hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有什麼原因﹐列車停站會不準﹐需車長人手操作修正? ...
開啟左側

有什麼原因﹐列車停站會不準﹐需車長人手操作修正?

kei_hk 發表於 2013-2-7 10:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題

多數的成因又是什麼?

小弟昨晚在繁忙時間坐中一班車﹐上車的一個車站﹐及之後一個車站﹐停車位置正確。

但之後的一個車站(即我上車後第2個站)﹐列車停站比正常前。停定後﹐月台幕門的中間位去到車窗邊﹐車長好慌張下開咪話車門遲些開﹐又好慌張下開咪話部車會再啟動叫人緊握扶手﹐再等一陣便倒車返回正確位置開門上落客。

再接下來的一個車站﹐列車又再停車位置不正確﹐又係比正常為前﹐而且比之前一個車站前得更多﹐月台幕門的中間位去到車窗中間。
車長又再好慌張下開咪話車門遲些開﹐又好慌張下開咪話部車會再啟動叫人緊握扶手﹐再等一陣便倒車返回正確位置﹐車門開啟但月台幕門沒有同時開啟(要等成約5秒才開幕門)﹐估計車長同時要人手操作開月台幕門﹐關車門時與平時不同﹐係車門先關上才關上幕門。

列車再啟動﹐車內報站及資訊display是正確﹐但車門上的路線圖卻報前了一個車站。
同時﹐極大機會由自動控制改為車長操控﹐於接下來的車站進站時﹐明顯窒下窒下去減速停車﹐接近停定之時係極慢溜去去對準月台幕門。

正常上落客後﹐列車再次啟動﹐去到下一車站﹐同樣地入站時窒下窒去減速﹐剛停定時比正常為早要輕輕再向前行駛去對準幕門。

我亦在此車站下車(轉車)﹐估計此車在餘下4個車站的車程﹐都是使用人手操控﹐未知行完此程後返到車廠﹐會唔會繼續載客。

paul2357paul 發表於 2013-2-7 12:25 | 顯示全部樓層
港鐵既月台自從有咗幕門之後對於乘客來說當然是一件好事,但對於車長來說卻增加了工作壓力。

事實港鐵公司既作風向來以嚴謹為見稱,因為就算車門開到,但幕門開唔到,但車長唔知道而如常關上車門並開走既話,車長也會被港鐵公司以「飛站」為理由而被停職處分。

因此港鐵既月台幕門雖然令乘客更安全,但令車長增加了多一種被停職既陷阱。
前KMB員工家屬 發表於 2013-2-7 14:46 | 顯示全部樓層
新司機實習駕駛吧
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
 樓主| kei_hk 發表於 2013-2-7 15:14 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2013-2-7 02:46 PM 發表
新司機實習駕駛吧

在下午繁忙時間﹐唔會在這些時間去做實習掛。

同埋﹐在未有超前停車之前的一個車站﹐停車減速係完全暢順﹐完全無窒下窒下﹐唔似人手操控。

在出事的2個車站﹐係連續2個車站﹐停車時都係好暢順的﹐沒有平時人手操控制停站的窒窒下感覺。

deep3@italk 發表於 2013-2-7 15:45 | 顯示全部樓層
c train?
 樓主| kei_hk 發表於 2013-2-7 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 deep3@italk 於 2013-2-7 03:45 PM 發表
c train?

m車﹐荃灣線

現在我差不多每天都坐中c train﹐自己覺的行車表現不錯﹐停站老規舉稍稍偏後﹐但都係對正幕門範圍﹐再沒有初期要常常人手修正才可開車門。

superay 發表於 2013-2-7 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-2-7 12:25 PM 發表
港鐵既月台自從有咗幕門之後對於乘客來說當然是一件好事,但對於車長來說卻增加了工作壓力。

事實港鐵公司既作風向來以嚴謹為見稱,因為就算車門開到,但幕門開唔到,但車長唔知道而如常關上車門並開走既話,車長也會被港 ...

恕不認同你的見解
大多數港鐵站都好難出現完全無乘客上落車,見到完全無人上落車,正常都會懷疑一下吧
另外車長關門時,都要看看月台上的情況,車門開了,月台幕門無開,門框會擋住列車車門視線,好難解釋話睇唔到多了幕門,關門時較難控制,可以理解,但幕門無開,車長又察覺唔到,個人覺得並不合理

DK704_3N133 發表於 2013-2-7 17:48 | 顯示全部樓層
slip and slide
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
hokachung 發表於 2013-2-7 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-2-7 12:25 發表

事實港鐵公司既作風向來以嚴謹為見稱,因為就算車門開到,但幕門開唔到,但車長唔知道而如常關上車門並開走既話,車長也會被港 ...
幕門無開都唔知,好明顯係釣緊魚甚至係打緊機啦
DIH 發表於 2013-2-7 20:38 | 顯示全部樓層

我早幾日都試過一次在其中一個站對唔正,要移前少少,係M定C我就唔記得了,在其他車站都正常。

照睇樓主係在太子上車,在荔景轉車,
太子、深水埗無事,長沙灣、荔枝角過走,美孚人手入站,荔景人手入站及停得太早。
荔景停得太早我估同入站前的大上斜有關。

那個時候那個路段,唔知係咪架車負荷太重呢,雖然個系統尚算穩定,
但M車話晒以港鐵列車來講都中老年喇,偶然失手真係唔出奇。