011-10-2 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-2 14:02 發表
都係果句…做乜要因為將南果一時三刻既高需求
而搞到一個區要有成兩條E線一條A線仲要全部都係行全日…
的確以將軍澳來往機場的需求而言不用兩條E線和一條A線同時存在,本人上述建議只是令將軍澳有兩條E線,而且這兩線還分別服務觀塘道沿線和觀塘半山,這樣該不會供應過剩吧。
siupy 發表於 2011-10-2 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-10-2 14:07 發表

技術問題:E22B你唔記得畀佢經康盛,唔係真係翠林路直剷上去丫嘛?

之前我提到E22A行完成個將軍澳後,就會直行秀茂坪道、順利邨道,
就係想慳時間,沿線都仍然有站畀人搭車。
我那個是用慳了入秀茂坪同四順內街的時間,改為去 ...

唔記得拉番去康盛
應該係咁行先啱
http://g.co/maps/kvusz
toyl 發表於 2011-10-2 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 YC 於 2011-10-2 14:11 發表
的確以將軍澳來往機場的需求而言不用兩條E線和一條A線同時存在,本人上述建議只是令將軍澳有兩條E線,而且這兩線還分別服務觀塘道沿線和觀塘半山,這樣該不會供應過剩吧。 ...

今日下午我在牛池灣文娛中心望出龍翔道天橋,往機場方向E22A經過之後,約5分鐘A29就駛過,A29車上有大約十位乘客,全部坐上層。
非繁忙時間A29絕對有能力響觀塘道加一兩個站,分段收費唔提前絕對唔過份(快咁多,比多三蚊都抵啦!)
kay 發表於 2011-10-2 20:03 | 顯示全部樓層
雖然我唔係好熟,不過想問
好似下面咁行,其實要幾多時間?
只後坑口同TKO就一條
TKO、TKL就係尾站
山上既就康盛開直接上山,唔理將南.....
雖然係有D搵寶林笨....
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2011-10-2 21:44 | 顯示全部樓層
重組成咁會唔會ok?

E22 油塘<>機場
        油塘出到藍田站後與現時路線一樣,但不入樂富/九龍塘
        減車四架,二十分鐘一班

E22A 寶林<>機場
           縮番去寶林,加經啟田,麗港城,樂富/九龍塘
           加車三架,三十分鐘一班

E22B 寶林<>機場
           經康盛/翠林,秀茂坪,四順,彩雲,彩虹,黃大仙後,加經樂富/九龍塘
           用車八架,三十分鐘一班

A22 牛頭角<>機場
        經四彩,坪石後返回原線
        減車四架,二十分鐘一班

A29 寶林<>機場
       經坑口後,加停觀塘道三站(駿業里,創紀之城,九龍灣港鐵站)返回原有路線
       加車一架,二十分鐘一班

總括要加兩架車先搞得掂
toyl 發表於 2011-10-2 21:56 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

如果A22擺牛頭角,6D夜晚就無位擺食飯車,甘泉街附近食堂夜晚又收晒檔,私去長沙灣總站食最少比夠70分鐘先掂!除非將最右邊行車線重開做6D/A22總站,再將單邊白線換成巴士專線啦!

DIH 發表於 2011-10-2 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-10-2 21:44 發表
重組成咁會唔會ok?

E22A返將軍澳方向如何經啟田?
A22經四彩,我懷疑是否有足夠客量。
E22唔入樂富,我唔拘呀。
88cheong 發表於 2011-10-2 22:34 | 顯示全部樓層
A29可否兜埋將軍澳?
另外,如果A29觀塘道加站
A22可否縮去譽港灣,(新蒲崗景福街)
或九龍灣麗晶花園做總站?
~誰@359~ 發表於 2011-10-2 22:37 | 顯示全部樓層

原帖由 YC 於 2011-10-2 14:11 發表
的確以將軍澳來往機場的需求而言不用兩條E線和一條A線同時存在,本人上述建議只是令將軍澳有兩條E線,而且這兩線還分別服務觀塘道沿線和觀塘半山,這樣該不會供應過剩吧。 ...
你似乎唔知一直以來既E22A,同埋而家既A29,非繁客量係幾咁慘淡

我覺得我有需要o係度對其他板友(再)強調一點…
有冇需要因為將南,而令到將軍澳成為全香港唯一一區可以坐擁兩條全日E線一條A
但實際係根本冇咁既需求?
我會覺得,A29入將南,畀將南可以全日60分鐘以內入到機場客運大樓
用呢樣野去trade一條車程耐D既E線,係一個Fair trade泥嫁囉…

字大只顯得人自大