hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃

someone2009 發表於 2013-2-22 20:36 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

大西北既線深水埗其實註定要放行
不過九巴一定要做好班次先(保證第一程有位上)
例如60x 上3幹而加密58x/59x
68x/69x/265B 等

荃灣話遠唔遠,而且仲有另一廢線38A
當40收$8.0東行係青山道每個站都有上落,而港鐵行上行落又要時間
59A/66 就算同港鐵平排但荃灣打後依然有人上,收得平時間又可以同港鐵相比(青公/葵涌道行去月台快極5-10分鐘)(大窩口一樣有人上)
就算收返$5.7拉去欽州街用單層其實有得做
總好過由得30/38A 繼續頹落去
摺66所得既車俾30/38A開15分鐘一班都有突(30唔經荔景,俾38A上)
HF3204@243M 發表於 2013-2-22 21:07 | 顯示全部樓層
其實有冇版友可以幫手睇吓 RDP 30X 喺紅磡點行?
我完全睇唔到,又冇文字表述...

原帖由 kay 於 2013-2-22 19:16 發表
睇30X個建議,似乎係九龍段想做埋九巴早兩年建議既2+8P既部份功能

九龍段似乎想避免同鐵路對撼,維持返一定吸引力,而且轉乘優惠都夠多

不過呢頭唔行長沙灣道,個頭就改行尖沙咀,究竟行車時間縮到幾多?

同埋估唔到荃灣區搞旺角、尖咀特快線會易過青衣..

但以30X個建議黎講,對比葵青個份,呢個建議幾有價值ge

我諗唔係冇咗長沙灣道多咗尖沙咀個問題
30X 同 234X 路線正式分家,意即兩者互相等開車既情況可以解決,咁樣實際(唔係官方)行車時間就可以減咗啲
只要大河道唔係特登唔畫入去,應該俾佢過關
不過唔入大河道係為咗紅小、減一車定係唔想因為里數加價? 咁搞落去只會將件事複雜化...

講真,山下荃灣都有得入尖咀
山下仲有得加快,荃灣仲可以免 QUOTA 兼唔洗加價
山上人好難唔眼紅...
定係老九個意思係條 42A 咁密,44 同 234X 咁疏,送條尖咀線俾山下荃灣好應份...

不過我唔覺得有 30X 改快就會冇 2+8P

原帖由 s3n354 於 2013-2-22 19:44 發表
改西廊特快固然係眾多人既希望,
而家玩到大涌道停2個站就直上荃景圍,
攪到連荃灣市中心都唔經, 究竟係為增加客源, 定係為減省用車而夾硬改快?

九巴唔該諗清楚, 荃灣市中心如大河道, 沙咀道自此後有咩巴士線出旺角, 油麻地, 紅磡, 黃埔一帶?
唔好答33A, 無人會專登由市中心行去楊屋道搭33A

荃景圍又有咩巴士線出美孚, 長沙灣, 深水步一帶?
搭30X, 39A轉234X?
單靠一條用10.6M短車既234X, o係唔增加班次下, 可以承受到整個荃景圍, 麗城往來美孚, 長沙灣, 深水步既交通?
我已經無話要將234X拉埋去大河道先出九龍,
點解連拉30去深水步, 長沙灣補位咁簡單, 有歷史依據既解決方法都無, 就擺個計劃上黎,
叫荃景圍居民坐咩車出長沙灣道沿線, 等俾人BAN到開花啦

頭嗰兩段區議員會幫你問

其實佢寫到明荃灣來往長沙灣得 1269 (14%) 客,咁推晒呢班客俾 234X 或者送俾地鐵可以接受,當然有線補償就更好
同埋 30X 轉 34M 應該要揾地方轉乘,所以我覺得係老九畫錯
(PS. 如果話愉景新城係轉 34M 轉 30X 出九龍,咁反方向就更加唔知可以點轉)
不過如果話唔入大河道係因為紅小、要減一車又或者唔想加價,我諗呢啲理由唔太合理
原帖由 969 於 2013-2-22 19:50 發表
如果30X 西橋落旺角跟番原線番紅磡就最好

30X又要行番大半條彌敦道尖沙咀真係多舊魚
同行番長沙灣道既時間又係差唔多 
快只係快在行西橋去旺角,油麻地 ...

