hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門皇珠路三車相撞逾20人受傷
開啟左側

[問題] 屯門皇珠路三車相撞逾20人受傷

NEO_962 發表於 2013-3-23 02:34 | 顯示全部樓層

原帖由
EE9255
於 2013-3-23 02:19 發表

有D

話Wright

做ADL

做,

識,

異.

山寨殼用纖維做車頭呢D野係事實黎
私家車都話成大個engine room比你做buffer
減低反作用力呢個仲算講得通
巴士? no way

你又點解釋到間間大廠野野放億億聲既錢去改善安全結構?

係既, 可能ADL又真係冇做呢樣野

巴士結構大同小異

可以睇下AP同ALX有咩唔同先啦

之後又可以睇下NL車系同上兩者有咩唔同

常識黎架

但我識同你, 側撞到目前為止都係汽車界最大既挑戰

HB00610 發表於 2013-3-23 02:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AP149 於 2013-3-23 01:30 發表

岩岩轉完灣仲要微微上斜,40都可能比多左

我的經驗話你聽, 一定唔止

60都唔係無可能, 因為呢個彎出彎速度正常唔會低過50, 而呢段斜度, AVW都夠力衝。
kks 發表於 2013-3-23 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2013-3-23 01:49 發表
一般巴士黎到呢個位出完灣其實pick up返唔少車速架喇

P.S.
真係總會有人覺得ADL乜野都冇問題炒重櫃, 吉架都試過
有邊單傷得輕?
KZ4755果單野我真係唔敢忘記 ...

呢個位已經係幾乎去到友愛體育館
平時坐親巴士,除非遇上車長碌車或者前面有慢車,否則通常呢個位都唔會淨係得 40
當然,除非司機完全唔收油直撞埋去,否則撞埋去果一下,車速應該係咪真係好高,有點保留

另一方面
其實可以留意下
近年的多宗較嚴重意外
WRIGHT 車身損毀程度
同埋山寨車身損毀程度的分別
都可以略略知道車身堅硬程度的分別

雖然每件意外的成因不同,不能直接比較
但第一架 WRIGHT 出左廠已經十年中間唔同車都發生過大大少少既意外
要比較,照計都唔係完全冇參考價值

個人覺得(利申:不經科學計算)
呢件事,撞擊角度同速度、以及車身物料,同樣都有影響到
是次意外相對未算太嚴重的損毀程度

P.S.
兩睇啦,睇呢度既討論睇耐左就會發現
無論係巴士公司,定係巴士製造商都係咁

睇得多,自自然然會分得出

哪些是客觀分析,
哪些是
「我們要矢志不渝信奉 ___ 公司」

呢 D 野
一笑置之吧

最重要係,無論擁護哪一間公司定製造商都好
最寶貴既唔係企業形象,或者名譽
而係人命

唔好因為擁護而忽視左個別車款既缺點
做巴士迷,就話可以做鍵盤戰士
但實際上車身設計同物料
於嚴重意外
係會決定到生死的

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kwyeung + 1 + 1 我們要矢志不渝信奉 ___ 公司

查看全部評分

on11358 發表於 2013-3-23 03:24 | 顯示全部樓層

原帖由 AP149 於 2013-3-23 01:30 發表

岩岩轉完灣仲要微微上斜,40都可能比多左

意外地點係第二段隔音屏,剛剛開始落斜,不過車速幾多真係唔敢講。

原帖由 DGCNYO 於 2013-3-22 23:37 發表

個司機一樣夾住,仲要講A柱底前過頂,你咁撞一樣係司機食曬,鋼鐵?又咪鍋蜂板
.

今次架66X食三文治,即係同貨櫃車撞完一次後再俾961推前撞多次。

http://static.apple.nextmedia.com/images/e-paper/20130322/large/1363942772_ed88.jpg

司機位情況
http://static.apple.nextmedia.com/images/e-paper/20130322/large/1363942777_e55c.jpg

E400車身其實都係類似設計,雖然盲位多左,但對保護司機都起到一定作用,睇返7008單意外就知。

Neutroginger 發表於 2013-3-23 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2013-3-23 02:28 發表

KZ4755(記憶中仲有架龍躉在博愛又係同一個炒法)同KP7401(60X架AP),  2112, 炒的都係矮斗車/吉架
基本上老實講, SLF巴士隊埋呢種車係比貨櫃更危險, 事實上咁隊司機真係基本上係死硬。

博愛果度撞車果架龍躉係HU6455, 車長死左
幾年之後接近同一個位, 今次就KZ4755

結果又係一樣

所以巴士撞貨車真係好危險..
ksmbh 發表於 2013-3-23 21:17 | 顯示全部樓層
香港發生咁多巴士撞貨櫃
巴士制造商都應該好好研究點改善車頭防護
不幸之大幸次次都不是頂閘車
peterson 發表於 2013-3-23 23:13 | 顯示全部樓層

與其在已經輕無可輕的車身上研究加強防撞(硬碰硬),
會否加強 主動式防護 才是王道呢?
特別是近年有很多宗意外都是可以輕易避免的。

主動剎車,自動計算與前車車距,自動行人防護,車輛偏離車道提示,駕駛疲勞警示系統....

如果巴士上裝有這些系統,可能已經避免了近年多宗 突然眼前一黑 而發生的意外

這些在Volvo汽車上已經成為了接近必備的配置系統,不知何日會在Volvo巴士上出現呢?

ME 發表於 2013-3-23 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 peterson 於 2013-3-23 23:13 發表
與其在已經輕無可輕的車身上研究加強防撞(硬碰硬),
會否加強 主動式防護 才是王道呢?
特別是近年有很多宗意外都是可以輕易避免的。

主動剎車,自動計算與前車車距,自動行人防護,車輛偏離車道提示,駕駛疲勞警示系統....

如 ...

其實係咪指呢種的主動式防護
(請參考以下短片)
http://www.mercedes-benz.de/content/germany/mpc/mpc_germany_website/de/home_mpc/bus/home/new_buses/models/touring_coaches/Travego_edition_1/faszination/multimedia/aba2.html
這都是一個好提議
可惜到現時為止
都只係得Coach先有此裝備
而且好似仲有左好幾年
citybus就冇
BN1E18LE11WA5PE16SG8
EE9255 發表於 2013-3-24 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2013-3-23 02:34 發表

山寨殼用纖維做車頭呢D野係事實黎私家車都話成大個engine room比你做buffer減低反作用力呢個仲算講得通巴士? no way

你又點解釋到間間大廠野野放億億聲既錢去改善安全結構?

係既, 可能ADL又真係冇做呢樣野

巴 ...
鬼唔知ADL車頭係纖維,咁Wright車頭唔係纖維,唔通係鋼版呀?我唔係捧邊間車身制造商,不過唔好響度神化Wright啦

ryan084 發表於 2013-3-24 11:57 | 顯示全部樓層