hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 馬亞木話專線小巴越o黎越蝕做
開啟左側

馬亞木話專線小巴越o黎越蝕做

sammyleung719 發表於 2013-5-4 22:34 | 顯示全部樓層

索性將406果兩架車(?)比埋407仲好啦...
406得朝早果幾班車,同夜晚既406A
都唔知條線留係度倣乜
p.s.原本406係做得黎既,只係馬亞木只係有心做407,無心做406
15分鐘一班變到無定向班次
仲有人搭算偷笑
我以前放學試過等佢幾次,之後索性行落葵芳坐巴士,再唔係坐38番屋企算
KS 發表於 2013-5-4 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2013-5-4 22:34 發表
都唔知條線留係度倣乜
p.s.原本406係做得黎既,只係馬亞木只係有心做407,無心做406
仲有人搭算偷笑
我以前放學試過等佢 ...

406A 已經取消左好耐

根本運輸署當年推 406+407 呢個組合出黎,
投得黎做嘅營運商一早就知係一舊肥豬肉'搭'多舊豬頭骨,
馬亞木一早都知一定係用 407 去補貼 406 去經營,
佢宜家唔想做 406,
運輸署應該一併收番 407 個經營權,
重推 406+407 呢個組合公開競投

andy92 發表於 2013-5-4 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2013-5-4 22:34 發表
都唔知條線留係度倣乜
仲有人搭算偷笑
我以前放學試過等佢 ...

406A 摺左都有一段日子

406 ... 不如執執定線先
Lelouch 發表於 2013-5-5 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-5-4 19:52 發表

44 無左15分鐘跑完公路呢支歌仔唱好耐啦
宜家超過20分鐘先跑完

仲有馬生d 車保養真係好差, 宜家批車跑公路嘈到無朋友

冇錯, 44根本就係巴士級客量
夾硬要將佢變小巴車海
完全係資源錯配

只怪當初九巴唔肯開線食呢舊大肥肉
要等人地做起晒先開條261
條線仲要幾乎個個站都行到落去屯公等小巴/有小巴站係附近
leolaw 發表於 2013-5-5 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2013-5-4 12:03 發表

新界 33:  似係想回復佢全面村巴化

新界 35: 平日客量不多,應該是想村巴化

熟行既實知道 新界小巴33路...就如板友所說的村巴, 有條線叫 NR941.
之前一, 兩年左右, 就見到兩至三架 16座綠VAN行33, 其他 NR941.

如果連 NR941 都蝕錢取消...咁下白泥沿途村民 & 那些攝影朋友都相當受影響.

我不會懷疑 NR941 既 headcount (使用人次),
只是不知道...車資水平能不能夠維持成本 or 有 net gain...

在不取消 NR941 的情況下取消 綠小33...
我只擔心日後車輛調配有限制.

如果有特別事故大塞車, 臨時拉伕調動到16座 VAN,
只有 nr941 而沒有綠小33, 咁架綠van似乎唔可以行 nr941 罷!?
假如大塞車...搵唔到28座幫手, 沒有33號=不會/很難獲得支援去清客?!
sunnykam 發表於 2013-5-5 00:35 | 顯示全部樓層
馬生係陳叔叔旗下, 陳叔叔就勁買歐洲旅遊巴, D小巴就殘
可能陳叔叔想整合成盤生意, 學AMS上市都唔頂呢
toyl 發表於 2013-5-5 00:36 | 顯示全部樓層

仲有16系/37M情況一樣,兩繁係巴士級客量,不過37M車海更過份。

而家根本唔夠人開車,又唔多人肯做兩味或者特更,以傳統兩更計,以呢種路線計非繁時反而蝕人工加油錢。
其實改善管理,執一執更表,話唔定反而令時薪可以提高,吸引更多人入行啦!
3bx 發表於 2013-5-5 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2013-5-4 23:39 發表

406A 已經取消左好耐

根本運輸署當年推 406+407 呢個組合出黎,
投得黎做嘅營運商一早就知係一舊肥豬肉'搭'多舊豬頭骨,
馬亞木一早都知一定係用 407 去補貼 406 去經營,
佢宜家唔想做 406,
運輸署應該一併收番 407  ...

開線初期,南葵涌診所還有較多服務,是有足夠的客源,
而且用車新,班次也較密,再加上平價分段收費,
個時有唔少分段客。只係後來診所服務外遷,越減班客更少。
其實大執條線再全程減價至約94線水平,會支持到客量。
等於412也不是好客,只係兩邊都有學生客支持,勉強能支持營運。
gordon 發表於 2013-5-5 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisung 於 2013-5-4 06:33 發表
計劃停辦專線小巴路線

新界區
406︰石籬至葵盛(循環線)
33︰元朗(泰豐街)至下白泥
35︰元朗(泰豐街)至沙橋(尖鼻嘴)
106︰寶林至九龍灣
107︰靈實醫院至寶林公共運輸交滙處(循環線)
58K︰上水站至丙崗

九龍區
5M︰窩打老道山(學餘里)至旺角站( ...
我估運輸署唔會比33/35取消, 可能直接批佢加價都唔定
唔知到時NR941會唔會交由陳叔叔做

反而106, 107, 58K三條線真係危危乎, 106有九巴297又有MTR, 58K隨著北區醫院及清河邨發展已再無用途(去丙崗可以坐273A, 273B, 70X, 70K了)

至於49, 真係唔知係宿命定果頭通勤人口真係唔多, 去親九龍城碼頭的專線小巴都冇好下場的, 之前82M一年內消失, 現在連49都頂唔順......(唔知運輸署會唔會用10A/M取消果一招, 叫九巴延長21去順天, 或開26P走兩味配合呢)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
3ASV174 發表於 2013-5-5 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2013-5-5 01:06 發表
我估運輸署唔會比33/35取消, 可能直接批佢加價都唔定
唔知到時NR941會唔會交由陳叔叔做

反而106, 107, 58K三條線真係危危乎, 106有九巴297又有MTR, 58K隨著北區醫院及清河邨發展已再無用途(去丙崗可以坐273A, 273B, ...
106 最主要競爭唔係 297 同港鐵,
反而係馬生自己條 111。

其實 111 九龍灣改道時就已經傳出馬生唔想再蝕做 106,
我估 111 改道其實都有考慮過想吞埋 106,
但其實好神奇,既然 106 要蝕錢,點解里數長一截但只收貴幾毫既 111 又會無事,
大家客源都好單向,但 106 返將軍澳衰極去到康盛都可以上滿短途客返寶林,111 出面上唔滿人的話,返到康盛係好少人肯上。