hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞] 噪音最高近 100分貝 港鐵提示哨 嘈到人耳聾 ...
開啟左側

[新聞] 噪音最高近 100分貝 港鐵提示哨 嘈到人耳聾

miklcct 發表於 2012-5-1 20:15 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

我已經在另一個壇開post,原來以前有,後來有混亂取消了。
PB602 發表於 2012-5-1 21:52 | 顯示全部樓層
請笑咁講,最有效防止衝門嘅方法,係將車門兩條膠邊,換成兩塊鋒利刀片...
mattwong09 發表於 2012-5-1 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 AH_HIN 於 1/5/2012 07:35 PM 發表
其實可否好似係東鐵線禁係月台發出嘟嘟聲算?

又或者用類似高雄捷運的關門聲,用柔和的音樂代表列車即將關門?
straysheep123 發表於 2012-5-1 22:13 | 顯示全部樓層

老老實實

你大聲唔代表我會怕你

我係衝就你播飛機聲我都會衝入去

唔衝GE人只要係一個正常人會聽到GE聲音都唔會衝架啦
admin75 發表於 2012-5-1 22:50 | 顯示全部樓層
致各站友:

本文懷疑有違規文章,現將鎖上,以便處理。

任何文章將不得刪改,否則將作出處分。

admin75
板主-R1分板(香港鐵路)
admin75 發表於 2012-5-13 20:49 | 顯示全部樓層
致各站友:

由於調查此案涉及的問題,本人難以定奪有關用字是否粗言穢語,故向有關的人士尋求意見。另外,由於早前工務較繁忙,故處理此案時間較長,如造成不便,在此謹此致歉。

根據本站站規第34A,站友不得使用粗俗、粗言穢語或刻意跟粗言穢語相近之字詞。早前收到投訴後,指本文#6有一詞跟粗言穢語相近字詞或使用其他字眼取代粗言穢語。

經調查及尋求意見後,本人認為該英文字或令人誤解,但不涉及粗言穢語或刻意跟粗言穢語相近之字詞。而該字眼或令人覺得粗俗,但一般此字亦具爭議性,有人會當此為取代粗口一字,有人則覺得較粗俗。

在此如判斷此字的定義,或令站友有所疑惑或造成分歧。為免造成誤會,在此建議站友亦應避免使用有關用字,以免造成不必要誤會,亦請站友kei_hk注意,於往後發文時避免使用相關字眼。

admin75

*本文將會重新開放,站友可繼續就有關主題作出討論
tofu 發表於 2012-5-13 23:22 | 顯示全部樓層

之前啲人講過東涌線既乘客係唔敢衝門的,因為A-train閂門果下閂得好快,同埋係plug-doors啲人唔敢亂黎
果時K-train啱啱落地果時有意外其實咪又係衝門引致既,其實我覺得第一步可以做既就係將K-train既閂門速度提高
宜家咁樣一野閂左一大半又未嵌番埋個車箱都其實都係唔上唔落
唔知C-train做唔做到,如果做到都應該要閂快啲
kei_hk 發表於 2012-5-14 10:00 | 顯示全部樓層
原帖由 admin75 於 2012-5-13 08:49 PM 發表
致各站友:

由於調查此案涉及的問題,本人難以定奪有關用字是否粗言穢語,故向有關的人士尋求意見。另外,由於早前工務較繁忙,故處理此案時間較長,如造成不便,在此謹此致歉。

根據本站站規第34A,站友不得使用粗俗、粗言穢語或刻意跟粗言穢語相近之字詞。早前收到投訴後,指本文#6有一詞跟粗言穢語相近字詞或使用其他字眼取代粗言穢語。

經調查及尋求意見後,本人認為該英文字或令人誤解,但不涉及粗言穢語或刻意跟粗言穢語相近之字詞。而該字眼或令人覺得粗俗,但一般此字亦具爭議性,有人會當此為取代粗口一字,有人則覺得較粗俗。

在此如判斷此字的定義,或令站友有所疑惑或造成分歧。為免造成誤會,在此建議站友亦應避免使用有關用字,以免造成不必要誤會,亦請站友kei_hk注意,於往後發文時避免使用相關字眼。

admin75

*本文將會重新開放,站友可繼續就有關主題作出討論

1. 原來 q 字有問題﹐真係今天才知。

即係日後講「好q煩」都會令人聯想到一些不雅用語﹐會唔會太過限制用詞?

如果我用 「好x 乜」﹐你話聯想到不雅用詞﹐我會服﹐ q 字真係唔服。

2. 係唔係日後唔可以夾雜英文字母作討論?   

以上如果不方便在版面講的﹐可用pm。
不過﹐在版面講會更好﹐令大家知道這兒有什麼「用詞標準」﹐以免日後再有人中伏。

最後﹐對你的管理有一個意見。

你要時間處理唔係問題﹐我也知道無義工可以24小時長駐。
但係﹐你lock 文都麻煩你交代清楚﹐完全估唔到這篇文發生乜事。

而且﹐看完你的結論﹐原來只是一個小小的字眼﹐有無必要lock 文給你慢慢研究?
大可回個帖話有懷疑違規﹐直接言明那處有問題﹐不許相關人 edit ﹐再pm 通知當事人﹐以免留意唔到回帖而edit文章。
這樣﹐你要研究幾耐都唔會影響大家的討論的興趣。

rickywk 發表於 2012-5-14 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 tofu 於 2012-5-13 23:22 發表
之前啲人講過東涌線既乘客係唔敢衝門的,因為A-train閂門果下閂得好快,同埋係plug-doors啲人唔敢亂黎
果時K-train啱啱落地果時有意外其實咪又係衝門引致既,其實我覺得第一步可以做既就係將K-train既閂門速度提高
宜家 ...

我覺得主因係東涌線堆幕門開關都有警示聲響,乘客自然快步入車廂或者等下一班,睇返市區線,幕門開關都係"無聲無味"咁,乘客根本無得預,唔夾就有鬼!
同樣,前九鐵線一樣o係月台有警示聲響,關門真係爽好多
3ASV196 發表於 2012-5-14 16:11 | 顯示全部樓層

其實我成日都重複講, 關門警示本身, 唔一定只用聲, 外國都有唔少例子,
係配合用閃燈, 這不但為聽障人士提供到警示, 亦加強一般人的警告性.

以前就可能難d搞, 但橫掂依家MTR 大部分站都已有幕門/閘門, 而每一道
幕門/閘門上/旁, 都有LED燈, 現時用來顯示開左門定關左門....只要修改程式,
係關門前一秒, 到關上門之間的時間, 改成閃燈, 已經可以, 亦解決到DO DO
聲出面聽唔到的問題, 亦唔會嘈....
3ASV196.KE7270