hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]東涌—香港全月通下星期一起發售 ...
開啟左側

[新聞]東涌—香港全月通下星期一起發售

s3n370 發表於 2012-9-25 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2012-9-25 17:20 發表

用美孚去旺角例子不好,因為唔係起點站往終點站,由轉線站去目的地貴過直達車費。
應該用荃灣西-荃灣,情況先至同青衣去荃灣相同。
美孚去荃灣$5.9,荃灣西去荃灣收$4.0,有月票係收幾錢? ...

月票持有人可以考慮搭綠小95K,免費
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
UBS 發表於 2012-9-25 23:07 | 顯示全部樓層
LF5502 發表於 2012-9-25 23:41 | 顯示全部樓層
但依家有大量個人八達通卡
即使唔係個人卡,入面都會有一大堆其他資料

原帖由 siupy 於 2012-9-25 12:41 發表

有朋友在八仔外判商工作
佢話舊卡換新卡可以暗地裡進行
(是否正在或將會實行就不得而知)
方法其實十分簡單
只需要每日設定將少量批次的舊卡失效
卡失效乘客自然就會去服務中心換新卡
假以時日,就可以將全部的舊卡變 ...
h2o 發表於 2012-9-25 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2012-9-22 23:26 發表

唔同

如果個關係只係 1 + 2 = 3 咁簡單,你去柯士甸唔會唔使錢,因為根本係另一種月票

只係唔會對外再開多個名

因為上面有人提起, 亦想再請教. 以下為我自行假設:

當年先推出西鐵月票, 照計就1號, 即 0001
後來又有東鐵月票, 當2號, 即 0010. 當兩張都有買, 假如真係另開一個, 都應該係3號啦, 即 0011.
然後就到馬鐵月票, 假設當4號, 即 0100. 當同一票有西鐵同馬鐵全月通, 又當5號啦, 即 0101. 東鐵月票同馬鐵月票不可存在同一票, 即係6號冇用到.

我最想知的係, 究竟係6號用左係其他票, 所以 bitwise operation 唔通, 定係其實月票根本係用另外一種儲存方法(照計任何其他方法都用多過1 bit), 所以要用多空間?

JC3987 發表於 2012-9-26 03:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-9-22 23:26 發表

唔同

如果個關係只係 1 + 2 = 3 咁簡單,你去柯士甸唔會唔使錢,因為根本係另一種月票

只係唔會對外再開多個名

我個人睇法, 要送柯士甸站主因並唔係八達通卡儲存空間問題, 而係月票有效區間唔可以有缺口!
否則計算補票金額 (自動精算) 的邏輯會很複雜.

我理解月票補票金額的方程式係咁:
1. 入閘車站 -> 車費最低的月票範圍車站 + 出閘車站 -> 車費最低的月票範圍車站,
再比較 2. 入閘車站 -> 出閘車站, 以金額較低者為準.
圖解: http://www.jreast.co.jp/suica/use/auto_pay/commute.html,

以目前東鐵+西鐵月票 (送柯士甸站) 咁計, 例如由黃大仙去屯門或者上水都好 (i.e. 任一月票範圍車站),
都淨係收黃大仙-九龍塘 (車費最低的月票範圍車站).

咁如果不送柯士甸站 (月票區間有缺口) 呢, 黃大仙去上水: 收黃大仙-九龍塘 ($4), 黃大仙去元朗: 收黃大仙-南昌 ($4.9)
甚至旺角東/尖東-屯門呢? 收尖東-南昌? 但九龍塘-南昌才是最平喎!
大家不妨諗諗條方程式要點寫呢? 一定寫得出, 但比要諗埋出入車站去哪段月票範為比較平, 計埋兩段月票範圍之間最平的連絡車費等等,
比起無缺口的 case 煩 n 倍.

我響樓上提過台灣, 日本的例子, 係想大家諗多 D 定期劵的可能性, 唔好俾香港的現狀框住.

技術上, 東日本 suica 定期劵玩埋跨社連絡都仲得 (但還是要連續區間).
http://www.jreast.co.jp/renrakuteiki/index.html
以香港呢個世界級鐵路公司, 世界先驅性收費系統, 站數遠比東日本少, 要做定期票只係事在人為.

不過大家可以諗諗香港行日本果個方向, 全面推展定期票係咪好事?
我就認為香港目前以逐次計費為主, 夠晒簡單, 其實仲好.
日本搭車單程票貴, 成日要預先計劃行程, 計定數買日票/ 定期票能否回本, 未必適合比較隨性而行的港人.

而香港, 月票的主要功能還是社會性為主, 要來鼓勵偏遠地區市民出外, 同埋幫補長途通勤者的交通費罷.
所以主打 東/西鐵 + 東涌線 的大方向 OK 的, 係細節上大家可以諗諗點優化.

kei_hk 發表於 2012-9-26 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2012-9-25 11:56 PM 發表

後來又有東鐵月票, 當2號, 即 0010. 當兩張都有買, 假如真係另開一個, 都應該係3號啦, 即 0011.
然後就到馬鐵月票, 假 ...

