hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有關東涌站扶手電梯預留位的問題
開啟左側

有關東涌站扶手電梯預留位的問題

樓主| hkaiw 發表於 2012-10-10 13:00 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2012-10-10 12:34 發表
東涌綫列車載客空間的問題,可以將列車頭尾兩端的水塘位,改為每卡中間車門旁的大小水塘位,與市區綫列車看齊,以增加載客效率。

其實港鐵早應該要這樣,因為輪椅位只於車頭及車尾其實不是很方便輪椅使用者,因為除了九龍站及南昌站外,其餘車站的升降機都是在月台中間;至於分佈的問題,我以前間中要往青衣,便發覺於星期一至六早上繁忙時間中間四卡站滿乘客,但是車頭及車尾卻仍有大量空位,最主要的原因便是香港站於早上繁忙時間扶手電梯只能往月台中間部份,月台頭尾的扶手電梯則全部向大堂方向,結果乘客便集中在月台中間候車。

另外,最奇怪的是,為何將軍澳線的韓製列車為何到了現在不與英製列車及中國製列車相同增加多用途空間呢?

喵...
kei_hk 發表於 2012-10-10 13:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-10-10 01:00 PM 發表

其實港鐵早應該要這樣,因為輪椅位只於車頭及車尾其實不是很方便輪椅使用者,因為除了九龍站外,其餘車站的升降機都是在月台中間;至於分佈的問題,我以前間中要往青衣,便發覺中間四卡站滿乘客,但是車頭及車尾卻仍有大量空位,最 ...

以我經驗﹐假日黃昏前後﹐大量遊客在大嶼山返市區﹐在青衣基本上係3-8卡都係迫滿人﹐第6卡係對正入閘﹐所以5-7卡會係最多人在此處等車﹐基本上實會有人上唔到車的。
而1-3卡情況會好一些﹐你係可以上到車﹐不過車上情況係同平日早上繁忙時間差不多囉﹐總算上到車的。

至於假日黃昏香港回東涌方向﹐車頭情況我唔清楚﹐中間的確又係企滿晒人﹐當然都會有人唔願意登車。第7卡會較少人企﹐與第6卡會有明顯分別﹐第8卡可能只會有十多人企。
此時間的香港站﹐大堂層去月台層﹐車尾的一條自動梯(向出閘方向落月台層)係有開上及落2個方向的﹐而這條梯落到月台﹐會對正第7卡尾及第8卡頭。只要作出一些宣傳﹐放幾個指示板吸引人去車尾﹐便可分散人流﹐增加列車載客效率。

dippy 發表於 2012-10-10 15:22 | 顯示全部樓層
lrv1092 發表於 2012-10-13 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2012-10-10 13:00 發表

其實港鐵早應該要這樣,因為輪椅位只於車頭及車尾其實不是很方便輪椅使用者,因為除了九龍站及南昌站外,其餘車站的升降機都是在月台中間;至於分佈的問題,我以前間中要往青衣,便發覺於星期一至六早上繁忙時間中間四卡站滿乘 ...

天水圍站月台都有2部
KMBAVC19 發表於 2012-10-18 12:45 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

我寜願用日本車(例如參考京急出既N1000,2100),點知C車行緊百幾咪果陣會唔會散

dl811 發表於 2012-10-18 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 KMBAVC19 於 2012-10-18 12:45 發表
我寜願用日本車(例如參考京急出既N1000,2100),點知C車行緊百幾咪果陣會唔會散

依家呢家M公司同 加拿大龐記, 德國西記, 法國阿記, 強國南記北記, 日本川記近記立記, 寒國R記 都冇計傾...

分分鐘得番新潟鐵工肯幫 M記整新車...
叫地鐵整番抽 八連KIHA120 應該有機會掛 XD
kp3011 發表於 2012-10-18 14:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-10-10 10:22 發表

算啦﹐以mtr 對荒島線的重視程度﹐想增加班次﹐真係好難。

唔單只大嶼山段有大量客(東涌至荔景)﹐連香港至青衣同一時間的客量也不低﹐2個高客量的路段﹐都足以令個別車卡絕對可以打爆上唔到車。
唔好同我講因為bb車阻位﹐令到有 ...

假日全日(除清晨/深夜段外) constant headway 600 秒 7 抽車行

唔知你憑乜野根據估計到 8 分鐘,8 x 7 = 56 唔使 turnaround 都唔夠跑
kei_hk 發表於 2012-10-18 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-10-18 02:45 PM 發表

假日全日(除清晨/深夜段外) constant headway 600 秒 7 抽車行

唔知你憑乜野根據估計到 8 分鐘,8 x 7 = 56 唔使 turnaround 都唔夠跑

完全唔明你講乜 唔知你想表達什麼問題

只知現時mtr 公佈假日的時間表﹐係 8-12分鐘一班車。(前文已經提供資料來源)

dongfeng 發表於 2012-10-18 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 cyrcheung 於 2012-10-9 10:52 發表

對呀。這個位置已被升降機佔據了。
該升降機與自動梯預留位,仍有約4-5米的距離。
에이핑크 대박!
sq285 發表於 2012-10-18 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-10-18 16:21 發表

完全唔明你講乜 唔知你想表達什麼問題

只知現時mtr 公佈假日的時間表﹐係 8-12分鐘一班車。(前文已經提供資料來源)

一日只有一班車同前車隔8分已經可以寫8-12分一班
只不過…東涌線假日日間係做10分一班
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