hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 要搭7:30起飛航機,從紅磡出發
返回列表 發新帖
開啟左側

要搭7:30起飛航機,從紅磡出發

kei_hk 發表於 2012-7-23 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2012-7-23 09:38 PM 發表

如果樓主可以預先o係網上辦理登機手續,就可以唔駛提早 2 小時到機場,
不過呢方面既資料就有待樓主回答。

我看﹐都好睇有無寄倉。

單是安檢﹐出境手續﹐步去登機位﹐快極都預半小時。

所以﹐預早2小時CHECK IN﹐都係時間好趕的。

fw1321 發表於 2012-7-23 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-7-23 22:34 發表

我看﹐都好睇有無寄倉。

單是安檢﹐出境手續﹐步去登機位﹐快極都預半小時。

所以﹐預早2小時CHECK IN﹐都係時間好趕的。

其實我意思係想樓主畀多少少資料,如果唔係我地只可以 assume 佢要做埋
check in 等各個步驟,咁時間上未可避免要預鬆 d 喇,尤其宜家係暑假旺季。

只不過如果佢真係可以預先做網上 check in,又冇行李寄艙,個人認為預早
個半小時係足夠既。
 樓主| siupy 發表於 2012-7-24 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2012-7-23 23:26 發表

其實我意思係想樓主畀多少少資料,如果唔係我地只可以 assume 佢要做埋
check in 等各個步驟,咁時間上未可避免要預鬆 d 喇,尤其宜家係暑假旺季。

只不過如果佢真係可以預先做網上 check in,又冇行李寄艙,個人認為預早
個 ...

唔該咁多位
我會早一日網上預辦登機
但可能有行李寄倉
N23好似係先去機場再去後勤區
4:35慈雲山開,行車時間90分鐘
應該唔洗6:00就到機場???
Gary_B 發表於 2012-7-24 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2012-7-24 13:11 發表

唔該咁多位
我會早一日網上預辦登機
但可能有行李寄倉
N23好似係先去機場再去後勤區
4:35慈雲山開,行車時間90分鐘
應該唔洗6:00就到機場???

#3 已經同你計左  確實時間要問實際搭過既客喇
AL_29 發表於 2012-7-25 11:15 | 顯示全部樓層
A22通常20-25分鐘由藍田去到土瓜灣
頭班車當佢快少少25分鐘去到平治街
之後入到TERMINAL 1你大概預45分鐘(平時土瓜灣上車去到terminal1 要50分鐘)
都已經6:40左右
仲有50MINS你博唔博就見仁見智啦

不過講開CHECK IN,我又想OFF TOPIC講下自己經歷
舊年去台灣我試過1110飛,0950先去機場CHECK IN都冇問題
另外一次就係最近既事,又係去台灣,0815去到CHECK IN (1000 DEPART)
點知唔記得SEAT RESERVE,結果航空公司同我地安排坐早一班機(0900飛)
果時CHECK IN完都接近0830
之後過埋CUSTOM,安檢,仲去埋POPEYE買早餐食(買+食用左10分鐘左右)
再去埋廁所,行去GATE廿幾BOARDING (有老人家,所以全程唔行得快)
果陣時都係8:57定8分左右,人都未上晒

所以呢咁短時間都趕到,不過睇下你敢唔敢啦
JX9097 發表於 2012-7-25 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2012-7-25 11:15 發表
A22通常20-25分鐘由藍田去到土瓜灣
頭班車當佢快少少25分鐘去到平治街
之後入到TERMINAL 1你大概預45分鐘(平時土瓜灣上車去到terminal1 要50分鐘)
都已經6:40左右
仲有50MINS你博唔博就見仁見智啦

不過講開CHECK IN ...

其實一般航空公司close check in時間為起飛前40分鐘
(註.部份航空公司為60分鐘,建議樓主核實為上)
所以到達機場時間應不少於起飛前60分鐘
(唔好忘記去到機場仲要行去櫃台排隊)

另外閣下上次經歷係special case
唔排除其實航空公司暗盤有時間delay
否則正常情況而言,起飛前10分鐘都會close boarding gate
以確保航班喺預定時間起飛
(此舉既可確保航班上乘客接駁onward flights,亦可避免畀機管局罰錢)

尤其是旺季時間(例如暑假),個人真係唔建議預到時間咁炆水
真係趕唔切的話,一嚟之後航班未必有位收到你
(最worse真係standby一兩日都失敗亦不為過)

二嚟ticket本身有唔同restriction,可能畀rebooking fee可以解決
但部份廉價飛係valid on flight date shown only
即係話你自己miss咗的話,成張飛就唔用得
(回程亦用唔到,因為機票唔可以jump sequence用)
到時旅程亂哂就真係冇得怪人