hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線新車招標合約
開啟左側

沙中線新車招標合約

mc_ruby 發表於 2012-10-21 22:47 | 顯示全部樓層

MTR/KCR同世界各地ge廠商都鬧翻,,,,,仲可以向邊買車???
相信就只得返深圳河以北,,,,,

其實點解咁多廠商都鬧翻ge呢???係MTR ge問題??
"薛"音泄,姓也。"薜"音擘
lkl415 發表於 2012-10-21 22:54 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2012-10-21 22:56 | 顯示全部樓層
(純粹業餘)
我計過條數,如果東西線用8卡千九,需要訂購 28x1(西) + 8x4(馬) = 60 個車廂。
現有所有千九加埋係有52對先頭車,加多10抽至總共62抽係比較合理的數目。

如以7卡車行,馬鐵都係要加3卡,東鐵千九其實最簡單係減四變八,但變七就要再截多一卡。

定還是M記諗住呢10抽車在東西線未打通之前行住西鐵先,
加卡就等工程完成先至一次過加?(即加卡變成70卡?)

真係拗爆頭......

cyrcheung 發表於 2012-10-21 22:58 | 顯示全部樓層

九鐵當年咁捉蟲。。。。。。搞到今時今日咁既局面。。。
K仔 發表於 2012-10-21 23:08 | 顯示全部樓層
各位會唔會諗得太複雜?
話唔定只係MTR由客量角度出發,覺得初期七卡已經夠載,無需要玩八卡呢
就好似當年東涌線咁
唔玩八卡,西鐵千九甚至可以唔需要改動,做少好多嘢
rickywk 發表於 2012-10-21 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2012-10-21 23:08 發表
各位會唔會諗得太複雜?
話唔定只係MTR由客量角度出發,覺得初期七卡已經夠載,無需要玩八卡呢
就好似當年東涌線咁
唔玩八卡,西鐵千九甚至可以唔需要改動,做少好多嘢 ...

原本,佢只需要買68卡千九就砌夠數:
-馬鐵16抽車,每抽加4卡: 64
-西鐵有4抽車要加1卡: 4
(其餘西鐵列車所需要車卡由東鐵線o既千九拆出o黎)

但而家佢買車數目仲多過咁樣重整千九車卡,真係唔知龜龜攪緊乜

kei_hk 發表於 2012-10-21 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2012-10-21 11:08 PM 發表
各位會唔會諗得太複雜?
就好似當年東涌線咁
唔玩八卡,西鐵千九甚至可以唔需要改動,做少好多嘢 ...

問題係當年東涌線及機場快線都係一開始便訂8卡車﹐只是服務初期只組合成7卡車﹐餘下的一卡留廠。所以一有需要便可很快便可加卡﹐成為8卡車。

但係東西線仲係要7卡﹐但沒有留下8卡的伏線﹐即係唔去訂預留車卡 or 有方法去改動做到8卡﹐日後有需要加卡﹐難度便會有所增加﹐車廠未必可以製造到相同的車卡。

DIH 發表於 2012-10-21 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2012-10-21 23:17 發表

原本,佢只需要買68卡千九就砌夠數:
-馬鐵16抽車,每抽加4卡: 64
-西鐵有4抽車要加1卡: 4
(其餘西鐵列車所需要車卡由東鐵線o既千九拆出o黎)

但而家佢買車數目仲多過咁樣重整千九車卡,真係唔知龜龜攪緊乜 ...
其實只需要60卡:
西鐵 1x28,馬鐵 4x8,另外8抽馬鐵用8抽東鐵中間四卡攝落去,無須去先頭化改造。

而全線七卡就可以減少訂46個車卡(連新車10抽),但馬鐵仍然都係要攝卡,
除非佢諗住每兩抽condensation,使總抽數減少。
只係訂少46卡咋,佢而家張標都已經70卡啦。

rickywk 發表於 2012-10-21 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-10-21 23:24 發表
其實只需要60卡:
西鐵 1x28,馬鐵 4x8,另外8抽馬鐵用8抽東鐵中間四卡攝落去,無須去先頭化改造。

而全線七卡就可以減少訂36個車卡,但馬鐵仍然都係要攝卡,除非佢諗住每兩抽condensation,使總抽數減少。 ...

我得出68卡原因係維基有人update o左東鐵千九去向:
列車每12卡為一組(南北綫通車後全數撥予東西綫,每列有其中兩組H車廂及一組M車廂被裁減,合共有24個車卡,並將全數撥予西鐵綫的其中24列列車作擴編至8卡車之用,至於馬鞍山綫的SP1950組合及西鐵綫的4列KRS991則按合約編號Ref-1151採購新車廂作擴編至8卡車),編組方式為D-P-M-H-C-H-M-P-F-M-P-D。往紅磡方向第1、4、11節車廂或往羅湖/落馬洲方向第2、9、12節車廂為靜音車廂。

但2H1M搬落西鐵,咁咪有幾抽車M車唔足數?
DIH 發表於 2012-10-21 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2012-10-21 23:30 發表

我得出68卡原因係維基有人update o左東鐵千九去向:

但2H1M搬落西鐵,咁咪有幾抽車M車唔足數?
如果係咁,東鐵千九仍然有8個單卡空左出黎,可以再攝多4抽西鐵,及攝多一抽馬鐵(只計數,不計可行性)。
其實總共都係只欠60個車卡。

而家最大問題都係M記開宗明義講到明新車係七卡,而且無講到該批車有增備車卡。
我唔熟招標呢D野,希望我無理解錯。