hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唔夠車用?
開啟左側

唔夠車用?

HE7921 發表於 2012-5-28 13:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-5-28 12:34 發表

這應該是座位比普通位大﹐闊度相同﹐但長度不同。

如果下層尾排裝5座位﹐便會「頂」住太平門﹐令到封了一大部份﹐所以此位唔可以裝座位。

可參考上層右邊樓梯前﹐普通位可裝2排(雖然有點迫﹐但勉強裝到)﹐但豪華位便裝唔到2排位 ...
但城記2101-2111下層車尾有5座位喎

另一方面DM車身21XX同2700上層右邊車頭都有兩排座椅
期待香港出現載161人的E500 MMC
ME19andG316 發表於 2012-5-28 13:54 | 顯示全部樓層
我都坐過幾次豪華躉,  豪華長芧行 S1, S64 ,( 係咪所有龍運長芧都係長芧, 多數行咩線?) 果幾次坐豪華芧真係舒服, 空間感超大...
kei_hk 發表於 2012-5-28 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2012-5-28 01:31 PM 發表
但城記2101-2111下層車尾有5座位喎

另一方面DM車身21XX同2700上層右邊車頭都有兩排座椅

會唔會同椅背的角度(斜度)有關﹐城巴set 的直一點﹐令到長度較短﹐所以唔怕頂太平門。

FD5410 發表於 2012-5-28 14:56 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2012-5-28 12:31 發表

唔唔唔唔唔..... 5XX再殘都唔會差得過堆85XX   我坐5XX-84XX好過了

好奇一問, 堆 85XX 有咩大問題 ?

其實 1XX 舒適度都唔錯, 光猛又靜
1XX 行 A 線最大問題似乎係個行李架太細...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
da93 發表於 2012-5-28 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-5-28 14:00 發表

會唔會同椅背的角度(斜度)有關﹐城巴set 的直一點﹐令到長度較短﹐所以唔怕頂太平門。

都普21XX樓上車頭右4個位冇記錯係冇得調較角度的...

2700就可以...
Oliver_ME16 發表於 2012-5-28 15:12 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2012-5-28 14:56 發表

好奇一問, 堆 85XX 有咩大問題 ?

其實 1XX 舒適度都唔錯, 光猛又靜
1XX 行 A 線最大問題似乎係個行李架太細...

84XX龍運有特別tune過,坐慣左你就會覺得85XX特別死唔斷氣.

另外上面話5XX行李架大既朋友,
你見過批車行A43時行李擺到出門口既奇景未?
我...
da93 發表於 2012-5-28 15:15 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2012-5-28 12:36 發表

我只係佢係原文係有提及你指 "呢樣野日日都有發生" 既疑問
至於呢樣野係做得好唔好, 有無改善空間, 或者有無必要改善空間
每個人觀點角度唔同, 我無意亦無義務作出評論.... ...

我果句野正係答佢果個疑問...

我只係覺得,
唔一定要有圖才有真相吧...

如果唔係,
我晌機場4年咪要影千幾張相先證明到?
da93 發表於 2012-5-28 15:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2012-5-28 15:12 發表

84XX龍運有特別tune過,坐慣左你就會覺得85XX特別死唔斷氣.

另外上面話5XX行李架大既朋友,
你見過批車行A43時行李擺到出門口既奇景未?

其實我自己覺得,
A43係應該要加班的...
teddybus 發表於 2012-5-28 15:21 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-5-28 15:15 發表

我果句野正係答佢果個疑問...

我只係覺得,
唔一定要有圖才有真相吧...

如果唔係,
我晌機場4年咪要影千幾張相先證明到?

係? 但我唔覺得佢係有疑問或者問緊問題喎...
反而你講既只係rephrase緊佢講既野囉...
but anyway, 有圖有真相與否同題目無關, 都係個句, 我不加以評論...
AVD1 發表於 2012-5-28 15:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hellomato 於 2012-5-27 23:45 發表
話說小弟最近一次搭R8正是中咗部龍運511
講真, 龍運5XX給我的印象是一堆怪胎
其外觀與內飾與1XX/2XX差別不大
載客量卻與車身極不相稱 (只有100/107人)
加上誇張地大, 叫人不舒服的行李架
實在很難單憑那幾張「 ...

城記 CityFlyer 個批車未又係載咁上下人 (105/109 人),
你裝得豪華位就預左架車載客量低 D 架啦
好正常 ~

PS. 記得之前睇過九記o既乘客聯絡小組個份報告, 有人問過龍運會唔會裝返 D 所謂豪華椅 (即 5xx 個隻) 上新車度, 答案記得係唔會
我諗 5xx 退役之後, 將來去機場真係想坐 "豪華位", 揀 CityFlyer 啦 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1