hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線 ...
開啟左側

[問題] 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線

2076 發表於 2012-8-3 12:44 | 顯示全部樓層

楊屋道空位可以靠把其中一兩條荃鐵線延長至荃灣西解決
抗議962B重組
還我962全日服務
andy92 發表於 2012-8-3 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2012-8-3 12:44 發表
楊屋道空位可以靠把其中一兩條荃鐵線延長至荃灣西解決

拉去荃灣西/如心都係無補於事

楊屋道客源主要係橫龍街一帶
sq285 發表於 2012-8-3 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2012-8-3 13:05 發表

拉去荃灣西/如心都係無補於事

楊屋道客源主要係橫龍街一帶
可以用39A路線去荃灣西/如心嘛
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
kmb63x 發表於 2012-8-3 16:51 | 顯示全部樓層

原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-3 02:19 發表
兩個轉車站網絡唔係完全相同時,你憑乜去改變我乘車模式?
用263M北行法轉車,包有位坐同時轉車時間短
同我用68A南行法轉車,企出去同時等耐咗,咁你會點揀?
例如去銅鑼灣要我轉多次車,去西環本身我坐968響西消防街落車行過去,而家要我坐960但過門而不入,去到港澳碼頭,再行返轉頭或者坐多3個字車去目的地。  
最大別有兩樣,一係價錢 過海19.4 vs 22.0, 東九 15.2 vs 17.0, 尖咀 13.3 vs 17.0
第二係行屯公有機會塞車,...
灰沙圍做臨界線,搭263m同68a出荃灣所需時間是相約的

原帖由 KG1428 於 2012-8-3 11:38 發表
以前元朗大馬路有直車去葵涌都因為有68
可是欖隧重組,迫人坐新68M前往。最後搞到一獲泡,不但68M還原至荃灣,而且無直車去葵涌。

可唔可以將68A搬過元朗西,都間接做到欖隧車的轉乘 (元朗西/水邊圍 兩個站)
exspeed 發表於 2012-8-3 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 新手 於 2012-8-3 01:22 發表

從66可以睇得出大興、鳴琴、安定呢幾個屋村都無乜客去葵芳呢個獨食位
非繁出九龍可以吉車遊街 只係繁時小弟最多見過打爆左部ADS

大興一係搭 66M 轉車, 一係行去建生坐 58M,
葵芳返黎都有唔少客搭 57M 係景麗樓落行返去大興

鳴琴客大多數搭 57M 啦, 仲同你搭條又慢又疏既 66

安友少人搭因為 60M 密, d 客寧願出去轉車好過企係度呆等 66,
唔好忘記朝早有 260C
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ate_58x 發表於 2012-8-3 22:58 | 顯示全部樓層

回復 84# 的帖子

260X 係 $13.8
ate_58x 發表於 2012-8-3 23:05 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

區議員有幾多會搭巴士返工丫..
可能係因為有某 d著數先會支持
3asv@59x 發表於 2012-8-4 03:45 | 顯示全部樓層
cut來cut去都系大執66、66M、66P、57M呢堆
同埋263M取消

其它線好難執

唯有咁:
60X、59X協同以旺角東作總站 (60X縮去旺角)
58X 59X 60X 市區行走同一路線
(67X搬去柏景灣,市區跟265B行,往屯門新填地街站位跟66X停,另加弼街一站)

油麻地、佐敦由259B全日接力
重可以順手做埋轉車站旺角特快同埋屯南尖沙咀一程過,前途無可限量

59A縮落葵涌都ok,d九龍客應該比曬59X,59X、60X d旺角客比咁d 259B
或者59A可改做上下繁雙向及假日全日雙向服務,其它時間用59M轉58M (83X果種模式,唯假日做足全日)

其實之後咁 52X、58X、59A、59X、960系(960X除外)、962系基本上可以唔洗停轉車站
我會建議番258D、259D、62X一齊停番轉車站,做番個協同效應
52X唔停原因系:落旺角、大角咀都已經有更快的66X 67X,深井不如搵53好過
64K 發表於 2012-8-4 04:20 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2012-8-3 02:57 發表
所以我唔知點解咁多人,包括區議員,
會贊成呢個轉車站

基本上屯門大部份地區都係 1M 1X 1-96_ 1-25_D(+62X) 260X (同埋大家都好想佢開的 259X ??)

而市中心獨有的係 61X 68A 263 E33
呢 D 線就有轉乘需求 la......
...

如果個班人肯係小欖食塵等轉車
不如我搭西鐵轉好過啦 至少有冷氣涼住先
我的愛線——888!
半生瓜 發表於 2012-8-5 14:48 | 顯示全部樓層

轉車站有總好過冇
就算全部路線唔改
都至少讓部份乘客多左選擇