hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴美孚巴士站新設計
開啟左側

九巴美孚巴士站新設計

tkf_2005 發表於 2012-5-11 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2012-5-10 22:37 發表
其實天花頂個路線指示真係好難搵到,不如擺返落排隊欄杆。
但呢款排隊欄杆o係一o的行人路窄o既站用,會唔會對行人、輪椅使用者不便?
豬紙設計簡約得o黎夠清晰,抵讚!

講開新設計,前日石蔭有爆水管臨時改道,以往都係等張手寫 ...

如果擺番落排隊欄度,好容易比人遮著睇唔到...

放頂都好,但可以O既改番SHARP少少O既字顯示番路線號...
tkf_2005 發表於 2012-5-11 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-5-11 20:07 發表
成 set 新設計唔錯,尤其我中意佢個綠色主色;不過係爭咁幾樣嘢
1. 既然水晶唔再發光,就只係一塊長方形膠版,點解唔用盡個面積佢?
或者咁講,波板糖上面塊膠版列出路線部份同中間目的地指示舊三角柱體功能重疊咗
2. 上蓋塊指示牌其實可以釘落 d,乘客應該唔會頂到頭;不過個人認為喺條柱打橫伸出去,乘客會比較易揾到
3. 唔係搭開 66/66X/59A/59X ,睇完上排除指示牌就一定唔會知兩條線有咩分別...
4. 既然而家豬紙咁鬆動,班次嗰度可唔可以寫多少少?

1. E家用番紅色圍邊,一黎配合舊有豬紙盤設計,二黎透過紅色LEE隻咁SHARP O既顏色訪便乘客搵站頭....
2. 基本上D牌係多數貼頂,一放落左,排隊O既人稍為高少少,你都唔會咁輕易睇到....除非你都係高人....
3. 我都覺得其實置頂式指示牌可以拉展D,用盡上蓋闊度, 再加番部份途經要點,放便乘客..
    以功用計參考番平時巴士站見到果D係隊頭黑底白字指示牌咁... 按此
4. 寫到個RANGE咁大...係九巴想係脫班率上做數,
    寫大D方便脫班時乘客唔會咁輕易投訴成功....
HF3204@243M 發表於 2012-5-11 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2012-5-11 21:28 發表
1. E家用番紅色圍邊,一黎配合舊有豬紙盤設計,二黎透過紅色LEE隻咁SHARP O既顏色訪便乘客搵站頭....
我個意思係指將圓形改做紅框長方形
* 多線既話就九宮格
* 少線既話就改做兩欄,左冧把右目的地

留番四面佛
咁中間嗰舊三角柱體就可以慳番
kei_hk 發表於 2012-5-11 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 cktse 於 2012-5-11 05:53 PM 發表

畫線真係好d, 不過相入面同馬路成直角既一條黃線就真係唔知點排好, 而且得一條黃線, behind即係要企響條線既邊面?

以我理解﹐係在黃線後排隊﹐黃線同欄之間係供上車時才步入去的。
如果係單線/1條隊﹐可以講好無謂的。

但係﹐2條隊的情況﹐即係有個T形的劃線。
T字腳係同馬路水平的﹐在腳的2邊排2條隊。
當有車來的時間﹐乘客便踏入T字頂及欄之間﹐便可上車。

chris2109 發表於 2012-5-11 22:23 | 顯示全部樓層
乳豬盤有兩面的設計....

其實有轉乘資料, 不再像以前footnote式設計, 比之前設計更清楚

善用空間賣自家廣告

比較驚喜的原有上蓋附設的乳豬盤都有新打扮

車站地圖
值得留意是老九用了新分區顏色design
九龍西紫色, 九龍東藍色
新界西綠色, 新界西橙色
港島紅色...
呢堆站因為全部入新界西, 所以乳豬紙是綠色主色

往荔枝角的就紫色主色(不過正確來說那裡應屬新界西)
還有接近尾站的路綫用了精簡板

整個design真係好靚好young, 好喜歡佢按地區分主色的design,
新design有埋路線途經熱點, 看來老九終於終於重視途經熱點的concept
講真, 同新城的有得妣美甚至更勝一籌
因為無發光呢個多如設計, 呢個乳豬盤可以360度轉
另外QR code係直接link去kmb.com手機板該路線分頁

不過仍有不足地方
1) QR code張紙就咁貼係面, 相信好快甩晒, 應該貼番係入面
2) 排隊方法真係有d亂, 打橫排的還可以
打直排真係唔清唔楚, 好似36A, 43C, 42A果堆站真係要睇好耐先識排
33A, 37果個站連黃綫都無,  真係靠乘客自己醒水
3) 波板糖下面塊3角牌向有D浪費, 就咁show路綫編號同終點站,
其實個牌好搶眼,  可以寫多d實用資料上去

king 發表於 2012-5-11 22:38 | 顯示全部樓層
好想知道個設計推廣至91,91M, 92 轉乘會點樣列.
成幾十條路線, 都唔知分幾多組表達.
fukai_rei 發表於 2012-5-12 01:15 | 顯示全部樓層

暫時最唔慣係無左欄杆…
AVD1 發表於 2012-5-12 07:18 | 顯示全部樓層
原帖由 chris2109 於 2012-5-11 22:23 發表

其實有轉乘資料, 不再像以前footnote式設計, 比之前設計更清楚

善用空間賣自家廣告

比較驚喜的原有上蓋附設的乳豬盤都有新打扮

車站地圖

值得留意是 ...

其實九巴指南入面有部份路線冇左,
如去荃灣: 30X
去青衣: 42A, 43C
去屯門: 59X
上北葵涌所有路線都係冇左 ~

其實一切從簡都好, 不過我覺得部份路線其實係有需要加埋入去 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-5-12 07:23 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-5-11 21:44 發表
我個意思係指將圓形改做紅框長方形
* 多線既話就九宮格
* 少線既話就改做兩欄,左冧把右目的地

留番四面佛
咁中間嗰舊三角柱體就可以慳番

始終圓型巴士站已經係九記 LOGO
我諗佢地唔會無啦啦放棄圓型呢個元素 ~

如果指圓形改做紅框長方形
其實我覺得九記可以考慮用下佢有隻未出過台 o既站牌個一種 IDEA,
既可保存自己圓型特點,
又可以用到長方形 (善用個站牌 o既空間)
以而家 o既技術黎講, 佢要做一定做到 ~ (只不過將塊鐵牌轉做膠片) ~

> 圖片取自香港巴士大典,
我指個種牌係而家起個網上面個隻 ~

其實早前已經有板友貼過出黎 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
3ASV196 發表於 2012-5-12 08:43 | 顯示全部樓層

原帖由 chris2109 於 2012-5-11 22:23 發表

請問呢D站牌仲會唔會發光GA?

乳豬盤兩面, 中間無左電池位....
3ASV196.KE7270