hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 新電車書- 香港電車百年情
開啟左側

新電車書- 香港電車百年情

樓主| LoveHK 發表於 2012-7-27 12:46 | 顯示全部樓層

昨天終於在某巴士模型連鎖店見到新書電車百年情, 很厚又重, 十分像外國書, 超誇張!   因為無特價, 還是留待29號有優惠先買lu!
hkaiw 發表於 2012-7-27 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 LoveHK 於 2012-7-27 12:46 發表
昨天終於在某巴士模型連鎖店見到新書電車百年情, 很厚又重, 十分像外國書, 超誇張!   因為無特價, 還是留待29號有優惠先買lu!

據說山頂的「專門店」以特價出售,但是同樣只到星期日(不過連巴士車費相差無幾)。
喵...
herman15hk 發表於 2012-7-27 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-7-27 13:37 發表

以下是作者方面的回覆:
Dead man's switch係一個統稱

小弟雖然唔係工程師,不過都因為對鐵路技術的興趣所以先會係呢方面有所研究
其實我所指出的只係一啲好基本的野,用不著係工程師又或者教授

如果作者會出第二版更正的話當然希望改返正啦
始終我好欣賞呢本書少有講咁多資料

少甜啊唔該
hkaiw 發表於 2012-7-27 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2012-7-27 21:11 發表
如果作者會出第二版更正的話當然希望改返正啦

根據我在幾間書店的觀察,《叮叮傳奇》的銷情不差,有幾間更已缺貨,所以再版的機會應該不低;但是如著名的回應,會待核實幾個錯誤後才一次過出第二版,因為我向著名反映了於1986年起翻新車身或重製車身電車的日期有些仍有錯誤,雖然當時每一部翻新車身或重製車身電車均會在車尾上車門對面的車門上方寫上其完成日期,但是由於日子久遠,有數部電車的資料是有錯誤及無法核實。

至於你所指的控制器相片方面,我在買到《叮叮傳奇》後已發現這個問題及向著者反映。

喵...
 樓主| LoveHK 發表於 2012-7-28 00:47 | 顯示全部樓層
以我所知, 店不是拿很多貨罷了! 巴士書再版都起碼兩年後的事.
LF5502 發表於 2012-7-28 02:17 | 顯示全部樓層
邊本巴士書有再版 ??

當然除左 90年.....

原帖由 LoveHK 於 2012-7-28 00:47 發表
以我所知, 店不是拿很多貨罷了! 巴士書再版都起碼兩年後的事.
hkaiw 發表於 2012-7-31 09:15 | 顯示全部樓層

有關《叮叮傳奇》的原作者之公開聲明:
本人劉歷奇,是《叮叮傳奇》作者之一 (劉銓登之隱名)。特此聲明:

《叮叮傳奇》已出版將近一個月,十分感謝各方支持,特別感謝著名作家雲海推薦,可謂「出路遇貴人」。不過有讚亦有彈,對於有意見認為書中的圖片模糊、印刷質素差劣、在技術性資料方面不合格,由於本書獲出版社認同,部份資料由知名人士提供(列於書末鳴謝名單),本人會將該等意見轉告他們作參考。但必須強調:那些判了本書死刑的「高人」,請你們明確提出是以何等身分、專業水平(教授、工程師等)、以及標準,去評論本書合格與否及印刷質素差劣,如有不足之處,能令本人心悅誠服,定會虛心領教及修正;但如只是無矢放箭,或單憑「知少少,扮代表」之輩,則只嘆「出路遇廢人」。

本人初出茅廬,「才疏學講」,希望各方「才多學廣」之士指教。
喵...
herman15hk 發表於 2012-8-1 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-7-31 10:15 發表

見到作者的回應, 實在不吐不快

就算識少少扮代表都好. 出錯就係出錯. 而家世界同幾十年前已經好唔同
在知識爆炸的時代, 知識唔再係限於教授、工程師, 因為好多知識可以通過網上取得.

先去質疑別人的身分專業水平而並非查找不足嘅人, 再講落去都無意思, 而我都無興趣再去睇有咩錯處.
因為我呢啲小人物喺作者老人家眼中我呢啲廢人都係講廢話.

海納百川,有容乃大 互勉之

PS:其實唔少鐵路的資料喺日語維基百科中有非常詳細的條目

少甜啊唔該
kp3011 發表於 2012-8-1 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-7-31 09:15 發表

我就唔知位作者指緊邊個無的放矢,邊個扮緊代表。老實講,出書要搜集咁多資料,錯漏點都難免,但係如果個係一個低級錯誤,咁成本書嘅公信力仲點樣維持呢?
人地指正你,仲要話到人地扮代表,以踩低顧客知識水平嘅方式心態對待顧客嘅評價,咁係咪作者你心裏面會好過d?如果你出書只求揚威,不求知識傳遞,咁ok,你贏左,不過咁唔係文人應有嘅做法

作者嘅做法,根本同近年新“崛起”嘅巴士迷界組織 RJ Team 對待顧客嘅方式一樣:
有錯字啊? “你讀書考試未試過錯字?”
批評你啊?連 facebook 都直接block埋你無眼屎乾淨盲

人地 RJ Team 點做都可能只係少不更事,但係以作者嘅年齡心智做同樣嘅行為,我認為絕不可取

評分

參與人數 3HugeC +3 收起 理由
kiwai + 1 道出今日交通迷書藉的情況
LoveHK + 1 讀者心聲
herman15hk + 1 如果你出書只求揚威,不求知識傳遞 ...

查看全部評分

樓主| LoveHK 發表於 2012-8-1 09:55 | 顯示全部樓層

我強烈要求admin把此topic 改名, 因為大家都在談論《叮叮傳奇》, 以免別人誤以為是在談論《香港電車百年情》