hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 短評中國東方航空
開啟左側

短評中國東方航空

cruisesnet 發表於 2006-2-27 19:44 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-2-27 15:47 發表

咁又冇咁誇張既,如果講「服務態度重哀過廣深鐵路 d阿嬸」既話,香港航空公司都有d咁既人。
MU衰在班次唔準時,如果係上海出發的,一唔夠客就分分鐘兩班combine一班....
服務員態度,個人覺得都係接受得到 ...

講起combine又要鬧

話說有一次(97/98年)我地坐12點幾既機,
我地10點去到機場
原來兩機combine左(仲要係推我果班機去10:30果班)
係完全冇人通知&機場pa

我地去到check in個staff才講比我地知,仲鬧我地點解這麼late才 check in..............................

仲有一次起飛之後我換個window seat.
派餐時有個空姐好大聱地同另外一個講,
"佢調位的,吾好派多份比佢"

大老,你d野好好食咩
fp8329 發表於 2006-2-28 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-2-27 19:44 發表

講起combine又要鬧

話說有一次(97/98年)我地坐12點幾既機,
我地10點去到機場
原來兩機combine左(仲要係推我果班機去10:30果班)
係完全冇人通知&機場pa

我地去到check in個staff才講比我地知,仲鬧 ...

MU飛機餐的質素
kingprowm 發表於 2006-2-28 21:54 | 顯示全部樓層
中國東方航空經常 DELAY,
04年1月1日我由寧源返香港,
DELAY 在三個半鐘,
有時我每次去機場都有留意到
中國東方航空有航班 DELAY,
這樣的服務真係好唔掂
billlmf 發表於 2006-3-1 02:45 | 顯示全部樓層

仲有MU既YVR航線被cut班,由之前係Daily變返做每日三班,兼且曾經改左係當地時間朝早5點到YVR同8點起飛~~

我早前聽人講話MU呢條線客量都唔錯,可能係因為開辦新線而令到YVR變成無辜既受害者~~

Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
volvo_chan 發表於 2006-3-1 02:56 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-2-26 22:35 發表
1. 禮貌意識- 睇吓你expect既禮貌係邊個程度, 以我個人角度國泰票務部都好差(Marco Polo 銀卡會員都仲叫我自己上網劃位,明明係有優先選擇座位)
...

離題少少講D野,我都覺得國泰票務部效率好差(半島果間)
試過一次去搞張LHR機票,我等左超過1小時先買到,
果陣已經下午5時,即日晚上飛(CX251),結果之後趕到救命......
果時票務部得5個人等,買張都要等超過1小時,
這是五星級航空公司的服務嗎???
所以之後飛如果有得選擇,我會優先選擇SQ,後CX.

講番MU,我就未坐過啦,亦唔會考慮坐,但我好多朋友都坐過,
都話MU好差,接近係無樣得,特別係班空服員......
如果計中國的三大航空公司,我認為最好是CA,聽講D座椅幾舒服,
其次是CZ,最差當然是MU.
如果在中國唔計CX同KA,我就認為最好是海南航空.
norrislaw 發表於 2006-3-1 03:25 | 顯示全部樓層
CA 幾好架, 上次我坐 B767-200, 坐坐吓原來個坐椅cushion原來可以成個抽出嚟
好彩未起飛加上唔係好多人,所以即刻換位。

10年前坐CZ B767-300 北京返香港就試過DELAY, 於是空姐就派餐食左先
食食吓又話可以起飛,於是連張檯都唔收就即刻標出去跑道,空姐未坐定就飛
而家諗番起真係好混帳,唔死得真係要感謝主
wong 發表於 2006-3-2 00:48 | 顯示全部樓層

上次搭CA,張唔使'咁'掣都會自動傾向後......
ML29 發表於 2006-3-2 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2006-3-2 00:48 發表
上次搭CA,張唔使'咁'掣都會自動傾向後......

好過我上次乘搭CZ的735,想放下椅背時那支撐的鐵枝竟然斷開了……
真的名副其實是「斷背山」了!
另外CZ的752的座位距離真的窄得很。

至於MU,我亦沒有太大好感;
記得幾年前乘搭它們的航班到寧波,飛機在跑道開始臨加速的一刻
竟然還有一位國內的乘客離開座位,但機上服務員卻視若無睹,而
當時她們亦未歸位。

We're part of The Go-Ahead Group
鄭笑 發表於 2006-3-2 09:41 | 顯示全部樓層
winston 發表於 2006-3-4 01:48 | 顯示全部樓層

原帖由 billlmf 於 2006-3-1 02:45 發表
仲有MU既YVR航線被cut班,由之前係Daily變返做每周三班,兼且曾經改左係當地時間朝早5點到YVR同8點起飛~~

我早前聽人講話MU呢條線客量都唔錯,可能係因為開辦新線而令到YVR變成無辜既受害者~~

反而上海飛倫敦 由3月26日開始由每周4班加至5班 (兩邊都飛星期 1,2,4,6,7)