hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AD vs. AV轉向性能一問
開啟左側

[問題] AD vs. AV轉向性能一問

牛奶仔 發表於 2012-1-2 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-1-2 14:06 發表

加闊輪距應該無助迴轉半徑,反而能夠有助相對速度高時的轉向平穩度

大轆對快車時的貼地平面有幫助,細的就會慢車時有較好的靈活....

不過講真,九巴有無真的考慮,當年可能有,今日我覺得未必....

以九巴3BL計, 頭批早期用20寸轆, 胎尺寸係12.00R20, 第二批及第三批改用22.5寸轆, 初期輪胎尺寸係315/80R22.5, 第四批、11米及前期車均改用窄一點的295/80R22.5, 闊胎對地面阻力及抗轉彎力都大, 也增加了轉向直徑.

近年大部份AP及全數新巴6000系的尾軸都換了窄胎, 相信都是為了改善轉向半徑有關.
唔大得,唔少得,點至得呀?
dominic3286 發表於 2012-1-2 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2012-1-2 14:16 發表

以九巴3BL計, 頭批早期用20寸轆, 胎尺寸係12.00R20, 第二批及第三批改用22.5寸轆, 初期輪胎尺寸係315/80R22.5,  

想問下有無依兩款胎既相睇下?
tomchen 發表於 2012-1-2 17:11 | 顯示全部樓層
又係推斷的情況:
換了平轆的原因是因為奧林比安系同期巴士(Condor / Dragon 後期一樣)頭軸輪蓋上有橫排座位,如果要加大轉向幅度會佔用車廂走廊空間 (即橫排位的腳踏位被侵佔),將頭轆向車身推出,相信會慳到少少位。
而 Trident、E500 等頭轆上沒有座位,大大空間容納車胎轉向,故沒有換平轆需要。

tomchen 發表於 2012-1-2 17:20 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2012-1-2 14:00 發表

港大份資料都幾錯, AD軸距係4,865 + 1,600mm, AV係4,900 + 1,600mm.

港大份資料都幾蝦人睇,城巴最好,將兩軸軸距長度分別寫返出來;
新巴就將兩軸軸距相加起黎寫出來;
九巴就將尾兩軸的中心點和頭軸的距離寫出來 (如 oly 4900+800 = wheelbase,剩餘的 800+2350 = 尾誇距),睇到嘔血。
HN577 發表於 2012-1-2 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 peterpan 於 2012-1-2 02:11 發表

ADL方面:
E200最大轉向角度係53度
http://www.alexander-dennis.com/uploads/files/e200_spec_sheet.pdf
E400最大轉向角度係55度
http://www.alexander-dennis.com/uploads/files/e400_spec_sheet.pdf
E500最大轉向 ...

我反而好奇有冇
Dennis Trident 10.3M同Dennis Dragon 9.9M個角度係幾多
到底若果呢兩者比較
邊個實際轉向角會大d呢?
牛奶仔 發表於 2012-1-3 02:15 | 顯示全部樓層
原帖由 HN577 於 2012-1-2 23:36 發表

我反而好奇有冇
Dennis Trident 10.3M同Dennis Dragon 9.9M個角度係幾多
到底若果呢兩者比較
邊個實際轉向角會大d呢?

躉用中軸驅動, 點都靈活過尾軸驅動嘅龍仔卦?
Anpretext 發表於 2012-1-4 19:28 | 顯示全部樓層

話說今日返學經過紅磡,
有架3AD行26, 唔知師傅渣唔慣定點,
係poly 轉入尖東總站個位度唔夠轉,
最後倒車收場

jh6164 發表於 2012-1-4 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2012-1-2 17:11 發表
又係推斷的情況:
換了平轆的原因是因為奧林比安系同期巴士(Condor / Dragon 後期一樣)頭軸輪蓋上有橫排座位,如果要加大轉向幅度會佔用車廂走廊空間 (即橫排位的腳踏位被侵佔),將頭轆向車身推出,相信會慳到少少位。
而 Tr ...

呢個推斷好合理, 但係我唔明點解城記只有短蘭 (2XX)同短豪裝左凸轆, 而其他Dragon, Condor, 11米/12米蘭及豪全部用哂平轆?
照計如果短蘭短豪裝到凸轆, 咁其他長少少嘅型號 (11m/12m)都可以裝到掛?
唔通因為短蘭短豪要行赤柱線先裝凸轆?
tomchen 發表於 2012-1-4 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 jh6164 於 2012-1-4 20:19 發表

呢個推斷好合理, 但係我唔明點解城記只有短蘭 (2XX)同短豪裝左凸轆, 而其他Dragon, Condor, 11米/12米蘭及豪全部用哂平轆?
照計如果短蘭短豪裝到凸轆, 咁其他長少少嘅型號 (11m/12m)都可以裝到掛?
唔通因為短蘭短豪 ...

因為 10.4m 頭轆轉向 ~49度左右就做到細過 22m 的迴旋直徑,一般總站及路面已經好足夠使用。
如果 11m/12m 蘭/豪照樣只俾頭轆轉盡得 ~49度,迴旋直徑 11m 車已經要去到 23.5m,12m 車已經要去到 25.5m;
23.5m 大到連舂坎角個彎都轉唔到,但係 973 D 11m 豪日日都轉得好愉快,要將架 11m 豪迴旋直徑變細可以修改頭轆轉向角度,改到 53 度掃圈直徑就係 22.5m,少o左成米。
但改變頭轆角度會有個問題就係轉盡時有機會撞到車身件,尤其頭轆上有橫排座位,你要預留放腳位。
整o左幅圖,紅色轆代表 10.4m 用開的車轆 (轉了 49度),藍色是轉了 53 度的凸車轆,如果11m 12m 蘭/豪照用凸轆,無可避免要向走廊位偷多 2.1cm 來用,如果改用平轆 (綠色,假設車輪 offset -50mm),就唔駛偷走廊位用。
你可以話點解短蘭短豪唔改埋平轆黎用,我都唔知點解 ,不過我覺得冇需要,冇乜路段 / 總站細到連 22m 迴旋直徑o既巴士都唔可以順利入到。
(又唔好話出石澳總站,架 10.4m 無論點改大都唔可以一手軚出到黎)

巨龍車,本身難 u turn,改大叫做好過冇卦...

牛奶仔 發表於 2012-1-5 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 jh6164 於 2012-1-4 20:19 發表

唔通因為短蘭短豪 ...

城巴11米蘭, 330-340初期都係用窄鈴, 城巴係93年9月後開始逐步替呢批車換平鈴, 另中電300-316都全部用窄鈴.

以前亦見過九記一架AL左前轆用過窄鈴, 可能中途爆胎, 工程車無平鈴用卦?