hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴962系最新重組建議
開啟左側

[問題] 城巴962系最新重組建議

樓主| FBI2 發表於 2012-11-10 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2012-11-10 11:08 發表

順帶一提,反而6點49分果班B車經常頂閘上公路,試過飛埋海韻

原因是大量的青山公路(大欖段)客佔用B車服務

但當時的962是沒有座位,乘客不願上車

所以增加一班黃金特車是否可行? 用車flyer/單層(載客較少)

開0658

另 ...

我自己有個建議:
962:
總站由龍門居縮短至置樂花園,全日經大欖出屯門公路
每日晚上10點後將改由龍門居開出,經屯門碼頭,青山公路往銅鑼灣(即跟現時962路線),每20分鐘一班
每日早上9點20分或以前由銅鑼灣開出的班次將伸延至龍門居為總站,經青山公路和屯門碼頭,每25-30分鐘一班
原因是在該段時間的962本身班次較疏,擔心拆線後令該段時間班次增加,故建議在以上時間維持原狀
路線修改後服務時間如下:
置樂花園: 06:05-21:40
龍門居: 22:00-23:45
銅鑼灣: 06:00-09:20往龍門居,09:35-00:30往置樂
962B:
總站由金鐘延長至銅鑼灣
平日早上繁忙時間所有班次改由青龍頭開出往金鐘
平日星期一至五下午繁忙時間所有班次改由金鐘往置樂
此改動目的是不想因為962B的增強而影響現時962於繁忙時間的服務
青龍頭: 平日06:35-09:10 (只往金鐘)
置樂花園: 平日09:15-22:00, 假日07:15-22:00
金鐘: 平日星期一至五17:05-19:45
銅鑼灣: 平日星期一至五09:50-16:50/19:45-23:45,平日星期六及假日09:50-23:45
962S:
取消
962X:
總站由金鐘延長至銅鑼灣並改為每日全日服務
往銅鑼灣方向繞經告士打道,往屯門方向繞經禮頓道
龍門居: 05:50-21:40( 平日07:20-08:20不經屯碼,由龍門居開出直往置樂,然後出港島,每30分鐘一班)
銅鑼灣: 09:27-00:37
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
2076 發表於 2012-11-10 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-11-10 11:30 發表

我自己有個建議:
962:
總站由龍門居縮短至置樂花園,全日經大欖出屯門公路
每日晚上10點後將改由龍門居開出,經屯門碼頭,青山公路往銅鑼灣(即跟現時962路線),每20分鐘一班
每日早上9點20分或以前由銅鑼灣開出的班次 ...

咁搞法962朝早青山灣咪一定要企出去??

現時有條B仔可以坐下瞓下,S車班班沒有位喎,那不可行

個人傾向早繁不變
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2012-11-10 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 10/11/2012 11:52 發表

咁搞法962朝早青山灣咪一定要企出去??

現時有條B仔可以坐下瞓下,S車班班沒有位喎,那不可行

個人傾向早繁不變

又要有得上 , 又要有得坐
睇黎已經比城巴縱慣哂

就係呢班人要坐要訓先攪到好多重組攪唔成

如果要坐既 , 不如自己拎張摺既上車坐啦
.
2076 發表於 2012-11-10 14:29 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2012-11-10 12:21 發表

又要有得上 , 又要有得坐
睇黎已經比城巴縱慣哂

就係呢班人要坐要訓先攪到好多重組攪唔成

如果要坐既 , 不如自己拎張摺既上車坐啦

每日企9個字出港島,你企埋我果份

唔搭962咪搵替代品,宜家大量人見962冇位都唔上,全部上哂B車出上環再轉番962

咁你話要人企仲有冇人會揀?
抗議962B重組
還我962全日服務
jx6215 發表於 2012-11-10 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2012-11-10 14:29 發表

每日企9個字出港島,你企埋我果份

唔搭962咪搵替代品,宜家大量人見962冇位都唔上,全部上哂B車出上環再轉番962

咁你話要人企仲有冇人會揀?

