hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) [新模型] 九巴 Dennis E200 AAU
開啟左側

[新模型] 九巴 Dennis E200 AAU

LV7921.KR4997 發表於 2012-5-23 12:17 | 顯示全部樓層

算鬼數﹐收到風下水出53﹐留番下轉先買
 樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-23 12:58 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-5-23 11:39 發表

有...有幾多咁解囉...

都係果句,
最大既價格操控者,
冇人夠佢玩
同埋老實講,
根本二手價低過正式一手價係好合理既事

「二手價」甚少受 80_一手價 影響,
主要受市場氣氛影響。

除左個別事件,
好似A2 Lance真係好似你咁講,
80_ 屈晒機,
否則「二手價」不會受80_ 一手價影響!
但80_ 見二手價加,就會加價一手價,
就係正正我所講,一手價受二手價影響。

另外,
我覺得80_ E排真係傻左,
出模型的密度過高,
AS1、2都冇人理,

AAU ?憑D咩?
da93 發表於 2012-5-23 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2012-5-23 12:58 發表

「二手價」甚少受 80_一手價 影響,
主要受市場氣氛影響。

除左個別事件,
好似A2 Lance真係好似你咁講,
80_ 屈晒機,
否則「二手價」不會受80_ 一手價影響!
但80_ 見二手價加,就會加價一手價,
就係正正我所講,一手價受二手 ...

真係?
試解釋市場氣氛吧?

你估而家炒股?
要睇晒聯儲局出咩數據?
睇下日本有冇地震?核災幾時攪惦?
再睇埋山東有冇礦難?
咁駛唔駛睇埋美軍仲打唔打阿庫汗?

根本講黎講去,
唔係二手價影響一手價,
係80_呢個一手價自己晌度楂旗話事姐,
只係下面有班友見人地80_個價高跟住又諗住用番咁既價位放架車出去姐...
AS1,2做到咁既死人樣你想人買?

樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-23 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-5-23 13:32 發表

真係?
試解釋市場氣氛吧?

你估而家炒股?
要睇晒聯儲局出咩數據?
睇下日本有冇地震?核災幾時攪惦?
再睇埋山東有冇礦難?
咁駛唔駛睇埋美軍仲打唔打阿庫汗?

根本講黎講去,
唔係二手價影響一手價,
係80_呢個一手價自 ...

你咁講,睇來你觀察力太弱。

阿婆買個橙,都可以受「市場氣氛」影響!
阿婆A發覺檔野的橙又大又甜,
話比阿婆B,又話比阿婆C.....
跟著有好多阿婆都去買橙,
所指的「市場氣氛」大約指需求的變化。

再舉個反例子,
80_ 自己加價,AVD @ 6c由$298加到 398
但部車的二手價仍維持$220-240左右,
你會問點解好地地80_ 加價?
E個就係之前冇講過 80_ 一手價會隨時間改變

小弟冇咁多$去「投資」,
只係覺得E個topic幾得意,
走去研究下......
你舉到另外D例子我又唔怕你!
da93 發表於 2012-5-23 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2012-5-23 13:49 發表

你咁講,睇來你觀察力太弱。

阿婆買個橙,都可以受「市場氣氛」影響!
阿婆A發覺檔野的橙又大又甜,
話比阿婆B,又話比阿婆C.....
跟著有好多阿婆都去買橙,
所指的「市場氣氛」大約指需求的變化。

再舉個反例子,
80_ 自己加 ...

問題係呢樣野衰D講,
做既市場太窄
除左巴士迷同部份港童之外,
我都諗唔到有咩人會咁神心走去追買...

你都識講,
買舊橙阿婆會買,
咩年代既人都會食,
根本你就講唔到巴士模型有咩市場可言...
 樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-23 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-5-23 14:31 發表

問題係呢樣野衰D講,
做既市場太窄
除左巴士迷同部份港童之外,
我都諗唔到有咩人會咁神心走去追買...

你都識講,
買舊橙阿婆會買,
咩年代既人都會食,
根本你就講唔到巴士模型有咩市場可言... ...

乜你講到咁遠嫁!

你冇叫我講「市場」我冇講有幾出奇呀!
二手市場就係做巴士迷生意都夠啦!
供應同需求係計比率,唔係計量,
你所謂的需求唔大,
同時唔好唔記得,
供應都唔係好多bor!
da93 發表於 2012-5-24 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis-ying 於 2012-5-23 19:34 發表

乜你講到咁遠嫁!

