hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) News re 23 條立法: 田北俊﹕不排除有人曾提求助解放軍 ...
開啟左側

News re 23 條立法: 田北俊﹕不排除有人曾提求助解放軍

DIH 發表於 2012-3-21 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-3-21 18:53 發表
不如你諗下,呢個咁嘅統治階級,係咪令到好多人覺得,
唔暴動革命就無辦法令到社會更加公平?

我相信挺梁嘅升斗小民好多都抱持呢種想法,
之不過佢哋無諗過,此人帶嚟嘅嘢好可能係啱啱相反。 ...

以我家人為例,我爸由一開始便已支持梁生,
認為佢有能力有毅力(然而佢對梁生的所有印象都係來自梁生近年在報章的撰文),
而且我爸本人係認為「香港唔可以亂」,不反對「暴動」時執法當局用武力清場。
我爸六十幾歲,平時性格腍善,但亦都可以話佢睇野比較表面同天真。

我媽本來就冇乜傾向,但唐生爆出僭建及玩女醜聞後就唔鍾意佢,
話如果唐生咁都選到佢都要上街。佢對梁生的狼性一面不置可否。

我個人感覺係,老一輩人成日都係話以前乜都冇,而家豐衣足食就應該知足;
香港係中國地方,由中國政府管治天經地道;
而家的共產黨已經比以前(文革、六七暴動年代)好好多,
雖然暴動時佢地同樣唔喜歡那班而家獲授勳的暴動分子;
六四事件時,佢地已經人到中年,可以話係認命,只求保障人身安全,等等。
同樣道理,佢地對利比亞、敘利亞、伊拉克、阿富汗等的人道慘況,冇意見架,事不關己己不勞心嘛。

但我自己的立場係,人應該有自決命運的權利,自由係唔可以用糧油肉菜收買,
尤其是,管治者有問題,人民有義務進言,政府有責任聆聽。
我仍然當你係我個政府,唔搞革命唔推翻你,係我畀面你,而唔係我應份的。

唔好同我講政治現實,家陣佢叫做中華「人民」共和國,
中華人民共和國憲法第一章第二條:「中華人民共和國的一切權力屬於人民」。
話佢求其做樣都好,條文係寫得清清楚楚,可是立國不久這個政府便開始一直欠人民的債,
一直剝奪人民的權利,對反對異議只懂鎮壓消音,從根本精神上違憲。

我係一個人,唔係某人的「子民」,大家都係人,
平時生活有意見不合都要三口六面講清楚,
點解一講到係政府就佢大晒、明明自己受威脅我都要收聲?
中華民國經歷一輪陣痛之後重生,莊敬自強他們做到了,
中華人民共和國卻由開始到現在都一直比封建更封建、比皇權更皇權,
而家有個臭錢就更加不可一世,這個土包子政權,憑甚麼對文明香港指手劃腳、肆意蹂躪?

要趁某人上台之前,有乜想講好講喇~

238X 發表於 2012-3-21 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 21/3/2012 21:05 發表

這個土包子政權,憑甚麼對文明香港指手劃腳、肆意蹂躪?

呢個同世界所有地方一樣:暴力最強者說了算。

所以,唯一反制方法係令西方國家同中國敵對 (反正爭資源一定要),
用國際間嘅威脅、競爭去刺激進步。

即使最後擦槍走火,搞到打大仗,
只要剩番落嚟嗰啲人有更加好嘅生活環境,
死咗嗰啲人嘅血就唔係白流。

S3BL100 發表於 2012-3-22 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-3-21 21:05 發表

我個人感覺係,老一輩人成日都係話以前乜都冇,而家豐衣足食就應該知足;
香港係中國地方,由中國政府管治天經地道;
而家的共產黨已經比以前(文革、六七暴動年代)好好多,
雖然暴動時佢地同樣唔喜歡那班而家獲授勳的暴動分子;
六四事件時,佢地已經人到中年,可以話係認命,只求保障人身安全,等等。
同樣道理,佢地對利比亞、敘利亞、伊拉克、阿富汗等的人道慘況,冇意見架,事不關己己不勞心嘛。

就係因為呢個原因,就算有位暴君上台,箝制打壓言論自由,搞極權統治,
佢地對策只係自己出少句聲就算,唔會察覺到打壓人權本身係有問題的。
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2012-3-22 03:54 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-3-21 18:53 發表
不如你諗下,呢個咁嘅統治階級,係咪令到好多人覺得,
唔暴動革命就無辦法令到社會更加公平?

我相信挺梁嘅升斗小民好多都抱持呢種想法,
之不過佢哋無諗過,此人帶嚟嘅嘢好可能係啱啱相反。 ...

我只可以話梁振英對住一大班香港市民門面功夫做得好,
老實講唔好話佢啦, 所有政客真係會 100% 為人民服務嗎 ?
呢個問題我諗大家都心中有數, 有冇人真係會全心全意 ? (可能有, 但好難會出現起香港呢個乜都以錢行先 o既地方) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| blueblue 發表於 2012-3-22 09:37 | 顯示全部樓層
豬唐涉縑衰的是偕建,有外遇, 呢D係邏輯好易明的個人問題; 狼梁涉縑衰的是商業罪案, 是軒涉兩宗公家工程的利益輸送及申報問題, 呢D一般市民是不會太易明白. D人只會對一D易明的過失有極大反感和日日唱..

