hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A29開辦後,東九龍機場線討論
開啟左側

A29開辦後,東九龍機場線討論

S3BL100 發表於 2011-10-3 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2011-10-3 13:07 發表

如果E23縮短不如縮落九龍城碼頭
反正黃大仙都唔會有人搭佢入機場
我建議咁改:

E22
http://g.co/maps/pwyxn
E22A
http://g.co/maps/zthau
E22B
http://g.co/maps/86ght ...

你E22A同E22B兩幅map一樣……

仲有就係,樂富多燈,兜樂富同兜斧山道/蒲崗村道既時間應該差唔多?

E23縮去九龍城碼頭,無人反對就得……不過既然你提到呢個idea,
我反而諗緊長遠將佢拉去啟德新發展區。

fb.com/scientisthk2usa/
siupy 發表於 2011-10-3 15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-10-3 13:25 發表

你E22A同E22B兩幅map一樣……

仲有就係,樂富多燈,兜樂富同兜斧山道/蒲崗村道既時間應該差唔多?

E23縮去九龍城碼頭,無人反對就得……不過既然你提到呢個idea,
我反而諗緊長遠將佢拉去啟德新發展區。 ...

搞錯左
重新整多次
E22 油塘 > 藍田(山) > 觀塘道 > 釡山村道,蒲崗村道 >....
http://g.co/maps/8frnm
E22A 將南 > 坑口 > 麗港城 > 觀道繞道 > 太子道東 > 聯合道,竹園道 >....
http://g.co/maps/ff9uy
E22B 寶琳 > 翠林 > 秀茂坪 > 四順 > 樂富,九龍塘 > ......
http://g.co/maps/wffca
E23 縮短到九龍城碼頭

A29 去程停將南/觀塘道

A22 縮短到坪石

另外我想問下用幾多架車邊度查到
一直以來我都唔識計
~誰@359~ 發表於 2011-10-3 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-10-3 11:55 發表

唔反對,但係如果用我#4個建議來睇,將軍澳兩條E線,E22A同E22B根本無重疊,
所以只要資源上可以做到,其實又唔係話唔可以考慮……
再者,雖然我地個個都希望E22A逆走成功,而且A29入將南絕對係E22A逆走的合理理由,
但係理想係一件事,做唔做到又係第二件事,
都要諗埋如果做唔到既話,係咪就因此要令到康盛翠林繼續兜,秀茂坪四順繼續無全日車呢?
如果要從整體利益出發的話,唔理將南反對意見係必須做既事
況且,成件事亦都唔見得將南係全部輸晒
最少對於來往機場既朋友而言,有左A29,E22A真係要唔要都罷

再者,將南有左A29,就冇需要、亦冇需求全日都有一條E車
只需要有返特別車,o係繁忙時間畀坑口將南有返幾班快既E車,落到東涌後勤
之後憑住E22A非繁個客量,再加A29,基本上已經足夠屈到將南冇聲出
字大只顯得人自大
pch_yeung 發表於 2011-10-3 16:28 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2011-10-3 15:36 發表
另外我想問下用幾多架車邊度查到
一直以來我都唔識計

如果係固定班次, 其實計法好簡單:

用車數目 = 一轉所需時間(連休息) 除以 班次

例: 一轉要用2.5小時=150分鐘, 30分鐘一班, 即係要用5架車,
再詳細一點, 1車開08:00, 行完一轉, 可以再開10:30, 中間仲有
08:30, 09:00, 09:30, 10:00四班, 連同1車, 即係要用5架車
FD5410 發表於 2011-10-3 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-10-2 21:44 發表
E22 油塘<>機場
        油塘出到藍田站後與現時路線一樣,但不入樂富/九龍塘
        減車四架,二十分鐘一班

E22A 寶林<>機場
           縮番去寶林,加經啟田,麗港城,樂富/九龍塘
           加車三架,三十分鐘一班

E22B 寶林<>機場
           經康盛/翠林,秀茂坪,四順,彩雲,彩虹,黃大仙後,加經樂富/九龍塘
           用車八架,三十分鐘一班

E22 果度唔反對
但 E22A 同 E22B 都要入九龍塘樂富
將南就 BAN 梗架啦,
要山上客再兜都唔係好事...

其實要 BAN 既, 將南班人就點都搵到理由
橫掂都係咁既,
都係 E22A 逆走 + A29 停將南,觀塘算把啦

老老實實,將南有左 A29
條 E22A 都未必有需要落埋去...
最多學師兄話齋,繁時整幾班車算啦

JX9097 發表於 2011-10-3 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-3 16:15 發表
最少對於來往機場既朋友而言,有左A29,E22A真係要唔要都罷

只需要有返 ...

