hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (明報)政府研究北環線延伸至打鼓嶺的可能性 ...
開啟左側

(明報)政府研究北環線延伸至打鼓嶺的可能性

tomtom2015 發表於 2012-10-1 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2012-10-1 05:17 發表

再訂新車當然九卡,
但九鐵時代都只係預古洞建新市鎮,無預坪輋都建新市顉
更無預沙中線唔過海

所以就算東鐵用新信號加班稱可代替每班少三卡,
應該無可能勁到夠載多三個新發展區新增人囗
況且港鐵可能估高鐵直達香 ...

東鐵過海是由九鐵提出。
Lelouch 發表於 2012-10-1 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2012-9-30 13:44 發表

原路軌要留俾直通車及回廠柴頭,只係唔知下潛隧道要向山擴多少
但最少留一條軌都夠

照計東西線加卡都要續同川重訂,況且換烏蠅筆錢都係名義上是九鐵俾錢,
,買貴車都唔駛港鐵股東負責, 所以未必跟地鐵用國產 ...

係就好啦
用國產又唔平得幾多, 計埋保養維修分分鐘仲貴過日本車
如果九鐵肯買一大堆E233系番黎就好了
S3BL271_DY4315 發表於 2012-10-2 00:30 | 顯示全部樓層
其實,可唔可以將北環線延長,走線同東鐵平行出九龍,不過就做東鐵的快車版,停某幾個大站(類似中央線特快,緩行)
DIH 發表於 2012-10-2 14:05 | 顯示全部樓層

今朝發夢,在火炭站睇住MLR前車開出約10秒,後車都係MLR已經殺到,無停低,
前車一路加速,後車一路減速,最接近時兩車相距只有3米,最後前車絕塵而去,後車安然停車。
動態交棒,比京王的最密dia還要厲害,港鐵幾時可以將個訊號系統換到咁?

我真係發夢都掛心香港鐵路發展......

就算唔搞第二南北線,東鐵都最好加多條軌,
由白石角至大圍站都可以迫到位(唔詳細講),
咁就繁時單向飛起沙田又得,無間加班又得,開短途又得。

又,就算唔加軌,旺角東亦都可以改下波口,
等南行入旺角東總站的車可以在不打擾北行1號月台出車之下進入2號月台,
咁可以開多幾班旺角東特車,呢樣而家都可以做。
我有預感東鐵過海後,下繁北行最多停埋紅磡已經沙甸魚,
九龍塘分分鐘係頂晒閘慣性塞返落大堂,
但馬鐵係疏導唔到呢班人(九龍西/東往大埔及北區),有需要增加旺角東特車。

WHYB630 發表於 2012-10-3 09:42 | 顯示全部樓層
其實有無唸過,可以將北環線接落高鐵直出西九,鐘意嘅可以過埋海
paul2357paul 發表於 2012-10-3 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-10-2 14:05 發表
......就算唔搞第二南北線,東鐵都最好加多條軌,
由白石角至大圍站都可以迫到位(唔詳細講),
咁就繁時單向飛起沙田又得,無間加班又得,開短途又得。......

東鐵想加軌應該都幾難,就以鄰近大埔公路的路段為例,無論將其快速公路擴闊為雙程各三線行車或者是東鐵加軌都似乎唔夠位,除非收購禾輋既村屋(不過小心會引起暴動)。

paul2357paul 發表於 2012-10-3 11:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2012-9-29 23:10 發表
美孚有大大個公園, 施工容易過南面係繁忙交匯處的葵芳站

美孚根本可以90度T字型轉乘, 只要走線改少少就可以,
北面行九華徑後面, 南面轉急少少同可能要掂一掂到機鐵地底,
西鐵站平排靠近荔灣道, 西鐵大堂同舊有大堂在同一水平, 月台設在大堂上, 月台層的上半部凸出地面,
舊大堂只需步行1分鐘穿過荔灣道地底便可進入西鐵大堂, 上一層就係西鐵月台,
月台至月台的轉乘時間同九龍塘一樣最快約3分鐘, 比起現時最快6-7分鐘的轉乘時間, 節省一半

增加的客量、節省左的社會時間、縮少的車站規模 VS 葵涌至美孚路程長左少少(10秒??)、南面個彎急左、掂到機鐵地底

我就認為物有所值

那就只能怪當時仲係兩間鐵路公司而唔係一間鐵路公司。

如果當時規劃西鐵既時候已經合併咗,我諗港鐵在美孚唔會蠢到唔用你所講既設計,而且「荃灣西站」應該會變成「荃灣西約站」,並將荃灣線延長到此站作為轉車站,吸引麗城花園既客源。
K仔 發表於 2012-10-3 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2012-10-3 11:05 發表

那就只能怪當時仲係兩間鐵路公司而唔係一間鐵路公司。

如果當時規劃西鐵既時候已經合併咗,我諗港鐵在美孚唔會蠢到唔用你所講既設計,而且「荃灣西站」應該會變成「荃灣西約站」,並將荃灣線延長到此站作為轉車站,吸引麗 ...

如果規劃西鐵的時候已經合併,西鐵就會成為機場鐵路(東涌線)支線...
paul2357paul 發表於 2012-10-3 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2012-9-30 06:15 發表
我睇唔少市民都唔多知東鐵過海代價係cut做九卡咁大鑊

照紅磡站改建模型原東鐵月台好似無拆或移作直通車月台
所以我估港鐵都可能做了兩手準備保留用12卡班次終站(但不能再同月台轉西鐵)
東鐵9/12卡混行, 12卡編成取消頭等主力走回羅湖至紅磡
而9卡編組行過海至落馬州/沙田大埔短途

原帖由 SSBT 於 2012-9-30 12:00 發表
但係南北線由愛民村開始下潛,
唔知到時會唔會保留渡線返原線…
仲有到時會加月台閘門,
南北線會換車,
唔知仲留唔留到烏蠅頭行

原帖由 89B 於 2012-9-30 13:44 發表
原路軌要留俾直通車及回廠柴頭,只係唔知下潛隧道要向山擴多少
但最少留一條軌都夠

照計東西線加卡都要續同川重訂,況且換烏蠅筆錢都係名義上是九鐵俾錢,
,買貴車都唔駛港鐵股東負責, 所以未必跟地鐵用國產

一般香港市民大多都是後知後覺,唔通真係要等到到時2018年東西線通車後的「關鍵兩年」港鐵真係要在東鐵線循序漸進退哂d M車同埋減卡既時候佢地先至知道痛苦?

下潛隧道要向山擴多少應該唔難知道,請睇http://www.hyd.gov.hk/chi/road_and_railway/railway_projects/scl/gazettal/scheme/doc/gn7301/gl/SCL-G26.pdf同埋http://www.hyd.gov.hk/chi/road_and_railway/railway_projects/scl/gazettal/scheme/doc/gn7326/gl/SCL-G27B_Web.pdf,不過d路軌會怎樣起法我們就真係很難推測。
jpoon 發表於 2012-10-3 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2012-10-3 09:48 發表

東鐵想加軌應該都幾難,就以鄰近大埔公路的路段為例,無論將其快速公路擴闊為雙程各三線行車或者是東鐵加軌都似乎唔夠位,除非收購禾輋既村屋(不過小心會引起暴動)。 ...

將大埔公路改為架空,下面就可以放四條軌了
http://jpoon9394.blogspot.com/