hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載] 接駁巴士是載走乘客的良方嗎? + 電台節目 ...
開啟左側

[轉載] 接駁巴士是載走乘客的良方嗎? + 電台節目

kei_hk 發表於 2012-7-27 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-7-27 04:04 PM 發表

咁如果係講合理
劉江華呢個保皇黨夠有講做乜唔派接駁巴士嘅話
何解只鬧鄭生一個?保皇黨係咪有特權唔駛被人鬧?

只可講幾句 :
1. 我都是看上文才知唔只1人講話要有接駁巴士﹐收視低﹐所以無幾多個知道劉生有講這些說話。
2. 鄭生太出名﹐仲要在高收視的地方出鏡﹐所以人人都以為只有他有講這些說話。

並不是有人有特權唔需要被人批評﹐而是有人做左都無人知。

ps. 到現在我都未看上面提供的link

kei_hk 發表於 2012-7-27 16:18 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2012-7-27 03:54 PM 發表

先假設真係開接駁車,咁好彩地架車無被樹打中,架巴士去到
大埔上水粉嶺站,點都要求班客落車,接手又嘈點解架巴士
唔載佢地返屋企,兜又晒時間路程,唔兜又話你唔人道,點解
只載人去鐵路站而唔係佢屋企,結果問題沒完沒了 ...

當客觀環境已經去到不能再安全提供服務時﹐安排所有人在安全的地方(即車站)暫避﹐便是最理想的做法﹐絕無理由再要職員及乘客去冒險。

要檢討改善的﹐便只有有塌樹後的訊息公佈(即幾耐才可回覆服務)﹐全面停駛的公佈安排 (有沒有改善空間)﹐以及掛8號之後的服務安排﹐沒有加上服務可能隨時停止字眼。

053h4 發表於 2012-7-27 16:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siupy 發表於 2012-7-27 21:14 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-7-27 15:07 發表
唔好話護主啦, 一個上三色台, 幾百萬人睇到
兼重要被記者追問要政府解話, 第二日報紙主要新聞

一個直頭講左都無人知, 分別自然大得多
鄭家富唔選, 打擊佢根本都無意義. ...

鄭家富雖然唔選,不過支持新民主同盟范國威
打擊佢點會無意義??
不過果個"工會"似乎忘記左王國興都有份講
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120725/16544485
立法會議員王國興則炮轟港鐵,指港鐵屬全港最大公共運輸系統之一,又常加價,有責任保障系統運作暢順,並應預早作出周詳計劃,盡辦法安排接駁巴士疏導乘客。
on11358 發表於 2012-7-27 21:21 | 顯示全部樓層
其中一個原因鄭家富係(前)立法會交通事務委員會主席身份。
身為主席連基本常識都冇,淨係識得利用發言權利抽水,
俾人插返轉頭係可以理解。

HF3204@243M 發表於 2012-7-27 21:47 | 顯示全部樓層
鄭家富講既係喺當日五點幾八號波嗰陣時,應該派鐵巴喺每個站做緊急準備,而唔係迫人喺九號十號波出車
同埋龜鐵點解唔喺露天路段整樹擋,防止塌樹既時候連電纜都整斷埋
佢根本只係插緊港鐵高層對危機處理既不足,都冇心指責前線員工

當然,插到鄭生應一應就自然可以更改新東選情...
 樓主| UBS 發表於 2012-7-27 23:27 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2012-7-28 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 UBS 於 2012-7-27 23:27 發表
仲有wo , 港鐵巴士係度瘋狂打車去清人個陣仲要抽D車去放係度唔知做乜,傻的嗎?

佢都冇諗到呢點,不過其實 K 車都可以當做常駐後備車,不過港鐵都冇答過呢個 point 出嚟,班大粒佬有冇諗過呢?

其實我諗緊如果真係泊晒緊急巴士,但係九號波十號波條鐵先行唔到 (咁啱就係今次),咁點算...
 樓主| UBS 發表於 2012-7-28 01:28 | 顯示全部樓層
herman15hk 發表於 2012-7-28 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 UBS 於 2012-7-28 02:28 發表

乜九龍灣ge人識 ex-K D 巴士野咩?

巴士部唔係向來自成一國咩
少甜啊唔該