hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有什麼原因﹐列車停站會不準﹐需車長人手操作修正? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

有什麼原因﹐列車停站會不準﹐需車長人手操作修正?

前KMB員工家屬 發表於 2013-2-7 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-2-7 15:14 發表

在下午繁忙時間﹐唔會在這些時間去做實習掛。

同埋﹐在未有超前停車之前的一個車站﹐停車減速係完全暢順﹐完全無窒下窒下﹐唔似人手操控。

在出事的2個車站﹐係連續2個車站﹐停車時都係好暢順的﹐沒有平時人手操控制停站的窒窒 ...

只要控制中心授權, 司機就可以把列車由自動模式轉做半自動模式(即CM MODE)手動駕駛, 而駕駛室內亦一定會有督導員監察著司機駕駛. 另一個原因, 您也可以說是ATO故障, 即列車不能使用自動駕駛模式, 但控制室又不想收車, 所以把列車"捱"到荃灣返廠才再算. 但以市區線的作風, ATO故障是即時收車的. 這兩個解釋應該最貼切您的題目了.

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
 樓主| kei_hk 發表於 2013-2-7 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-2-7 08:38 PM 發表
我早幾日都試過一次在其中一個站對唔正,要移前少少,係M定C我就唔記得了,在其他車站都正常。

照睇樓主係在太子上車,在荔景轉車,
太子、深水埗無事,長沙灣、荔枝角過走,美孚人手入站,荔景人手入站及停得太早。
荔景停得太早我 ...

偶有對唔正幕門我都遇過﹐在市區線及東涌線都有﹐但連續2個站都有問題﹐真係第1次。
不過﹐通常對唔正的幕門的情況﹐都係早停而不是遲停過走。(C車初期載客調整期除外)

你說得對﹐我在太子上車的。
由荔枝角開車起改用人手操控﹐於美孚及荔景停站唔暢順﹐以及早了少少停再要駛前﹐其實都好正常﹐亦係預料之內﹐不足為奇。

樓主| kei_hk 發表於 2013-2-7 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2013-2-7 09:31 PM 發表

只要控制中心授權, 司機就可以把列車由自動模式轉做半自動模式(即CM MODE)手動駕駛, 而駕駛室內亦一定會有督導員監察著司機駕駛. 另一個原因, 您也可以說是ATO故障, 即列車不能使用自動駕駛模式, 但控制室又不想收 ...

我估部車係你提供的第2個原因﹐ATO有故障。不過﹐邊一部份有故障﹐真係好難推斷。
而作為乘客﹐最怕的係剎車系統出故障﹐令到列車剎車效能降低甚至失效﹐繼而發生意外。

而控制中心都係唔想即時收車(以免車站月台在繁忙時間過份多人及要多班車才可消化受影響的乘客)﹐加上係向荃灣方向﹐所以才 "冒險" 在列車有問題的情況下﹐繼續載客行埋這一程車。

toyl 發表於 2013-2-7 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-2-7 22:09 發表
我估部車係你提供的第2個原因﹐ATO有故障。不過﹐邊一部份有故障﹐真係好難推斷。
而作為乘客﹐最怕的係剎車系統出故障﹐令到列車剎車效能降低甚至失效﹐繼而發生意外。

而控制中心都係唔想即時收車(以免車站月台在繁忙時間過份多人及要多班車才可消化受影響的乘客)﹐加上係向荃灣方向﹐所以才 "冒險" 在列車有問題的情況下﹐繼續載客行埋這一程車。

班客上咗車唔係低頭玩手機就係塞住耳仔或者坐低瞓覺,唔想動用大量人手花4分鐘中途清客頂住後面班次才是主因吧!況且月台唔太夠人手亦都係問題。
 樓主| kei_hk 發表於 2013-2-7 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-2-7 10:42 PM 發表

班客上咗車唔係低頭玩手機就係塞住耳仔或者坐低瞓覺,唔想動用大量人手花4分鐘中途清客頂住後面班次才是主因吧!況且月台唔太夠人手亦都係問題。 ...

我的一卡情景係﹐當第2個站過走後﹐已經不少人發覺部車有點問題﹐已經進入"清醒"狀態。
仲有位師奶好驚部車會出事(此位師奶在第一個過走車站倒車時﹐都好專心同友人交談﹐倒車時都被嚇驚了)

JZ3968 發表於 2013-2-9 14:11 | 顯示全部樓層
但係樓主話繁忙時間搭, 唔係應該全程都用人手操控?
(對鐵路唔熟, 有錯請指正, thks)
DIH 發表於 2013-2-9 15:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JZ3968 於 2013-2-9 14:11 發表
但係樓主話繁忙時間搭, 唔係應該全程都用人手操控?
(對鐵路唔熟, 有錯請指正, thks)

現時港鐵重鐵線路(包括九鐵路線,輕鐵除外)應該絕大部分時間都係電腦控制行車,車長只係負責開閂門。
 樓主| kei_hk 發表於 2013-2-9 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-2-9 03:32 PM 發表

現時港鐵重鐵線路(包括九鐵路線,輕鐵除外)應該絕大部分時間都係電腦控制行車,車長只係負責開閂門。

聽講﹐前地鐵路線﹐車到站時係會自動開門﹐順風順水的話(次次都停正指定位置)﹐車長只係夠鐘便關車門及按制開車。

而列車對唔正幕門(指定範圍)的機會亦很低﹐所以車長真係唔需要處理開車門的責任。

UBS 發表於 2013-2-9 21:56 | 顯示全部樓層