hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 施政報告:長者殘疾人$2優惠
開啟左側

[問題] 施政報告:長者殘疾人$2優惠

Eddie 發表於 2011-10-13 17:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-10-13 17:16 發表

現時巴士公司﹐以至mtr﹐又有沒有限制長途及短途優惠不同?

今次政府擺明是copy現時幾家公司提供的優惠﹐推廣至每一天。

如果分開2種不同優惠﹐便令市民大眾有所混亂﹐到頭來又係集中番最平的日數才出動。
這又同推行目的有 ...

問題係而家要政府俾返個差價
條數就唔係咁計
kei_hk 發表於 2011-10-13 17:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2011-10-13 05:20 PM 發表

問題係而家要政府俾返個差價
條數就唔係咁計

大家都只是關心係大家夾份埋單這個問題。

如果有一個好提意﹐運作上可行(例如上落車拍卡去判辨)﹐又唔會因為不同優惠標準(即同現時$2比較)而做成長者混淆﹐歡迎在此講出來。

只可講﹐真係用固定折扣﹐肯定比比議員講點解唔係一刀切$2 ? 私營公司都$2﹐點解政府要這樣縮骨?

所以﹐一係唔好推出資助優惠。一推出之後﹐根本唔會有更好的老人優惠方案可推行的。

Eddie 發表於 2011-10-13 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-13 17:27 發表

大家都只是關心係大家夾份埋單這個問題。

如果有一個好提意﹐運作上可行(例如上落車拍卡去判辨)﹐又唔會因為不同優惠標準(即同現時$2比較)而做成長者混淆﹐歡迎在此講出來。

只可講﹐真係用固定折扣﹐肯定比比議員講點解 ...

以我o既意見根本唔應該整埋呢d扭曲市場需求o既補貼
將預計所用o既錢加晒落生果金已經得
DGCNYO 發表於 2011-10-13 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2011-10-13 16:41 發表

小巴都要有長者/傷健資助,咁應該好快會到的士紅頂村巴甚至街渡有此要求

曾生做特首7年,都仲未學到野,政策出台總係先推後修,無論慳電膽交通津貼
生果金以至而家長者優惠,都係講左然後先開始著手做,難怪民望一直跌( ...

一向都係咁,因為佢係AO出身,佢點會構建到一個完整的計劃....有咩得有咩失,我夠膽講黎7年無一個證策真真正正公怖時講清得失

往往之後就逼人地插佢先爆,,,,點做得好呢.....

一個交通優惠明明可能引起的人流問題,居然一字不題....

有時又唔怪得D議員廢,AO治港最叻就做一D無問既問題俾你地打,家下話交通人流問題就轉移視線話涼薄,點討論呢
kay 發表於 2011-10-13 18:52 | 顯示全部樓層
人流問題:從來計人流都好主觀,香港人口流動性都唔細,交通流量一向都好飄忽
就算多人搭,都唔會1下子D人搭晒307,681,58X,再搭幾個站掛...
多左人搭交通工具...作為巴迷唔係更開心咩,有得加班/唔駛取消路線..

錢唔落生果金:通脹個勢咁勁,點都唔夠搭車鎖死2蚊咁控制支出好..

難得有方案得到香港普遍人既歡迎,只係執著D老人家搭車阻鬼住晒,搭幾個站就落呢D較次要問題
對於香港社會主張既融洽、共同相處,都唔會有幫助..
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2011-10-13 18:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2011-10-13 05:32 PM 發表

以我o既意見根本唔應該整埋呢d扭曲市場需求o既補貼
將預計所用o既錢加晒落生果金已經得
針沒有兩頭利,此計劃目的係想長者增加外出。

如果把相關補貼直入生果金,你又估下長者又会唔会真係增加外出次数?
換轉我係長者,我一定係當幫補日常开支,不會增加外出,這不是政策想做的效果。

LP1200 發表於 2011-10-13 20:22 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-10-13 01:18 PM 發表
你能不能想像,總站後幾個站爆,中間無得上,上公路前卻下了一大堆人,部車就半空,這正正是最浪費的情況 ...

呢個情況自己經歷過一次,
朝早7點幾係環翠上8X,
去到興華邨就頂左閘,
搞到柴斜既朋友無得上8X,
去到筲官個站,落左成半車學生客,
最後架車下層起碼有一半空位
Lovey Dovey
PB602 發表於 2011-10-13 20:23 | 顯示全部樓層
港英政府年代有學生車船半價證,巴士公司會推算番學生乘車人數同車費差額,然後由政府用現金補貼,呢個政策到八十年代尾由車船津貼取代。因此,政府補貼巴士公司唔係先例。
Snoopy@FB8617 發表於 2011-10-13 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1677 於 2011-10-13 06:47 發表
我朝朝返學都見到一堆老人家去飲茶

D人返工返學成日都要兜過佢地,因為佢地行得太慢,阻住D人,條路又好多人行

邊個講老人家唔會繁時出黎?

好多老人家既心態係"我係老人家,你地要讓我,就算係我錯,都係你地後生既 ...
問題有幾多老人家真係要係繁忙時間刻意要跨區先?

區內短途線係繁忙時間又有幾多條真係keep住成個時段都會爆先?

阻你最多幾分鐘係唔係會死人先?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2011-10-13 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011-10-13 11:45 發表
用長途線初段服務短途客, 增長車程之餘, 亦可能令長途客上唔到車
(我唔反對用長途線尾段載短途客, 因為長途客唔會因為咁而上唔到車)
成件事未必一定咁睇
正常既長途係初段唔少既站都會有人上客
要停站既機會本身都唔低
現時只不過多左一部分落既人
對行程並非有一個好大既影響

同一時間有幾多線尾站真係會冇人上車...

更加大既問題係
唔好覺得一有優惠就全港既長者就會出晒去日日時時刻刻去巴士...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kay + 1 gd talk

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過