你冇叫我講「市場」我冇講有幾出奇呀!
二手市場就係做巴士迷生意都夠啦!
供應同需求係計比率,唔係計量,
你所謂的需求唔大,
同時唔好唔記得,
供應都唔係好多bor! ...

想講,
就係計比例,
而家D巴士模型根本可以用唔賣得去形容

你都識講,
而家一款車都係講緊出二千架樓下,
仲要唔係款款賣得,
早年corgi出香港巴模果陣,
閒閒地講緊一款車出一萬架,
某D更加係講緊萬五架,
講緊既5-7.5倍...

你話需求大?
同一款車幾個版本出黎都未夠當年多,
再睇埋成績,
已經話俾你知個需求係點了...
 樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-24 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-5-24 00:18 發表

想講,
就係計比例,
而家D巴士模型根本可以用唔賣得去形容

你都識講,
而家一款車都係講緊出二千架樓下,
仲要唔係款款賣得,
早年corgi出香港巴模果陣,
閒閒地講緊一款車出一萬架,
某D更加係講緊萬五架,
講緊既5-7.5 ...

我由頭到尾都冇講過E+需求大囉!
係呀!我知以前出10000架/(甚至你所謂的15000?),E+出800架!

不過,都唔好唔記得bor,E排出模型的密度高左好多,
以前可以二個月先出一部,E+勁的話可以一個月出兩、三部(唔同線都計著一部),
條數就唔係好似你咁計啦bor!

不想再停留為爭論而爭論,
我就有晒論據、例子、數據同你玩!
da93 發表於 2012-5-24 13:47 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2012-5-24 11:32 發表

我由頭到尾都冇講過E+需求大囉!
係呀!我知以前出10000架/(甚至你所謂的15000?),E+出800架!

不過,都唔好唔記得bor,E排出模型的密度高左好多,
以前可以二個月先出一部,E+勁的話可以一個月出兩、三部(唔同線都計著一 ...

咁你係應該拎數據出黎說服我

而家係兩個月出一部,
又如何?
我當你唔同線計同一部丫...
出產數字隨連當年人地既一半都未有

甚至乎俾你一個月出兩三部,
太多貨推出市面,
某D貨已經變成陳腔濫調,
咁....有價冇市變得好自然...

密度高唔係好事黎...
當你出頭兩水貨清晒倉,第三第四水既時候就開始賣唔去,

一手貨係咁既時候,
更加唔好話二手貨...

QC差,甚至乎模都錯,
真睇而家堆車,
真係連當年corgi堆錯體olympian都不如...
人地至起碼上油靚,唔駛點揀,
而家?失敗到唔失敗...
市場?正正就話你知而家個市場其實係越做越細,一手貨可以有剩,
二手貨炒唔起,
根本呢D野你同我都睇到...
市場氣氛?根本就係吃不消的字眼...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ACIVFE-JS + 1 完全中point

查看全部評分

樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-24 14:47 | 顯示全部樓層

咁你係應該拎數據出黎說服我

而家係兩個月出一部,
又如何?
我當你唔同線計同一部丫...
出產數字隨連當年人地既一半都未有

甚至乎俾你一個月出兩三部,
太多貨推出市面,
某D貨已經變成陳腔濫調,
咁....有價冇市變得好自然...

密度高唔係好事黎...
當你出頭兩水貨清晒倉,第三第四水既時候就開始賣唔去,

一手貨係咁既時候,
更加唔好話二手貨...

QC差,甚至乎模都錯,
真睇而家堆車,
真係連當年corgi堆錯體olympian都不如...
人地至起碼上油靚,唔駛點揀,
而家?失敗到唔失敗...
市場?正正就話你知而家個市場其實係越做越細,一手貨可以有剩,
二手貨炒唔起,
根本呢D野你同我都睇到...
市場氣氛?根本就係吃不消的字眼...

唔好玩啦!
你以為當時出10000架可以即刻賣得晒?
咪又係同E+一樣!

以前手功好,但像真度低,
E+調返轉,打個和!

總之經濟體就會有「市場氣氛」,
分析市場氣氛,就知佢會升定跌,
就可以準確入市,
你唔係三七二十一都亂入市啊?
係呀,我鐘意架車,但明知架野會跌,都仲買一手?
你都識講二手價時常低過一手價,
當初你又係度o曹我?
真奇怪!