一個聰明的政客想整低人一定公出對手一D被市民易明的過失.

但大家有學識的人, 唸心一層, 涉及重大金錢的公眾利益事件定只涉及個人問題的事件會遺害更深?!!

原帖由 DIH 於 2012-3-21 21:05 發表

以我家人為例,我爸由一開始便已支持梁生,
認為佢有能力有毅力(然而佢對梁生的所有印象都係來自梁生近年在報章的撰文),
而且我爸本人係認為「香港唔可以亂」,不反對「暴動」時執法當局用武力清場。
我爸六十幾歲,平時性格腍 ...

中華民國.精彩一百
kei_hk 發表於 2012-3-22 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 stevenlim84 於 2012-3-21 05:31 PM 發表
似乎今次有人偷換概念,明明是1/7之後,有人想衝擊立法會、要血洗中環的時候,行會的討論,裡面可能提及防暴隊、催淚彈和解放軍,變成用這些措施,對付1/7遊行的和平示威者,增加對狼的傷害。

現在的人,似乎意思是無論甚麼時候出動防暴隊對付自己人,是不可接受的,就算發生暴動,只要暴動的理由是所謂的正確,例如反23條,他們認為政府也不應該出動防暴隊,出動防暴隊鎮壓的,就是鐵腕統治。

好似從來無人講一有遊行便用防暴隊鎮壓

如果真係去到失控情況﹐好似近年霸佔公路﹐令交通嚴重攤緩﹐甚至出現放火燒車等暴徒行為。
如果都不出防暴隊控制場面﹐這是講不通的。

kwyeung 發表於 2012-3-22 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2012-3-22 09:37 發表
豬唐涉縑衰的是偕建,有外遇, 呢D係邏輯好易明的個人問題; 狼梁涉縑衰的是商業罪案, 是軒涉兩宗公家工程的利益輸送及申報問題, 呢D一般市民是不會太易明白. D人只會對一D易明的過失有極大反感和日日唱..

一個聰明的 ...

呢句就更顯得唐先生冇膊頭冇腰骨。
佢做咁多年官, 佢知唔知乜叫集體問責制?真係乜都唔關佢事?
身為政務司, 發水樓、高樓價、新界土豪恐嚇局長, 佢有責任幫忙理順,
所有決定唔係林鄭、鬍鬚曾一個決定, 係行會既集體決定。

政策唔合理又教而不善, 一係佢返工日日hea,
有提出過但政府仍然教而不善, 唔該俾少少骨氣, 學陳太當年咁辭職。
大家可以睇番佢做政務司時既講稿, 睇番佢係立法會既答問,
我唔敢話佢表現差, 因為根本冇表現, 連垃圾都不如。

我唔會相信梁振英係好人, 亦唔希望見到佢上場,
但唐先生雖蠢, 唔代表佢唔奸, 蠢人仲特別易俾背後班商賈利用。

反正都係一場爛選舉, 最後香港人注定要俾人綁住姦,
選邊個出黎都係遺禍人間。
kwyeung 發表於 2012-3-22 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 stevenlim84 於 2012-3-21 17:31 發表
似乎今次有人偷換概念,明明是1/7之後,有人想衝擊立法會、要血洗中環的時候,行會的討論,裡面可能提及防暴隊、催淚彈和解放軍,變成用這些措施,對付1/7遊行的和平示威者,增加對狼的傷害。

現在的人,似乎意思是無論甚麼時候出動 ...

係行會聽到, 佢唔出聲反對?
反對唔到, 良心過唔去, 點解唔辭職?一講唔撈, 就係萬世英雄、香港之光。

可惜佢冇做到, 既要留政治油水, 又要力保不失。
推老婆替死暫且不理, 公務同樣縮骨,
呢種人上場, 有乜事就推下屬去死, 推唔到咪最多道歉, 再推市民去死。
238X 發表於 2012-3-22 12:23 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

即使係發達國家都係咁,非止香港。

但有時不免覺得,會唔會係最先進嘅社會唔使再特登搵人故作更張,所以先搵廢柴上台。至少有自知之明的廢柴唔會搞亂檔攤。

另外,我覺樓上某啲反唐嘅站友誤解咗唐近日舉動嘅意圖。記住:佢爆大鑊嗰陣,係一個已經被打死嘅人,目標已經唔一樣。

Quanta 發表於 2012-3-22 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2012-3-22 09:37 發表

一個聰明的 ...

你道出了一點很多港人都沒有留意的重點。

從已知的資料看, 豬的醜聞大致都係私人問題,
外遇、僭建呢 d 係一般市民都有機會犯的錯/罪, 並沒有涉及官職的權力, 對公眾利益影響亦相對較小,
即使做了特首, 呢 d 問題的影響亦唔會加大

但係狼的西九、城大、防暴隊/催淚彈、黑金等醜聞, 全部都同官位和公權有關,
做特首就意味著他有更大權力、更可能會濫權

因此三個揀唔落的爛橙之中, 我最不想粱當選