hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 【舊聞】元朗→佐敦加到20元
開啟左側

[車費] 【舊聞】元朗→佐敦加到20元

KC=] 發表於 2012-7-6 11:15 | 顯示全部樓層

其實番屯門,小巴係有優勢,因為其實真係快兼有位坐
平均旺角/佐敦去到黃金都係30-35分鐘,去到吉之島計你50分鐘,都拍得住巴士
最緊要係唔使等唔知等幾耐先有既巴士

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
acc1368 + 1 唔使過車果陣40MIN到屯中都得

查看全部評分

DGCNYO 發表於 2012-7-6 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 KC=] 於 2012-7-6 11:15 發表
平均旺角/佐敦去到黃金都係30-35分鐘,去到吉之島計你50分鐘,都拍得住巴士
最緊要係唔使等唔知等幾耐先有既巴士 ...

成廿雞....貴成差唔多都快一個開......

係咪咁大優勢.......
le914 發表於 2012-7-6 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 KC=] 於 2012-7-6 11:15 發表
最緊要係唔使等唔知等幾耐先有既巴士 ...

我係由屯門出旺角搭紅VAN,未試過由旺角搭入屯門

不過我在嶺南的宿友說,在旺角上紅VAN,跟住就即刻上公路,第一站麗城
之後都行得好順好快,通常都係35分鐘已經到嶺南
EH2674 發表於 2012-7-6 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 le914 於 2012-7-6 13:41 發表

我係由屯門出旺角搭紅VAN,未試過由旺角搭入屯門

不過我在嶺南的宿友說,在旺角上紅VAN,跟住就即刻上公路,第一站麗城
之後都行得好順好快,通常都係35分鐘已經到嶺南 ...

但好似要客滿先開...
強人所難,不可一不可再
ksmbh 發表於 2012-7-6 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2012-7-6 20:57 發表

但好似要客滿先開...

見過站頭有通告話
半個鐘等唔夠十二個都要開車
半個鐘...
不過相信好睇時段
夜晚搭紅頂有著數
下晝一兩點就搭九巴啦
fm1234 發表於 2012-7-6 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 le914 於 2012-7-5 09:29 發表

唔係掛,虎地消防局對出等車 @.@

那裡除了有個「歡迎蒞臨屯門區」的匾,同埋一條好僻的小路外(仲要隔住防撞欄和花槽),甚麼都沒有
果度日頭都唔多個人,仲要夜晚......
唔好唔記得果度係屯門公路,又冇巴士彎,車又行得快
就算 ...

公路上車都唔係咩新鮮事,例如吐路港公路近馬場上紅小...

不過睇落屯公呢個位危險d...

我自己都係會選擇青山公路等。
zoom...zoom...M6
KC6831 發表於 2012-7-6 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2012-7-6 23:00 發表

公路上車都唔係咩新鮮事,例如吐路港公路近馬場上紅小...

不過睇落屯公呢個位危險d...

我自己都係會選擇青山公路等。

果個位我見過有人上,不過係電話留位的,應該係熟客,我諗普通人都唔知果個位有小巴停,
而且我搭咁耐觀落同上佐,都只係見過一次有人o係果個位上,至於橋底 ... 有大把收工客去等車啦

不過好似上面咁講為搭綠小而行去兆康站對面跨欄上車,仲要唔知師傅停唔停俾我 ( 又或者上到車又有說話聽 ) ,
仲要唔知係等車定等賊,定係餵飽蚊先有車上 ... 我寧願上紅小,而且綠小也非十分安全
謝謝您。
siupy 發表於 2012-7-8 13:08 | 顯示全部樓層
講起元佐紅小
我有朋友試過凌晨元朗返出九龍屋企
因為唔熟路,見到紅小寫佐敦就上車
已經用左兩個鐘頭
發誓以後唔搭
hadboy5 發表於 2012-7-14 21:17 | 顯示全部樓層
根本這條線係唔主張你搭全程,係以流水客為主,果d小巴司機最好你坐一段路程就落,以騰出d座位做流水客,所以最緊要分段的收費不變,而全程的收費增加左,佢地都係有著數