記錄資料之用﹐係唔需要用二進數的。
係可直接用不同的字元(ascii code)寫入張卡的。
即使要計算用的資料﹐都可以用十進數寫入﹐在運算時才由晶片轉回2進數﹐再把結果轉回十進數寫入卡的。

kp3011 發表於 2012-9-26 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3987 於 2012-9-26 03:33 發表

我個人睇法, 要送柯士甸站主因並唔係八達通卡儲存空間問題, 而係月票有效區間唔可以有缺口!
否則計算補票金額 (自動精算) 的邏輯會很複雜.

我理解月票補票金額的方程式係咁:
1. 入閘車站 -> 車費最低的月票範圍車 ...

你手上拎住兩張獨立嘅月票,點解唔可以有缺口?響 WRL 入閘(EAL+MOL+ETS)出閘,都只需要固定補 NAC <> KOT 收費,呢個根本唔成問題
原帖由 h2o 於 2012-9-25 23:56 發表

然後就到馬鐵月票, 假 ...

你用個 logic 有以下問題:

1. 唔可能無限增加月票種類

2. 要諗埋到底點樣識別唔同月份嘅月票,同埋要記住可以同時擁有兩個月嘅月票,仲要可以係唔同種類(例如可以有人揸住 10 月 TUM<>NAC 月票 響月尾買定 11月 TUM<>HUH 月票)

kei_hk 發表於 2012-9-26 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-9-26 10:54 AM 發表

你用個 logic 有以下問題:

1. 唔可能無限增加月票種類

2. 要諗埋到底點樣識別唔同月份嘅月票,同埋要記住可以同時擁有兩個月嘅月票,仲要可以係唔同種類(例如可以有人揸住 10 月 TUM<>NAC 月票 響月尾買定 11月 TUM<>HUH 月票)

1. 用任何方法﹐都會有限制可設定的種類。例如當初只預留2位作分辨不同月票種類﹐便可以做到100種或配合英文字母做更多的種類。再要加的便要改變成個code 的結構﹐所以當初一係唔做﹐一做便會有一定的預留空間作發展之用。

2. 只需在這個月票代碼落手﹐條代碼(code) 不是單單只有月票種類﹐而是包含月票的有效期。
例如 080912mpa   即代表 8月至9月(12年)有a款月票  ﹐ 090912mpb ﹐即代表只有9月至9月的b款月票。當然﹐更細緻一點﹐日期部份會用 08120912共8位﹐甚至010812310812 共12位去記載月票的有效期。但要視乎張卡有幾多空間作儲存﹐如有足夠空間﹐用12位去記有效時限是最理想﹐因為唔單只可以做月票﹐連季票年票都可做到。如果儲存空間不足﹐便要取捨用8位﹐這便不能做年票﹐最多做到11個月的期限。再唔夠空間的便用6位去記﹐這便限制月票一定係1號(或其實限定日期)作為每個月的開始日。而用4位便是極限﹐因為要記錄2位的年份﹐無得慳位(或者我未想到一個較好的處理方法)﹐而月份可以用1-9﹐0, a, b 作為12個月的代表﹐這便只需用2個位元便可記到開始及完結的月份。

上面便可處理到橫跨多月份的問題。

至於同時有2種月票﹐兼不同有效期﹐東西鐵月票可共存﹐應該係同時記2條 code 在卡上。贈送柯士甸站﹐應該是上面的人所講﹐收費結構性問題。
而新的東涌線不能一齊同東西月票共存﹐可能係當初只預2條月票code 寫在八達通卡之上﹐所以便要限制不能同時有多種月票。

herman15hk 發表於 2012-9-26 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-9-26 11:30 發表

記錄資料之用﹐係唔需要用二進數的。
係可直接用不同的字元(ascii code)寫入張卡的。
即使要計算用的資料﹐都可以用十進數寫入﹐在運算時才由晶片轉回2進數﹐再把結果轉回十進數寫入卡的。 ...

磚家果然係磚孽

讀咗咁多年電腦都唔知可以用十進數寫入卡
唔知果部電腦邊間廠發明呢?
原帖由 kei_hk 於 2012-9-26 12:43 發表

1. 用任何方法﹐都會有限制可設定的種類。例如當初只預留2位作分辨不同月票種類﹐便可以做到100種或配合英文字母做更多的種類。再要加的便要改變成個code 的結構﹐所以當初一係唔做﹐一做便會有一定的預留空間作發展之用。 ...

兩個ascii charecter就用左16個bit(2byte)
如果用一個單位來儲12個月份就最少要 4bit

再講係張卡入面儲人類Readable嘅野,
學你咁搞浪費張卡儲存空間

好心啦...磚家

少甜啊唔該
kp3011 發表於 2012-9-26 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-9-26 11:43 發表

1. 用任何方法﹐都會有限制可設定的種類。例如當初只預留2位作分辨不同月票種類﹐便可以做到100種或配合英文字母做更多的種類。再要加的便要改變成個code 的結構﹐所以當初一係唔做﹐一做便會有一定的預留空間作發展之用。 ...

"080912mpa090912mpb"

恭喜你,你已經用左 18 bytes,仲未計 encryption 呢?