其實從頭到尾,都唔明將南何得何能可以hoid住成條E22A
要全世界圍住將南轉咁
不過,同時亦要多謝將南嘅堅持
否則將北今時今日唔會有A29

若然真係要A29兜將南
唔該最低限度將整個東九龍資源重組
兼將A29加密到20分鐘一班
~誰@359~ 發表於 2011-10-3 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2011-10-3 23:01 發表

其實從頭到尾,都唔明將南何得何能可以hoid住成條E22A
要全世界圍住將南轉咁
不過,同時亦要多謝將南嘅堅持
否則將北今時今日唔會有A29

若然真係要A29兜將南
唔該最低限度將整個東九龍資源重組
兼將A29加密到20分鐘 ...
不如我咁問啦…
你好似係A29常客,A29要幾耐先入到機場呢?
應該都要差不多一個鐘啦(計埋隧道塞車)
咁其實將南果幾分鐘,又係咪真係咁大影響?
第一日開線果陣強到50分鐘入到機場,入埋將南停埋觀塘都係一個鐘多少少
E22A快極都要90分鐘,A29都仲快到差不多半個鐘喎

我會覺得,講到A29入將南就一定要大幅加班
係因為你覺得,「點解將南要我兜就要say yes,要將南放E22A逆走就唔得」既心態
實際上A29入左將南之後,競爭力依然比E22A要大

況且,A線直接入機場,比起絕大部分E線都可以o係東涌果一帶節省約20分鐘車程
而且,A29就算入將南停觀塘,實際車程都可以o係75分鐘之內做晒
仲快過當年岩岩新開既E22A,而代價只係$24變成$27(以員工價計)
咁其實仲可以有咩要求…?
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2011-10-3 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-3 16:15 發表

只需要有返 ...

我諗大家既common ground係同意E22A應該逆走先係最理想,
只係大家對於應唔應該、需唔需要考慮埋E22A無得逆走,有咩替代措施,持不同意見,呢樣野好難拗。
只係我覺得,大家應該prepare for the worst……

另外,啟德新發展區已經起緊樓,中九龍隧道唔知係咪會如最初計劃2016年通車,
其實大家目光可以放長遠少少,A22縮短的話,幾適合富豪東方酒店後直接上橋入新發展區,
而E23與其縮去九龍城碼頭,不如由下路入新發展區……

只係,到時將軍澳去機場一定係觀繞 - 中九龍隧道 - 西九龍公路最快,
但係唔見得單靠成個將軍澳夠客support一條機場線……

fb.com/scientisthk2usa/
~誰@359~ 發表於 2011-10-4 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-10-3 23:51 發表

我諗大家既common ground係同意E22A應該逆走先係最理想,
只係大家對於應唔應該、需唔需要考慮埋E22A無得逆走,有咩替代措施,持不同意見,呢樣野好難拗。
只係我覺得,大家應該prepare for the worst……
如果D替代措施係要搞到將軍澳有三條全日機場線
之後全個東九龍條條線唔係20就30,咁其實好糟糕
所以,我諗既方向就明顯同你地唔同
為左要影響做到最細,我會覺得「E22A逆走」係一樣必需達成既目標
問題就變左係其餘既配套點樣做,應付返將南既需要
用其他配套令E22A逆走方案變得(更加)合理,同時令將南再冇合理理據去反對

當然啦,你話諗下「假設將南必須有全日尾站E車」之下既方案,唔係唔得既
但我會覺得果D方案係用泥顯示出「將南咬住全日尾站E車」係搞到成件事幾咁唔合理…
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2011-10-4 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-3 23:32 發表
不如我咁問啦…
你好似係A29常客,A29要幾耐先入到機場呢?
應該都要差不多一個鐘啦(計埋隧道塞車)
咁其實將南果幾分鐘,又係咪真係咁大影響?
第一日開線果陣強到50分鐘入到機場,入埋將南停埋觀塘都係一個鐘多少少
E22A快極都要90分鐘,A29都仲快到差不多半個鐘喎

我會覺得,講到A29入將南就一定要大幅加班
係因為你覺得,「點解將南要我兜就要say yes,要將南放E22A逆走就唔得」既心態
實際上A29入左將南之後,競爭力依然比E22A要大

況且,A線直接入機場,比起絕大部分E線都可以o係東涌果一帶節省約20分鐘車程
而且,A29就算入將南停觀塘,實際車程都可以o係75分鐘之內做晒
仲快過當年岩岩新開既E22A,而代價只係$24變成$27(以員工價計)
咁其實仲可以有咩要求…?

A29(唔計隧道塞車)
往機場方向行車時間大約係45-50分鐘
往將軍澳車程大約係55-60分鐘

兜將南的話,要睇睇定線係點
若果只入將軍澳(唐俊街),跟住就經靈實入隧道
我唔會太反對,因為行車時間只係相差5分鐘左右
對於整體行車時間而言唔算多

不過若果停埋觀塘or調景嶺的話
唔加班唔係唔得,不過A29唔會係必然之選

入調景嶺,行車時間比現時一定多10-15分鐘
咁就令到行車時間去到55-65分鐘/65-75分鐘
而我要付出多$3,值唔值?
(仲要計埋非機場客畀多$18!呢批客肯定即時變做零)
我個人抱懷疑態度,個人唔排除重投E22>綠小102懷抱
(因為E22轉綠小102只係需要75分鐘左右)

停觀塘就增加大約10分鐘,可唔可以接受就真係見仁見智
到時會係夾到咪坐囉,夾唔到時間就肯定唔會等A29
(因為即時轉坐E22>綠小102同乾等A29,返到屋企都係咁上下時間
我點解要乾等,再畀多$3?)

若然停哂將南(調景嶺)同觀塘的話
唔加班就勢係假

至於心態方面,我可以好老實講
以前只有E22A揀,咁將北都冇乜得say
(兜完將南都冇乜辦法比E22A更快到機場)
但依家有A29就唔同講法,將南仲有乜權"阿支阿左"?

當年唔係佢哋咁堅持,寶林去機場早就唔使咁耐
(雖然只係短10-15分鐘,但感覺已經唔同哂)
依家係將南想要A29,唔該唔好討價還價
俗語有云:有咁耐風流,有咁耐折墮
你話我自私都係咁講