hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [搭十送一] 周一至周五的公眾假期可否儲分 ?! ...
開啟左側

[搭十送一] 周一至周五的公眾假期可否儲分 ?!

lsc04d11 發表於 2012-10-5 05:59 | 顯示全部樓層

周一至周五點都有分儲,但中秋節既通宵班次係計落星期日。

如果咁樣都唔俾儲分,實上硬港聞板都似……(又未會做頭條既……)等同區議員投訴東涌綫月票要補錢去九龍其他地方..

不過,相信聽日都會有報道指,大把人換唔到搭十送一飛而鼓譟
1. 唔記得左自己星期一及二唔使返工,而於假期之中佢地又冇搭夠四次港鐵。(assume工作族星期一至五永遠只擔到十次)
2. 在金鐘站無出閘情況下乘搭接駁巴士往上環站。(因為我睇新聞話上環站單野,為防止車站擠塞,職員開放閘機免乘客出閘)

p.s.我上次7月2日都專登出街搭一程$2(包括$2既港鐵特惠站)同埋一程$4,都儲到分,去到星期五見住換飛條隊n咁多人唔夠10分,我卻換到飛,我真係只夠十程,如果7月2日冇分,我又何來10分?

toyl 發表於 2012-10-5 09:28 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2012-10-5 05:59 發表
周一至周五點都有分儲,但中秋節既通宵班次係計落星期日。

如果咁樣都唔俾儲分,實上硬港聞板都似……(又未會做頭條既……)等同區議員投訴東涌綫月票要補錢去九龍其他地方..

不過,相信聽日都會有報道指,大把人換唔到搭十 ...

當日唔只金鐘/中環/上環免費出閘,連北角出閘都無扣錢,咁呢個星期真係大把人唔夠十程。
不過佢哋都坐咗程免費,仲有咩好鬧呢……
WR309 發表於 2012-10-5 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2012-10-1 07:41 發表

唔好意思,本人剛才一次 6:20am 左右出閘的車程,已獲得搭十送一積分,證明星期一至五中的公眾假期亦能儲分。

早前 4:48am 出閘的車程沒有計分,只因為在票務系統把這程車計入昨天(星期日),不是因為公眾假期。 ...

呢樣以前 K 的全日通、全月通就寫得好清楚,講到明如有通宵日子,票務結算時間
係用翌日 0500 (西鐵 0530) 做分界。今次龜龜就可能冇寫到呢點,黎緊「十送一」
仲有平安夜一次通頂服務 (該日為星期一) 會遇到呢類情況;而接住既 「即日九折」
就更加會遇上年三十晚至初一凌晨通頂服務。如果唔寫清楚,就有可能有不必要既爭拗。

另回 toyl,算啦,雖然個個早兩日都免費搭車,但香港人依家乜都插,龜龜只送一程
「免費」點會滿意丫,佢地都唔知幾想程程免費呢!

kp3011 發表於 2012-10-5 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2012-10-5 09:28 發表

當日唔只金鐘/中環/上環免費出閘,連北角出閘都無扣錢,咁呢個星期真係大把人唔夠十程。
不過佢哋都坐咗程免費,仲有咩好鬧呢……

親身試驗,中環開左 incident mode 出閘,係唔計分嘅
kei_hk 發表於 2012-10-5 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 WR309 於 2012-10-5 10:04 AM 發表

呢樣以前 K 的全日通、全月通就寫得好清楚,講到明如有通宵日子,票務結算時間
係用翌日 0500 (西鐵 0530) 做分界。今次龜龜就可能冇寫到呢點,黎緊「十送一」
仲有平安夜一次通頂服務 (該日為星期一) 會遇到呢類情況;而 ...

今年平安夜係星期一﹐按慣例通宵服務﹐即係會由24號(一)早上開車﹐一直營運到25號(二)收車為止。

所以﹐你在任何時間都屬於星期一及二的時間﹐2天都係計算分數的﹐所以乘客一定唔會因為時間問題而計唔到分的。

toyl 發表於 2012-10-5 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-10-5 10:52 發表
親身試驗,中環開左 incident mode 出閘,係唔計分嘅

咁香港站有無?
48x 發表於 2012-10-5 17:02 | 顯示全部樓層

原帖由 WR309 於 2012-10-5 10:04 發表

係用翌日 0500 (西鐵 0530) 做分界。今次龜龜就可能冇寫到呢點...

其實真係唔明點解十送一冇講清楚...
反而小童免費乘車條款講明「若優惠日的前一天設有通宵行車服務,此優惠則由優惠日當天早上五時起出閘開始生效」
http://mtr.com.hk/chi/whatsnew/free_child_weekend.html
timmylee 發表於 2012-10-30 23:33 | 顯示全部樓層
諗到一個關於搭10送1既問題
如果有人沒有申請延續學生優惠,11月1日回復成人身份
到左今個星期五佢總共搭左10次港鐵,包括6次學生優惠及4次成人
咁佢究竟拎唔拎到搭10送1車票呢?
如果拎到,會係成人單程票定係特惠單程呢?
香港科技大學(北) 91P
toyl 發表於 2012-10-31 00:32 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

理應不受影響。
照正路諗就係積分欄有交易日期,如果發現上次積分不是本週一或之後的就重設為零,然後看本程如果是收費車程就加一分。

所以故障時個別車站開啟免收費出閘模式,該車程因為沒有收費而沒有計算港鐵積分。
kei_hk 發表於 2012-10-31 10:10 | 顯示全部樓層

原帖由 timmylee 於 2012-10-30 11:33 PM 發表
諗到一個關於搭10送1既問題
如果有人沒有申請延續學生優惠,11月1日回復成人身份
到左今個星期五佢總共搭左10次港鐵,包括6次學生優惠及4次成人
咁佢究竟拎唔拎到搭10送1車票呢?
如果拎到,會係成人單程票定係特惠單程呢? ...

按常理去想﹐今天 or 之前換車票﹐會給你優惠免費票﹐明天才去換﹐應該會給你成人免費票。

無理由你已經變回成人身份﹐都仲要給係優惠車票﹐令你得物無所用的。

ps. 你最好明天去check 下「十送一」的分數有無被reset