hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 大河道天橋局部開放
開啟左側

大河道天橋局部開放

kei_hk 發表於 2013-2-6 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-2-6 04:39 PM 發表

我起網上搵到呢個而已:
http://www.info.gov.hk/gia/general/201206/27/P201206270198.htm

但微細裂紋有幾微細, 點解無啦啦會出現裂紋就冇講 ~

有裂紋一早見了報﹐最初我都係估冷縮熱賬引起的表面問題﹐但係用了這麼多時間﹐應該便不是這些表面問題了。

但係﹐連政府有關部門都唔加以詳細講解﹐連原因成因都唔知(可能只是唔肯公開)﹐議員又無再去追問﹐這正正是最離奇的一點了。

sunnykam 發表於 2013-2-7 00:00 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

一樣咁兜!!
其實條橋起係大河道中間, 都應該可以
hokachung 發表於 2013-2-7 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2013-2-5 20:17 發表
條橋真係好窄,呢段人流咁高,
第時通埋去地鐵站一段,逼到跌落橋都似。

有限嘅空間做唔到無限嘅野
同旺角道唔同,大河道中間有條大河道北天橋,佢起到咁已經算交足貨(唔計裂紋問題)
不過我覺得呢條天橋最弱智嘅地方係近登發街睇到但行唔到過隔籬天橋條斜道

kei_hk 發表於 2013-2-7 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2013-2-7 02:57 AM 發表

同旺角道唔同,大河道中間有條大河道北天橋,佢起到咁已經算交足貨(唔計裂紋問題)
不過我覺得呢條天橋最弱智嘅地方係近登發街睇到但行唔到過隔籬天橋條斜道 ...

新橋在南豐中心(新之城)係有位置相連的﹐所以沒有接上斜路沒有大問題

這樣已經可以分流舊天橋落橋位的人流﹐亦可分流地面(斜路出口至紅綠燈一帶)的人流。

參考位置 : http://maps.google.com.hk/?ll=22.373257,114.116962&spn=0.001424,0.002642&t=m&z=19&brcurrent=3,0x3403f8ee8d237499:0xa00c396826283b0,1,0x3403f80f03bf95fd:0xfe0bdcdca508c0b7&layer=c&cbll=22.373257,114.116962&panoid=HsauW1iUMUIiDdkxvWgwJw&cbp=12,329.91,,0,-3.29

OTISHK 發表於 2013-2-8 01:46 | 顯示全部樓層
圍欄擺lift頂...
leochill 發表於 2013-2-8 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-2-6 17:40 發表

有裂紋一早見了報﹐最初我都係估冷縮熱賬引起的表面問題﹐但係用了這麼多時間﹐應該便不是這些表面問題了。

但係﹐連政府有關部門都唔加以詳細講解﹐連原因成因都唔知(可能只是唔肯公開)﹐議員又無再去追問﹐這正正是最離奇的一 ...

同意, 香港有史以來起咁多天橋, 點解係到呢條先有事? 會唔會有其他原因?

另外, 條橋睇落幾窄, 似乎只夠3 個人並排而行, 設計會否太保守?

仲有, 橋上嘅柱同上蓋係咪一定要咁厚? 畀人嘅感覺好重同壓逼。
HF3204@243M 發表於 2013-2-9 13:43 | 顯示全部樓層

條橋真係好窄
比起其他荃灣其他主要行人幹道,同佢差唔多窄既好似得熊貓橫跨青山公路去豪輝花園嗰條橋...
咁樣地下堆行人過路燈好難有誘因拆咗佢喎
邊個設計架?

另外為咗個花嘈冇咗成一個人既身位,值得咩?
原帖由 hokachung 於 2013-2-7 02:57 發表

不過我覺得呢條天橋最弱智嘅地方係近登發街睇到但行唔到過隔籬天橋條斜道 ...

其實西樓角花園對出嗰段係可以插多條支線過對面,經隆金記X子大王 (唔識打) 嗰面同大河道 M 記,過咗大河道北天橋後同對面橋合併
就算唔咁做,條橋本身都有好多擴長空間 (even 係伸出去行車道),冇必要整到咁窄

利申:磚家...
kei_hk 發表於 2013-2-9 17:20 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

純吹水 :

如果我無留意錯﹐窄的位置都係現時已開放的一段﹐未開放一段好似係闊一些的。
(**我只係坐巴士經過向上望所留意)

應該這條橋主力係做地鐵站去到大河道(恆生銀行)這個位﹐以減輕舊地鐵站經南豐落橘的人流。
同時﹐新橋有位接南豐中心及荃灣站另一邊天橋(B1出口對出的天橋)﹐這樣去分流地鐵站外圍的一段橋﹐因此段舊橋已經難以再擴建。

至於開放的一段﹐比較上係窄﹐應該由頭到尾都無想過去取消地面過路設施﹐只係方便(提供另一方法)大家由地鐵站一直行天橋到大會堂及西鐵站一帶。
闊度可能限制於橋柱承受力﹐因為呈倒L形﹐伸展外出。越伸的出﹐便要承越重的力﹐這不單只是橋本身的重量﹐亦要計算埋橋面增加而所增加空間帶來的人流重量。
有機會橋面再做闊一些﹐橋柱便比現時更粗﹐但地面又無足夠空間去容納更粗的柱位(要留足夠的行人路面)﹐在橋面及柱之間的比例﹐現時已經係極限了。

Hongkonger 發表於 2013-2-11 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 5-2-2013 19:57 發表

如果我冇記錯係有的, 另外呢條橋係有大型指示牌 (藍色的) 講條橋每個出入口可以駁去邊 ~

我今朝早行過新天橋,原來有個被膠袋封住的懸吊指示牌,在那幅相的電梯右邊(新天橋內)。
如果是往荃灣站的路牌,行人從橫跨沙咀道的一段天橋往前望是望不到的,
不將路牌放在分岔路的設計好像沒有考慮到行人的需要。

另提一點,在已開放路段北邊的那部電梯,地板已積聚不少灰塵,甚至有煙頭,
這是開放前未清理完畢還是怎樣?
DGCNYO 發表於 2013-2-13 14:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Hongkonger 於 2013-2-11 22:07 發表

我今朝早行過新天橋,原來有個被膠袋封住的懸吊指示牌,在那幅相的電梯右邊(新天橋內)。
如果是往荃灣站的路牌,行人從橫跨沙咀道的一段天橋往前望是望不到的,
不將路牌放在分岔路的設計好像沒有考慮到行人的需要。

另提 ...

路政署起既野係咁上下.....睇得明己經當贏

個人覺得咩設計都好康民署最似樣,路政署就麻麻地,不過都好過民政事務處亂咁黎.....