咁同樣道理 番工時間B車你唔覺佢慢仲證實成車客係到
點解非繁又話B車兜

講真
城記家陣改完都唔會即刻改善到空載情況
只係善用資源咁解
你問我既我一定唔介意上少幾個客 睇大局去做決定
andy92 發表於 2012-11-10 16:40 | 顯示全部樓層
方案一係八月份文件已經話兩線都行內街去銅鑼灣

所以而家係爭入深井問題 …
2076 發表於 2012-11-10 18:23 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2012-11-10 16:40 發表
方案一係八月份文件已經話兩線都行內街去銅鑼灣

所以而家係爭入深井問題 …

唔單止,佢宜家係明顯削減路經青山灣的962班次

6班變4班
抗議962B重組
還我962全日服務
張偉沖 發表於 2012-11-10 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2012-11-10 18:23 發表

唔單止,佢宜家係明顯削減路經青山灣的962班次

6班變4班

問題係,
如果真是抗拒經深井,點解繁時會有靑山灣客肯上962b?
會不會係班客根本不介意經但比班議員騎劫?
2076 發表於 2012-11-10 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2012-11-10 18:47 發表

問題係,
如果真是抗拒經深井,點解繁時會有靑山灣客肯上962b?
會不會係班客根本不介意經但比班議員騎劫?

我只可以說各人意願不同,有人介意,有人唔介意,不過大多數人一聽都會「吓」一聲

而下繁落深井真係可以慢好多

以上的都係事實

而青山灣人一直都滿意962系的服務,安於現狀相信係佢地大多數的意願

之前亦都講過落深井的觀感問題

繁時上B仔的現象,只是朝早願意拎15分鐘換45分鐘的睡眠時間而已

而非繁時真是有人明知啱啱走962,見B仔都唔上車
P.S. 如果Plan 1 12分鐘一班B仔又入內街,儘管改
抗議962B重組
還我962全日服務
HF3204@243M 發表於 2012-11-10 19:02 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2012-11-9 22:44 發表
我地巴士迷就知兜深井唔係慢好多,但普通市民的觀感就一定差左好多,黄金海岸一帶住宅價格較高,佢地通常自己有車,時間等值金錢,搞成方案一這樣,962B分分鐘流失一半青山灣客,乘客改駕車出入或乘搭更穩定的邨巴轉地鐵,深井原本的 ...
原帖由 2076 於 2012-11-10 01:18 發表
但係做密仲疏過之前
原帖由 kay 於 2012-11-10 08:25 發表

PLAN 1如何平衡利益?
青山灣兜完深井、去銅鑼灣港島段又要行海皮,真係咁理想?
班次又唔係密左好多,又唔係快左,又要由海皮行返入去內街 ...

(外內街問題已解決)
個問題係班客見車就上,同埋屯門人特色係唔中意轉車
俾著我係黃金客,如果要特登等 962 去銅記既話,我寧願快快手上咗車,歎多一個字冷氣好過
你堆邨巴都只係去到荃灣線,而唔係西鐵線;最近磅既係 NR768 (奧運 -> 黃金),不過只係下繁先有服務
Plan 1 同 Plan 3 既 962B 黃金都係十至十五分鐘一班,比起原 962 十五分鐘一班落銅記,呢點我贊成

不過點解城記仲想要 Plan 1?
* 非繁單靠三聖黃金可唔可以維持到合理班次去銅記?
* 962B 一條做晒點都好過 962 + 962B (而家做唔到聯合班次之餘,班客係揀緊 962 上車)
* 962X 有能力自己成線 (城記自己都知陰乾 962X 個方向錯咗,廷長去銅記先至係正途)
* 深井班友轉車能力勁過屯門客 (12-30 改到 20-30 分鐘一班,原本深井班友都仲可以用 962B 去上環轉地鐵,都要改用其他方法,啫係要城記自奄深井服務)
* 俾著我係城記,都會用頻密班次tum咗班客上車先慢慢兜

Plan 3 黃金的確係有選擇既自由
不過都唔可以排除城記有更改 962B1 同 962B2 派車比例既自由
(用温水煮蛙嚟形容比較貼切啲)
倒頭來都仲係 962B 一條過深井上公路

以上分析仲未考慮深井兩個區議員既意見
如果佢地容忍到疏班次換銅記服務,咁 Plan 3 可以通過

原帖由 2076 於 2012-11-10 18:53 發表

繁時上B仔的現象,只是朝早願意拎15分鐘換45分鐘的睡眠時間而已

係咁既話加 S 車班好過啦