做尖咀點都好過塞紅磡掛
rickywk 發表於 2013-2-22 21:16 | 顯示全部樓層
-30X取態正確,煲大旺角同油麻地兩大客倉食紅小同地鐵客,不過荃灣區站位變得太少,無乜著數
-E34一早就要拆線啦
-A33拉長係方便龍運安排架車踢返出E34A/B

我估九記先睇30X再加速後咩情況,先再諗下點郁38A
YC 發表於 2013-2-22 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-22 21:07 發表
其實有冇版友可以幫手睇吓 RDP 30X 喺紅磡點行?
我完全睇唔到,又冇文字表述...

我諗唔係冇咗長沙灣道多咗尖沙咀個問題
30X 同 234X 路線正式分家,意即兩者互相等開車既情況可以解決,咁樣實際(唔係官方)行車時間就可以 ...

去黃埔方向應該係經紅磡繞道
跟住經紅磡南道同機利士南路再入蕪湖街行番原線
無記錯230X曾被建議過咁樣行去黃埔
(現時230X係經康莊道入漆咸道北然後跟30X原線入黃埔)

去荃威方向應該係好似268B/269B咁
係紅磡南道轉入紅磡站出梳士巴利道

我放到最大睇幅圖,個紅色虛線的走線應該如我所講的一樣

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HF3204@243M + 1 THX!

查看全部評分

張偉沖 發表於 2013-2-22 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2013-2-22 19:44 發表
改西廊特快固然係眾多人既希望,
而家玩到大涌道停2個站就直上荃景圍,
攪到連荃灣市中心都唔經, 究竟係為增加客源, 定係為減省用車而夾硬改快?

九巴唔該諗清楚, 荃灣市中心如大河道, 沙咀道自此後有咩巴士線出旺角 ...

大河道咁近荃灣站,
又有幾多客肯坐又貴, 又慢的30X?
將來等33A 改快左,
你行過去坐33A 仲快啦.

荃市出旺角,
搭港鐵先係皇道,
無理由要30X/234X 一齊陪兜丫.
teddybus 發表於 2013-2-22 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2013-2-22 20:04 發表
再睇番九巴整份建議, 萬一30X, 33A一齊上晒西廊,
深水埗/長沙灣得番一條234X返荃灣市中心,
而荃灣市中心得番59A(66我當佢命不久矣所以唔計)出長沙灣/深水埗,

住市中心真係仲慘過住北葵

Please kindly make use of MTR, thank you
ccicoltd 發表於 2013-2-22 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2013-2-22 20:36 發表
A33:延長左咁多竟然唔加價
39A:九巴終於發現荃灣西站有兩個出入口

A33 現時 40.2 公里,延長後長了約 4 公里,但距離下一級收費的 53 公里仍有一大段距離。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 Thanks for your information

查看全部評分

FBI2 發表於 2013-2-22 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2013-2-22 21:16 發表
-30X取態正確,煲大旺角同油麻地兩大客倉食紅小同地鐵客,不過荃灣區站位變得太少,無乜著數
-E34一早就要拆線啦
-A33拉長係方便龍運安排架車踢返出E34A/B

我估九記先睇30X再加速後咩情況,先再諗下點郁38A ...

老九終於發現,旺角和尖沙咀係大糧倉,呢2個區合一玩特快,真係殺唔少紅小地鐵客.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
dippy 發表於 2013-2-22 22:30 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2013-2-22 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2013-2-22 22:30 發表

It is possible if the MTR TWL can extend to the hill top
and being assessable for Tsuen King Circult's resident

If it won't happen, it is neccessary to provide direct transportation to Shum Shui Po ...

樓上話市中心嘛, 我咪based on市中心個case去建議佢搭鐵囉...