hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 公共圖書館更新電腦系統工程
開啟左側

公共圖書館更新電腦系統工程

kei_hk 發表於 2012-1-11 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2012-1-11 09:54 AM 發表
運書箱只係沙田公共圖書館先至試緊。
其實公共圖書館要用RFIP絕對唔難,起碼應該全港大學已經用緊RFID,
好似深圳呢D大型圖書館已經一早用緊,香港起步已經遲。問題係公共
圖書館,尤其好似中央呢D大型館,仲有小部份書係軟皮 ...

起步算唔算遲又好難評論。

現在才開始試﹐其實都有一個客觀情況去解釋的。

舊有系統(即剛剛唔用的一套)﹐如無意外便最第1套的系統﹐由90年代開始使用﹐最初2個市政局分成2套獨立運行﹐回歸後2局合併﹐2套系統合併互通。

由開始使用到最後停用﹐期間一直有更新更改程式﹐提供更多服務﹐到現在大既用了15-20年﹐軟件層面的支援會出現困難﹐難以再提升效能﹐所以有需要更換新系統。

有人會問﹐點解唔早多幾年去更新系統?
我雖不是圖書館的代言人﹐無真正的原因。
但可以估到的原因包括 :
1. 沿有系統一直可使用﹐沒有大問題出現。(間中有講紀錄不全等﹐但估計人為操作成因為主)
2. 政府批錢程序﹐所花時間實在太長
3. 沿有系統是否真正發展已盡頭﹐支援上有困難 (直接影響批錢進度)

公眾圖書館是由政府撥款去日常運作﹐當有重大計劃要做便同政府另外申請﹐所以事前的文書處理係非常多﹐要一層一層向上反映審批。
相反﹐大學是一大筆錢批給大學自行處理﹐加上各大大學校長仲有另一主力工作﹐便是向商界務捐。大學的資金審批﹐相對地較簡單﹐只要有需要的便可進行﹐更有機會由校長出面找商家做支持贊助﹐所以步伐會快得多。

一直都有人講﹐圖書館入面都有好多古董機(或作業系統 os) 運作中﹐暗示了背後的server 可能一直都沒有提升﹐隨時仍然使用古舊的程式﹐可能仲停留win nt4.0/配合當時的database系統。
這些後勤重要設備根本支援唔到新os﹐所以一直都唔能夠提升前線電腦﹐未能提升其他服務。

舉一個例子﹐RFID 的設備﹐所用的Driver, DLL 檔﹐可能只是支援Vista 及 win 7﹐在xp 入面可能用到﹐但未必是理想。
前線電腦仍停留在"遠古"時代﹐便用不到新的硬件。

因此﹐現在提升了後勤設備(如server 的os等)﹐直接令前線的電腦可用最新的os﹐但直接可以提升接駁其他硬件的能力(主要driver問題)﹐便可提供更多服務的嘗試。

至於軟皮書問題﹐我又唔覺得問題好大﹐前面我已經講了rfid label 貼的位置﹐不論厚薄軟硬的書﹐原則上都可用到 rfid label的﹐只是要看看實際使用時﹐label 內藏天線是否有能力承受多次屈曲。

ATR83 發表於 2012-1-12 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2012-1-11 09:54 AM 發表
其實公共圖書館要用RFIP絕對唔難,起碼應該全港大學已經用緊RFID,
好似深圳呢D大型圖書館已經一早用緊,香港起步已經遲。問題係公共

大埔圖書館都有用還書箱,前幾日去還書,職員仲問我點解唔用隔離個還書箱
我照直話以為用還書箱要等第二日先有Quota借書,殊不知佢同人手一樣係即時處理還書程序

知足‧就能活得幸福
ccicoltd 發表於 2012-1-12 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2012-1-12 01:15 發表
大埔圖書館都有用還書箱,前幾日去還書,職員仲問我點解唔用隔離個還書箱
我照直話以為用還書箱要等第二日先有Quota借書,殊不知佢同人手一樣係即時處理還書程序 ...

