hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (新聞)港鐵:研究解決八達通與單程票票價差距問題 ...
開啟左側

(新聞)港鐵:研究解決八達通與單程票票價差距問題

lrv1092 發表於 2012-6-27 23:41 | 顯示全部樓層

其實可加可減係咪一定要跟死個起始數黎加/減
如果係咁, 西鐵在其他本地線中, 永遠都係最貴?
DGCNYO 發表於 2012-6-28 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-6-27 23:41 發表

有無一定就唔知,不過西鐵開線時就話全程(當時係得南昌)唔收30雞都唔夠合理賺(唔記得係賺定成本,取其輕啦),今日翻個倍,真係你諗你,又無關口路線補貼

咁你話佢有咩可能唔貴....成個大西北都係賠緊錢,都算是這合拼最大的豬頭骨

而車費,我又唔信佢收唔到,只係唔想走回頭路咁大吧囉......佢都驚到時真係收好多2毫......
busfunfun 發表於 2012-6-28 02:58 | 顯示全部樓層
其實港鐵都就黎換單程飛同售票機...
唔差在改埋收1..2毫問題
LF5502 發表於 2012-6-28 04:16 | 顯示全部樓層

所以當部份單程票加幅係 0 的同時,

原帖由 icecone 於 2012-6-27 22:53 發表
其實係咪單程飛都計入"平均加幅"?
LF5502 發表於 2012-6-28 04:21 | 顯示全部樓層
好似係有 +- 5% 的 "走盞"

所以佢的加價幅係 0.4% - 10.4%

原帖由 lrv1092 於 2012-6-27 23:41 發表

最主要係處理硬幣的成本

原帖由 busfunfun 於 2012-6-28 02:58 發表
其實港鐵都就黎換單程飛同售票機...
唔差在改埋收1..2毫問題
leochill 發表於 2012-6-28 09:00 | 顯示全部樓層
講起硬幣問題, 就算所有單程票都係以5毫為單位, 香港鐵路唔收1, 2 毫子呢兩種流通嘅貨幣原則上係咪犯法?
換個角度睇, 既然連香港鐵路同好多小商戶都唔收1,2 毫子, 我地係咪應該考慮取消1, 2 毫子呢?
3ASV196 發表於 2012-6-28 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2012-6-28 09:00 發表
講起硬幣問題, 就算所有單程票都係以5毫為單位, 香港鐵路唔收1, 2 毫子呢兩種流通嘅貨幣原則上係咪犯法?
換個角度睇, 既然連香港鐵路同好多小商戶都唔收1,2 毫子, 我地係咪應該考慮取消1, 2 毫子呢? ...

唔收部分流通嘅貨幣, 本身唔係犯法, 不過我覺得mtr 可考慮裝返部"唱錢"機, 咁最少可以用1, 2 毫子"唱返"5毫
3ASV196.KE7270
kei_hk 發表於 2012-6-28 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 UBS 於 2012-6-27 04:34 PM 發表

阿專家,乜輕鐵部機票務設計原理同大站一樣嫁?部機入面有無位都成問題。

朋友﹐我係講出一個道理﹐機械上不存在分辨不同硬幣的技術問題﹐而拒收$0.1/0.2﹐係mtr 自己決定的。

至於解決單程票貴過八仔﹐方法也不只一個﹐我無講一定要在票機著手﹐在票機著手係其中一個處理方法。

DIH 發表於 2012-6-28 12:43 | 顯示全部樓層
八達通貴過單程票 港鐵解畫失言捱轟

http://hk.news.yahoo.com/.html

尾二段:
「若全線均設立月票,會違反用者自付原則,港鐵暫時不會考慮。」

設唔設月票我無所謂,但我唔明有幾違反「用者自付原則」,
而「用者自付原則」又係乜野、係咪神聖不可侵犯。
<機場-青衣>同<機場-寶琳>的車費一樣,又有冇違反「用者自付原則」?

老人全程收$2,又有冇違反「用者自付原則」?

個解釋都無厘啦更,月票係優惠,畀就畀唔畀就算,乜鬼用者自付呀。
希望呢位珍姐將來會改善一下自己的辭令啦,代表一間大公司,講錯野分分鐘惹官非架。

Route_99 發表於 2012-6-28 12:49 | 顯示全部樓層

其實港鐵票價真係需要一次大檢討,
唔好再一次用上過往收費去調整,
而係用人性化一點去調整.

個人覺得, 現在的收費有如下的問題:
- 某些八達通收費貴過單程票
- 東鐵線內收費低於一般市區線
- 過境線收費過高同古怪(所指的係上水出入閘會平)
- 港島線過海收費高低過於窄
   (我個人覺得搭得多站影該收得貴多一點(如柴灣去荃灣),
    只係過海溯三數站可以收平一點)
- 某些車程比其他交通工具收費過高

不知現今法例上容唔容許港鐵在調整收費時就個別的路程
不跟整體加幅調整, 令收費變得合理些呢?
例如某些$11.8車程收費加多一點, 有些$11.8車程唔加, 有些$11.8車程減收一點?

港鐵應該在收費上可參考其他交通運輸競爭者收費,
在個別路程上提供具競爭力的收費, 例如港島線2X/8P爭去
不少東區乘客, 其實港鐵能否下調相似路程的收費以爭加
吸引力及提高運載力呢?
Route 99 筲箕灣<->海怡半島