hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 施政報告:長者殘疾人$2優惠
開啟左側

[問題] 施政報告:長者殘疾人$2優惠

kay 發表於 2011-10-13 08:01 | 顯示全部樓層

原帖由 HY1677 於 2011-10-13 06:47 發表
我朝朝返學都見到一堆老人家去飲茶

D人返工返學成日都要兜過佢地,因為佢地行得太慢,阻住D人,條路又好多人行

邊個講老人家唔會繁時出黎?

好多老人家既心態係"我係老人家,你地要讓我,就算係我錯,都係你地後生既 ...

點解一定係老人家係條路阻住你?
你係馬路左穿右插,倒返轉老人家驚你撞到佢

依家先知原來想敬老都要考慮好多野,如果要顧慮咁多野
唔係由心出發既話,真係唔提行好過.....好彩政府唔係咁既心態

而且多左人搭車,特別係九巴,已經係變相補貼緊比佢,而且越多人搭佢越補得多
九巴之後少左個藉口加價唔知好事定壞事

如果政府補貼埋比學生,睇怕巴士公司有幾年都唔可以申請加價
世界很簡單 人類很複雜
hkbw 發表於 2011-10-13 09:23 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2011-10-12 22:55 發表
一句到尾,原來部分巴迷心態就係「你班老嘢唔好同我爭巴士坐,幾十歲人最好就喱喺屋企唔好出街。」

輪椅人仕坐巴士上落都需要好多時間,繁忙時間亦會佔用大量企位空間,按某些人嘅想法,巴士上落車門應該好似以前新加坡咁整條 ...

我最估唔到既係, 咁樣既論調竟然由一位有出書, 資深既巴士迷所講....

原帖由 n281 於 2011-10-12 20:48 發表
.

反 而 新 措 施 一 定 會 影 響 行 車 時 間

來往新界及市區,東涌對外線,隧巴線

例如:68X--市區往新界長途線
會有長者付$2,由油麻地去長沙灣
多左人落車,會影響行車時間

過往有長者$2優惠既日子
都有此情況
車長都稱會影響行車時間
小弟曾經教長者由機場去東涌
付$2搭任何一條E線

政府推行長者日日$2搭車
不如將來從新推出取消了廿年既 學童車船半價証 或 學童車船津貼

言則閣下都應該反對雙向分段, 因為會增加行車時間~
那唔怪得之巴士司機駕車稍慢就要俾人話, 因為增加行車時間的罪名原來被看到那麼大~

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
edhong + 1 agree and support

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2011-10-13 09:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-10-13 08:01 發表

而且多左人搭車,特別係九巴,已經係變相補貼緊比佢,而且越多人搭佢越補得多
九巴之後少左個藉口加價唔知好事定壞事

如果政府補貼埋比學生,睇怕巴士公司有幾年都唔可以申請加價

其實今次政策變相將香港公共巴士不用直接補貼的神話劃上了句號 (雖然之前有人都認為專利巴士不用繳柴油稅
都算係補貼的一種), 但在車費上的直接補貼, 還真的是頭一次~
殺雞焉用牛刀?!
Eddie 發表於 2011-10-13 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2011-10-13 09:25 發表

其實今次政策變相將香港公共巴士不用直接補貼的神話劃上了句號 (雖然之前有人都認為專利巴士不用繳柴油稅
都算係補貼的一種), 但在車費上的直接補貼, 還真的是頭一次~ ...

其實補貼都唔應該用劃一價錢
例如25折俾長者
咁都仲可以避免濫用
hkaiw 發表於 2011-10-13 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-10-12 23:24 發表
依家港鐵果種係類似學生八仔既形式
你攞左傷津再向龜仔登記
佢就會比張個人八仔你, 而張飛已經係登記左另一個類別
所以只係好似認老人飛有優惠咁樣 ...

這次優惠原來比港鐵的更為嚴格,因為是 100% 傷殘才有:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111013/00176_030.html

喵...
kei_hk 發表於 2011-10-13 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-10-13 08:01 AM 發表

點解一定係老人家係條路阻住你?
你係馬路左穿右插,倒返轉老人家驚你撞到佢

依家先知原來想敬老都要考慮好多野,如果要顧慮咁多野
唔係由心出發既話,真係唔提行好過.....好彩政府唔係咁既心態

而且多左人搭車,特別 ...

