hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車計劃12月26日實施
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車計劃12月26日實施

樓主| orange 發表於 2012-12-3 15:59 | 顯示全部樓層

第一階段開通最大得益當然係三聖-大欖乘客,至少慳番幾蚊轉車錢,但最大
問題係現時61M班次唔夠密,就算加密上到轉車站唔夠車轉,結果都係得個等字

至於67M沿線相對較少,而且部分已經去紅橋上,所以有同無轉車站無分別

不過如果轉車組合可以包含荃灣-葵涌車轉乘,相信57M,66甚至連59A都可以
安心上路
益童學校,全民教育
64K 發表於 2012-12-3 16:02 | 顯示全部樓層
其實邊個咁偉大發明屯公轉車站出嚟?
元朗人,但以我所理解
屯門好多人都係區內搭輕鐵或小巴到市中心轉車
如果我需要轉車既話一早係屯門區內轉咗
使乜仲要"企"到小欖先轉呢?
如果真係需要轉,輕鐵轉西鐵就可以
真係搵野嚟搞
我的愛線——888!
exspeed 發表於 2012-12-3 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 64K 於 2012-12-3 16:02 發表
其實邊個咁偉大發明屯公轉車站出嚟?
元朗人,但以我所理解
屯門好多人都係區內搭輕鐵或小巴到市中心轉車
如果我需要轉車既話一早係屯門區內轉咗
使乜仲要"企"到小欖先轉呢?
如果真係需要轉,輕鐵轉西鐵就可以
...

而家搭輕鐵或小巴只係焗轉, 因為冇得揀, 一係行路囉

仲有一定要"企"到小欖 ? 坐唔得咩 ?

如果真係需要轉, 我先唔會輕鐵轉西鐵, 因為輕鐵太廢

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
2076 發表於 2012-12-3 17:04 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2012-12-3 16:27 發表

而家搭輕鐵或小巴只係焗轉, 因為冇得揀, 一係行路囉

仲有一定要"企"到小欖 ? 坐唔得咩 ?

如果真係需要轉, 我先唔會輕鐵轉西鐵, 因為輕鐵太廢

宜家九巴有轉乘優惠,唔似輕鐵同小巴要畀多3-5蚊wor

以及961竟然唔入轉車站,善用下運載力都好
抗議962B重組
還我962全日服務
石頭 發表於 2012-12-3 18:49 | 顯示全部樓層
62X入唔入去?
GD1570 發表於 2012-12-3 19:06 | 顯示全部樓層
其實個轉車組合係未完整的..
我相信最終係想大部份全日屯公線都入晒轉車站..
只不過分階段去姐..

正如第一及第二階段,都無過海線入轉車站吧...
我相信開晒後係無理由無囉..
你有你可愛,我有我好笑。
HF3204@243M 發表於 2012-12-3 20:06 | 顯示全部樓層

其實轉乘站一係落一係上咁同玩區內轉乘有咩分別?
(除咗三聖黃金大欖得益之外)

原帖由 da54 於 2012-12-3 15:30 發表
其實幅圖好難明咩?連 J*Team facebook 都寫錯,話第二期係往屯門方向...  

因為有文件 (RDP 定區議會記錄?) 講過 2013 屯門方向先實施
跟住可能睇過同一份文件既人會記錯九龍方向第二期個 2013 同第二期屯門方向既 2013 係同一回事...
S3BL343@66 發表於 2012-12-3 20:21 | 顯示全部樓層
仲諗住以後可坐260X 出去轉車 快D
可惜唔得 失望
DGCNYO 發表於 2012-12-3 21:32 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-12-3 20:06 發表

因為有文件 (RDP 定區議會記錄?) 講過 2013 屯門方向先實施
跟住可能睇過同一份文件既人會記錯九龍方向第二期個 2013 同第二期屯門方 ...
'
區內用咩轉?輕鐵唔洗錢?260X唔經既地方佢地囉咩轉?果輕鐵4蚊邊個俾?

你打開google map,將一D特有出去的地區的線畫上去,你就知同區內轉分別何在

最簡單,唔講錢,佢地都唔洗多一程駁腳慢慢加線落去都唔奇
LF5502 發表於 2012-12-3 22:10 | 顯示全部樓層

有 D 線 (61X 263) 只行屯門一小部份

同埋成個計劃就係 M 線 -> 非 M 線

原帖由 HF3204@243M 於 2012-12-3 20:06 發表

跟住可能睇過同一份文件既人會記錯九龍方向第二期個 2013 同第二期屯門方 ...