hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [請教]香港坐飞機去廣州
開啟左側

[請教]香港坐飞機去廣州

JX9097 發表於 2013-5-15 19:35 | 顯示全部樓層

中國機delay主因都係航空管制
呢樣嘢係冇得預計,因為佢隨時都可以無啦啦hld你兩粒鐘

坐飛機上廣州可以話畀你聽係冇人咁做
而廣州嚟嘅機超過99%都係轉機
而且一set ticket票價亦唔會點貴過香港直接出發(even更平)

機場買ticket不論信用卡定現金都可以
(留意部份航空公司現金付款只收港幣)
 樓主| hkcnbus 發表於 2013-5-15 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2013-5-15 19:35 發表
中國機delay主因都係航空管制
呢樣嘢係冇得預計,因為佢隨時都可以無啦啦hld你兩粒鐘

坐飛機上廣州可以話畀你聽係冇人咁做
而廣州嚟嘅機超過99%都係轉機
而且一set ticket票價亦唔會點貴過香港直接出發(even更平)

...

機場邊度買票,都唔見有售票處
只是想試下坐飞機,又唔想去得甘遠,一天回來就OK
去程飞機,回程坐深圳車(平平地)
我的愛船 北星BALSA
s3n370 發表於 2013-5-15 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 hkcnbus 於 2013-5-15 19:44 發表

如果係想平坐飛機,最好係試下去旅行社問,

唔同搭船,去邊買飛、搭邊班船都差唔多價錢;而去機場買機票一定貴D,如果係諗住去機場買完飛就即刻上機咁即興,肯定會被劏。
試下問D細旅行社叫佢出張淡季即日來回的短途機票,好有可能平過單程廣州。佢地最歡迎收現金

如果閣下可以申請信用卡,留意下AIR ASIA等廉航的優惠票,隨時幾百蚊出到飛。
唔介意機場過晚夜,隨意搵D遠期D 0既晚去朝返,千鬆D蚊己經去到吉隆坡咁遠,應該仲平過去廣州。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
JX9097 發表於 2013-5-15 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 hkcnbus 於 2013-5-15 19:44 發表

港龍ticketing T1 H區
國泰ticketing T1 A區
syp 發表於 2013-5-16 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hkcnbus 於 2013/5/15 19:44 發表

好多時單程機票和來回機票是同價的。
下一站係西營盤
gordon 發表於 2013-5-16 09:37 | 顯示全部樓層
如果沒有信用卡, 可以問下各大旅行社, 中國內地都仲有桂林, 三亞, 海口呢D地方近近地, 個零鐘飛機就到,
但都係果句, 單程係會比來回機票貴的(或只平一兩百), 如果並非坐廉價航空, 都係來回抵.
剛上Priceline睇過, 由香港去三亞, 4/6去, 8/6返, 單程連稅$1532, 來回$1803, 只相差$271, 你坐火車返廣州再返香港都唔止$271了(三亞去廣州硬座要208人仔, 硬卧376人仔......之後坐動車由廣州去深圳都要80人仔)

由香港去桂林, 4/6去, 8/6返, 單程連稅$1294, 來回$2103, 相差$809, 坐火車由桂林返深圳硬座136人仔, 硬卧248人仔, 軟卧443人仔
由香港去廈門, 4/6去, 8/6返, 單程連稅$1001, 來回$1552, 相差$551......

但計埋省了的時間, 點都係來回化算

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
cruisesnet 發表於 2013-5-16 12:18 | 顯示全部樓層

如果因為第一次坐飛機而去遊機河,
小弟建議去曼谷.

一來時間長D (去廣州時間太短, 你咩都試吾到, 包括飛機餐, 電視等等),
二來票價吾貴(分分鍾拍得住廣州機票)
三來有機會試到A380
gordon 發表於 2013-5-16 13:47 | 顯示全部樓層
其實建議樓主買個套票(機票+酒店), 玩個三日兩夜都好.

其實平心而論, 樓主好似始終都係唔明航空公司的票務運作, 以為和火車或船票一樣:
1. 去機場買即班航機的機票, 價格必定會比預先在旅行社購買的貴, 隨時貴上三四倍, 多數只係緊急的情況才會在機場購票(再者若航機滿座, 你咁即興就企左響度)
(因為單單係經濟客位, 航空公司都將之細分多個細等級, 最後賣剩的, 一定係最貴的等級)
2. 來回機票的價格是會比單程相宜(廉價航空除外, 內地的內陸線也除外), 並非等於兩張單程的票價.
(因為來回可以保證個客坐到個機位, 隻機快D滿座, 航空公司就賺到錢, 不用再花成本去搵個人Fill左原本你回程的機位)
3. 航程短的票價不一定比航程較長的平, 反之有部份會更貴.
(因航空公司都要計算成本, 以樓主的廣州例子, 因為你佔用了原本用來招呼轉機客的機位, 所以票價會較貴, 也有時因為需求問題, 賣唔去的機位都會平D)
4. 飛機的票價不一定比火車便宜, 很多地方坐火車比坐飛機貴了幾倍
(例如來回深圳及上海, 來回坐飛機低見1100人仔連稅, 但你坐火車單程軟卧已要638人仔)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
barca_399 發表於 2013-5-16 15:03 | 顯示全部樓層
想近近地...可以選擇香港至三亞,廈門,福州等地.....價錢2000以下,
想搭耐D....可以去曼谷.......搭兩個幾鐘機.....可以即日來回,泰航最平連稅$2660.
(我唔會推廉航俾樓主....因為樓主係想體驗下搭飛機.....
除左坐之外,飛機餐我都覺得係體驗的一環)

除非你係瞞住屋企人"偷偷地"去遊機河啦~~
如果唔係正正經經搵個地方去幾日旅行仲好啦~~
台北會係一個好選擇....因為機票平....而且大家都係用繁體字...
唔識普通話,都仲可以用文字溝通.

syp 發表於 2013-5-16 16:15 | 顯示全部樓層

講「體驗」我覺得點都要有個半至兩個鐘先夠, 否則隨時全程只係坐喺個位度, 廁所都冇機會去。

同埋可以揀個後排啲嘅位 ~ 一來「視野」廣闊口啲 (不論窗內窗外), 二來上機落機時多啲機會行勻成架機, 如果坐廣體機, 可以坐右邊 (或用右通道), 落機時多啲機會參觀埋頭等 / 商務位。
下一站係西營盤