這些還書箱只是 book drop,背後要人手再過機,並無應用 RFID,與沙田館不同。
on11358 發表於 2012-1-13 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2012-1-11 09:54 發表

硬皮唔好處係會佔用更多書架空間,圖書館已經爆架爆得好厲害,
成日都要WD好多書(尤其係兒童書),而且硬皮製作需時(要運去懲教署),
再運返去中央館上磁,又要對下有冇倒裝、之後入機....,
不過好處就唔駛包書或者Lam膠,慳返唔少人手,仲可以減少上錯書機會。
OTIS401 發表於 2012-1-14 01:17 | 顯示全部樓層
岩岩先發現
原來個新系統,會係還書日期前幾日
會send電郵來提示...
martin2000 發表於 2012-1-15 00:04 | 顯示全部樓層

經驗分享

昨日去完沙田館借書, 發現勁多職員喺度stand-by, 所有無過期嘅items(書&碟)都要用還書箱還, 借出嘅無附件都會叫你用自助機, 昨日我借2本書及2隻碟, 其中1本書及1隻碟有附件
為了試一試新自助機, 我首先用自助機借無附件嘅1書1碟, 同以往一樣插圖書證/ID, 之後入PIN, 但係因為改咗係touch screen, 大力少少撳成部機都震哂。佢話最多3書或1碟, 所以要分開2次過機, 本書順利過到, 的確快咗, 但係隻碟唔開盒係過唔到(試咗幾次), 所以總括而言時間都係差唔多(不過純借書應該會快d)
之後落counter借埋另外嗰1書1碟, 就真係出事喇, 我都係用ID, 但係counter部機讀咗4-5次都未得(明明同自助機同一部卡機), 到我差d拎返張圖書證出來時先搞掂...
之後職員搵完附件諗住過機(黑色pad)嗰陣, 職員諗住先過2本書(原書&附件), 再過碟及另一隻碟(附件)。好可惜, 第一round兩本書只係過得一本, 試咗幾次都過唔到本原書, 然後嗰2隻碟分開過, 試咗幾次都過唔到
最後, 個職員投降, 1書2碟都係過barcode先搞掂, 加加埋埋我總共企咗喺counter成10分鐘, 搞到個職員都唔好意思

總結: 新自助機的確唔錯, 不過希望部機可以穩陣d。但係counter個system真係有待改善, 暫時都係用返圖書證同掃barcode應該會較快(即係原有mode)

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
toyl + 1 謝分享

查看全部評分

kei_hk 發表於 2012-1-15 11:00 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

唔打開盒過唔到cd﹐估計最大原因係cd本身的反光層包含金屬﹐令到電波分散而過唔到機。

而職員機不能一次過幾本書﹐估計是把電波功率調得低(與自助機比較)﹐以免同時掃埋附近非處理的物品(書本/cd等)。

想問下﹐rfid label/tag 是放在書本/cd 那一個位置?

toyl 發表於 2012-1-15 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 martin2000 於 2012-1-15 00:04 發表
昨日去完沙田館借書, 發現勁多職員喺度stand-by, 所有無過期嘅items(書&碟)都要用還書箱還, 借出嘅無附件都會叫你用自助機, 昨日我借2本書及2隻碟, 其中1本書及1隻碟有附件
為了試一試新自助機, 我首先用自助機借無 ...

碟都要用還書箱?唔係話避免爛碟唔比人用還書箱還咩?
OTIS401 發表於 2012-1-15 15:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-1-15 11:00 發表
唔打開盒過唔到cd﹐估計最大原因係cd本身的反光層包含金屬﹐令到電波分散而過唔到機。

而職員機不能一次過幾本書﹐估計是把電波功率調得低(與自助機比較)﹐以免同時掃埋附近非處理的物品(書本/cd等)。

想問下﹐rfid label/t ...

書就係貼係最後一頁
CD就貼係CD中間,但天線不是書本上的正方形而係圓形
kei_hk 發表於 2012-1-15 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2012-1-15 03:06 PM 發表

書就係貼係最後一頁
CD就貼係CD中間,但天線不是書本上的正方形而係圓形

唔怪得CD會出現掃讀困難。

如方便的﹐可否影張相看看﹐想看看實際SIZE有幾大。