hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]京報:港限帶奶粉過激 指如「聯合國禁運」...... ...
開啟左側

[新聞]京報:港限帶奶粉過激 指如「聯合國禁運」......

樓主| paul2357paul 發表於 2013-3-6 13:39 | 顯示全部樓層

目前中國和香港對於打擊未經許可的經銷行為最有動力的是地產和票這兩類市場,為甚麼嬰兒奶粉的市場兩邊的政府卻沒有這樣的動力?

事實上,現在普遍所指的「水貨客」和「炒賣者」都有涉及「假扮消費者」和「騙取零售商的信任」等這兩類屬於詐騙性質的行為,為甚麼兩邊的政府都唔肯對於這兩類屬於詐騙性質的行為在追究等方面著墨(很多時候相關的零售商未必懂得或者有動力去追究)?
kwyeung 發表於 2013-3-7 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-3-6 13:39 發表
目前中國和香港對於打擊未經許可的經銷行為最有動力的是地產和票這兩類市場,為甚麼嬰兒奶粉的市場兩邊的政府卻沒有這樣的動力?

事實上,現在普遍所指的「水貨客」和「炒賣者」都有涉及「假扮消費者」和「騙取零售商的信任」等這兩類屬於詐騙性質的行為,為甚麼兩邊的政府都唔肯對於這兩類屬於詐騙性質的行為在追究等方面著墨(很多時候相關的零售商未必懂得或者有動力去追究)?

雖然我反水貨客, 但你既論點好多野唔合邏輯︰
1. 水貨客唔係消費者?即係自用既係「高級消費者」?
2. 一個願打一個願捱, 完全公平質易, 又點樣「騙取零售商的信任」?
3. 以我既理解, 詐騙 (fraud) 唔係咁意思。

我明白而家中學通識科鼓勵學生吹水, 但吹水既前提係有足夠知識...
最起碼定義係冇得吹出黎

kei_hk 發表於 2013-3-7 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-3-6 01:39 PM 發表

事實上,現在普遍所指的「水貨客」和「炒賣者」都有涉及「假扮消費者」和「騙取零售商的 ...

中國情況我唔知

但係﹐香港有邊條法例是限制奶粉(或其他物品) 銷售?

除了一些藥物﹐一些需要許可證才可使用的物品﹐會有相關條例限制﹐日常用品係無限制的。

即係﹐任何人都可以去買奶粉。理得我買奶粉係供BB食﹐用來贈送﹐用來轉售﹐定係用來倒。
顧客有需要﹐商店肯賣便沒有問題。

而過住只有生產商/批發商去要求零售商盡量照顧市民需求﹐但這只是協議﹐生產商/批發商只可拒絕供貨。

既然沒有限制銷售﹐又何來"假扮" 或 "騙取"

樓主| paul2357paul 發表於 2013-3-8 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2013-3-5 13:24 發表

......

--內地一天未好好管理國內的畜牧業製品, 怎讓人民放心?

我承認以中國這個超級大國和很多層行政架構的國家,要完全管理到整個國內嬰兒奶粉的市場確實很難做到,因此放寬「自用為目的的小規模走私」至不予追究令內地人可以有安全的嬰兒奶粉確實無可厚非,但並不代表在追究的價值觀方面可以完全沒有底線,就連「轉售為目的的走私」都可以放寬至不予追究。

事實上香港人從來只是討厭「轉售為目的的走私」而不是「自用為目的的小規模走私」。

http://hk.news.yahoo.com/blogs/sandwich/香港人識縮腳-161721776.html真係串內地人串得很好。
DGCNYO 發表於 2013-3-9 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-3-8 21:08 發表

我承認以中國這個超級大國和很多層行政架構的國家,要完全管理到整個國內嬰兒奶粉的市場確實很難做到,因此放寬「自用為目的的小規模走私」至不予追究令內地人可以有安全的嬰兒奶粉確實無可厚非,但並不代表在 ...

又無人唔俾大陸人買,不過出口要過量報關,報關鬼捉你

都係果句,如果

如果藥房識得良心少少唔好玩扣貨玩儲貨玩高開賣俾水客

如果唔係有水貨友一朝掃曬成個區的貨

如果唔係上水玩爆站

如果唔係大陸奶有問題

會玩到今日咁?一句講曬有人做爛市,有人無良心

做爛左個市,你今日俾人限你同我講唔係我錯?無錢交租,走水無肉食?

做爛市俾人玩係天經地義....唔怪得人地
cky 發表於 2013-3-9 14:48 | 顯示全部樓層
點解香港一定要賺大陸人的錢?
可見那些京媒和所謂 "京人", 思想只係錢, 唔會考慮人
以為有錢就大晒的心態, 咪就係心胸狹窄
層次低, 根本就係溝通不能
sea1986 發表於 2013-3-9 15:19 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2013-3-9 14:48 發表
點解香港一定要賺大陸人的錢?
可見那些京媒和所謂 "京人", 思想只係錢, 唔會考慮人
以為有錢就大晒的心態, 咪就係心胸狹窄
層次低, 根本就係溝通不能 ...

強國人層次低唔係一朝一夕嘅事
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
cx838 發表於 2013-3-11 22:21 | 顯示全部樓層
其實第一個限制私人奶粉出口到中國的國家地區應該
是新西蘭,都有半年左右了,罰得比香港更重,
京報又唔罵新西籣政府?

總覺得這和京報有關人士的利害有關,才出此報導,
香港限奶令,很多廣東家長也拍掌叫好的。
 樓主| paul2357paul 發表於 2013-3-12 06:55 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2013-3-11 22:21 發表
其實第一個限制私人奶粉出口到中國的國家地區應該
是新西蘭,都有半年左右了,罰得比香港更重,
京報又唔罵新西籣政府?

總覺得這和京報有關人士的利害有關,才出此報導,
香港限奶令,很多廣東家長也拍掌叫好的。 ...

冇計啦,邊個叫中國接收咗兩個由單一城市組成既政權:香港和澳門,做中國既附屬政權。附屬政權沒有可以向聯合國既申訴權利,而且香港這個政權既施政長期過於懦弱,經常吸引到中央政府打救香港政府,加上中央政府向來經常都是懷有「利用」既心態去治國,中央政府仲唔乘機把香港政府利用到盡?(就算新西蘭和香港現有既限奶邏輯未必恰當)

P.S.中央政府已經搬出了《基本法》作為武器
胡漢清:限帶奶粉違基本法
胡漢清指限奶措施違基本法條文
barking 發表於 2013-3-13 17:20 | 顯示全部樓層

其實港鐵禁止乘客帶手拉車仔咪一天都光晒囉, 駛乜立法...

全世界文明地區的人出行, 都係用一個行李喼