hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 〔轉貼〕內地機車首次打入香港高端軌道交通裝備市場 ...
開啟左側

〔轉貼〕內地機車首次打入香港高端軌道交通裝備市場

93A_S3_6:30am 發表於 2012-11-21 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2012-11-21 11:17 發表
最高速度80km/h
應該只適合市區線及南港島線?
原帖由 3ad150 於 2012-11-21 11:05 發表

唔會連市區四線都有份掛 ?
現時市區四線使用中柴油機車共8部(L31-L38) , 93年引入
但20年車又唔算太老爺

其實而家的市區線柴頭係點樣分成三批?
LAR線又有無柴頭?綠色?

現西鐵果批最大功率又係多小?最高速度又係幾多?

感覺上介紹呢啲工程機車嘅資料非常有限!
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
DIH 發表於 2012-11-21 20:02 | 顯示全部樓層
有一句提到「將用於港鐵所有車輛調運和地鐵車輛救援作業」,又話「滿足地鐵限界」、「曲綫通過能力強」。
-可能地底線同東西線都有?甚至南港東段都可能有?
ben1985623 發表於 2012-11-21 21:15 | 顯示全部樓層
不知LAR有冇機會用呢
P1X3L YOLICA FANS
hkaiw 發表於 2012-11-21 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-11-21 19:19 發表
其實而家的市區線柴頭係點樣分成三批?
LAR線又有無柴頭?綠色?

前地鐵的柴油機車及首兩批電池機車原本均是綠色,於1996年第三批機車服役時已是改用黃色,後來部份柴油機車及首兩批電池機車被翻油為黃色。
喵...
cyrcheung 發表於 2012-11-22 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 BL69 於 2012-11-21 09:57 發表
真係睇完都唔知佢up乜

網頁頂有得 轉繁體字 既選擇。
PB602 發表於 2012-11-22 13:38 | 顯示全部樓層
個樣抄ER20,港鐵唔尊重知識產權,走去買老翻
tomtom2015 發表於 2012-11-22 15:48 | 顯示全部樓層

係囉,又買大陸野,都唔知安唔安全,可唔可靠,港鐵都唔知係咪又為左擦鞋而賣港了
AVW21 發表於 2012-11-22 16:53 | 顯示全部樓層
"此前,中国北车旗下的长客股份公司已经为香港铁路公司提供世界最高端的地铁车辆。"
結果,世界最高端嘅列車係問題多多咁服務…
K.C.R2007 發表於 2012-11-22 19:32 | 顯示全部樓層
見棺材都唔識流眼淚,依家港鐵對強國車ge熱情始終未減,從溫州高鐵到地鐵追撞都系唔增加危機感
都唔知中間系唔系涉及都d利益輸送,ning願買停留系第三世界水平ge國產車都唔買翻幾架er20
回18樓: 其實好多大陸企業都系差唔多尼種自我誇大同井底之蛙ge作風

barking 發表於 2012-11-22 23:51 | 顯示全部樓層

成日話人啲車會爆炸會乜
柴油直通車日日行足咗卅幾年都無事