原來老人家的手腳慢﹐行得慢﹐上落車慢﹐係會令大家不滿﹐神憎鬼厭的。

真悲哀

這班人﹐請緊記今天你的的想法﹐幾十年之後的後生仔﹐便會這樣對待你了。
幾十年後的你﹐日後唔好出街啦﹐阻住好多人架。

生老病死﹐係絕大部入都要面對的﹐「老」是人生一個重要階段﹐今天你不敬重老人家﹐他朝一日﹐後生的一輩都不會敬重你。唔想他朝一日出街被人話阻街﹐坐車無位坐....... 今天你便應該緊記今天你對老人定的心態係點。

n281 發表於 2011-10-13 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2011-10-13 09:23 發表

言則閣下都應該反對雙向分段, 因為會增加行車時間~
那唔怪得之巴士司機駕車稍慢就要俾人話, 因為增加行車時間的罪名原來被看到那麼大~ ...

單向 及 雙向分段收費 各有優點
如果好似新加坡既巴士路線絕大部分有雙向分段收費
大部份乘客都不會搭長途
巴士轉地鐵再轉巴士
Alx3000 發表於 2011-10-13 11:32 | 顯示全部樓層
支持呢個計劃的人, 希望你們可想想實際情況,  
而家假日兩蚊, 好多師傅都已經叫苦連天, 因為多左好多長者搭車
而且長者唔係一般乘客, 更加要細心照顧, 震震下震低左又入巴士佬數 (我間唔中就見行動不便ge長者上樓上)
至於長途車短途客,唔只係影響車程時間, 仲有機會定真正長途客上唔到車

我認為鼓勵長者外出係好事, 不過都要諗下實際情況
如果只限非繁時先有優惠就好好多, 起碼唔會加重運輸負擔, 仲可以善用剩餘資源
Quanta 發表於 2011-10-13 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-13 11:13 發表
原來老人家的手腳慢﹐行得慢﹐上落車慢﹐係會令大家不滿﹐神憎鬼厭的。

真悲哀

這班人﹐請緊記今天你的的想法﹐幾十年之後的後生仔﹐便會這樣對待你了。
幾十年後的你﹐日後唔好出街啦﹐阻住好多人架。

生老病死﹐係絕大部入都要 ...

敬老, 唔代表老人家做咩都無錯

好多老人家, 明明行動不便又要上上層
行得慢但又唔去讓路俾其他人
我如果唔趕時間/病咗好攰/拎住重嘢而行得慢, 都會主動行埋一邊, 費事阻到人,
但我所見, 現時會咁做的老人家只佔好少數, 大部份都係恃老賣老

用長途線初段服務短途客, 增長車程之餘, 亦可能令長途客上唔到車
(我唔反對用長途線尾段載短途客, 因為長途客唔會因為咁而上唔到車)

評分

HY1677 + 1 這才是真理

查看全部評分

kei_hk 發表於 2011-10-13 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011-10-13 11:45 AM 發表

敬老, 唔代表老人家做咩都無錯

好多老人家, 明明行動不便又要上上層
行得慢但又唔去讓路俾其他人
我如果唔趕時間/病咗好攰/拎住重嘢而行得慢, 都會主動行埋一邊, 費事阻到人,
但我所見, 現時會咁做的老人家只佔好少數, 大部份都係恃老賣老

用長途線初段服務短途客, 增長車程之餘, 亦可能令長途客上唔到車
(我唔反對用長途線尾段載短途客, 因為長途客唔會因為咁而上唔到車)

我無講他們(老人家)一定是對的﹐但最少我們不應有一個心態﹐便是老人家阻頭阻勢。

即係上落車手腳慢﹐我們不應存有不滿。不應該有老人優惠﹐因為多了老人家坐車而有不滿。

好老實講﹐如果我是坐巴士下層﹐看到有需要的人﹐我一定會讓座的。但同樣事情在上層發生﹐除非有特別原因(例如壞車過客﹐全車迫爆﹐無耐上上層)﹐我係一定唔會讓位的﹐原因係你上得上層﹐即係你有一定能力支持車程﹐沒有必要讓座。

至於行街﹐我自己親身又好﹐眼見又好﹐其實好多時係老人家警覺力較低﹐未必察覺到後面有人。去到察覺的時間﹐很多時都未及反應﹐你已經在則邊爬頭了。而我自己只會待有合適的地方﹐才會加快速度爬頭﹐係唔會有任何怨言的。
請緊記﹐老人家身體機能是不及年青人的﹐眼看不遠﹐耳聽不清﹐對身邊的微細事﹐未必可即時留意到﹐即時感覺到的。

評分

kay + 1 agree

查看全部評分