hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴重組後的 962X 會唔會搶哂九巴 960 起市中心的客 ?? ...
開啟左側

[服務調整] 城巴重組後的 962X 會唔會搶哂九巴 960 起市中心的客 ??

2076 發表於 2013-5-20 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2013-5-20 16:56 發表
我重申一次:乜村巴可以喺西隧口落咩?!咁點會0吸引力呀?要轉車落西營盤西環南區嗰批都搭唔到啦,咪又係要搭962快車!唔通落到干諾道中先再轉西區/南區車咩?村巴只可以去到上環、中環、灣仔同銅鑼灣,去唔到西區同南區喎。 ...

你又未見過朝早970/970X的「盛況」

我宜家都驚左佢,坐962去到上環先原站轉71,起碼舒適,比起970/970X的人貼人好得多。

講番962X,佢開15分鐘一班,無非都係想將3線的資源縮落去2線度,相信962X同962B的加班機會唔大,但係962X的客量會比962B高,現時非繁962下午4時開始皇后街都難以有位坐,假日朝早亦同樣。如果將碼頭+置樂+搶回來的市中心客落同一部車,仲要係15分鐘一班,基本上尾站係唔會有位,那倒不如搭番960或去屯門公園搭961,961實有位坐
抗議962B重組
還我962全日服務
exspeed 發表於 2013-5-20 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2013-5-20 16:56 發表
我重申一次:乜村巴可以喺西隧口落咩?!咁點會0吸引力呀?要轉車落西營盤西環南區嗰批都搭唔到啦,咪又係要搭962快車!唔通落到干諾道中先再轉西區/南區車咩?村巴只可以去到上環、中環、灣仔同銅鑼灣,去唔到西區同南區喎。 ...

去上環、中環、灣仔同銅鑼灣既客多, 定去西區同南區既客多 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ky927 發表於 2013-5-20 21:37 | 顯示全部樓層
想請問962系重組已拍板?可否透露多點內容或附轉載?謝
053h4 發表於 2013-5-20 21:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kmb63x 發表於 2013-5-21 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2013-5-20 21:37 發表
想請問962系重組已拍板?可否透露多點內容或附轉載?謝
置樂掛晒banner話第三季962X全日落銅鑼灣
宜家爭取緊提早頭班車開出時間

原帖由 1320 於 2013-5-20 10:13 發表
會唔會係運吉署唔比quota既問題?

我都唔知係咪唔比quota既問題
不過幾班都好多人搭,一個鐘都唔駛就到QB

原帖由 fw1321 於 2013-5-20 13:40 發表
的確有唔少在職人士唔在意車費幾多,最緊要係快同舒適,不過呢堆人返工放工首選
都唔會坐 96X...

朝早樓下有村巴搭既都唔會搭960/961
lsc04d11 發表於 2013-5-21 06:12 | 顯示全部樓層
屯官尾站會冇位坐??
看來大家不知道重組的大前提吧……

962重組只適用於非繁忙時間及假日。
繁忙時間照常,置樂都只係搭962S/962B
碼頭區搭962P/962A/962(不經美樂特別班)
三聖/青公搭962/962B/962S

點解962X頭班車仍然keep住,就係佢o係早繁唔夠「特快」,上述既路線(除左962B)已達「快」之功能。
如果非繁黎計,962一直都係食緊碼頭+青公,而962X食「碼頭等唔到962既客」(少數)+置樂(有時少,但多都唔多得幾多)既客,962B亦食「青公等唔到962都未必會上既客」(超少數)+深井(少數)

所以為左善用資源,先改為 置樂+青公+深井一條,碼頭+置樂特快一條,所以我覺得962X不會太多客。最多都係下繁回程,所以樓主問搶唔搶到960客,我諗出港島方向唔使太著重客量(因為早繁冇962X你揀),而睇乘客有冇心搭平車及行去另一個站等,而回程唔使講,如果同一個站,佢知道962X「去到」市中心又平D既話,有車自然會上,與中上環、金鐘客鬥過……
exspeed 發表於 2013-5-21 16:49 | 顯示全部樓層

民主黨話重組後既 962 假日停開喎, 唔通又係魔鬼在細節 ?

http://www.districtcouncils.gov. ... oc/ttc_2013_026.pdf
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
2076 發表於 2013-5-21 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2013-5-21 16:49 發表
民主黨話重組後既 962 假日停開喎, 唔通又係魔鬼在細節 ?

http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/common/2013/ttc/doc/ttc_2013_026.pdf

星期一至六早繁: 維持不變

星期一至六早繁後及星期日全日: 962全線取消,962B及962X各15分鐘一班,並進入銅灣灣,而且提供兩線轉車站互轉。

不過我就唔希望962B同962X入轉車站,根本沒有需要,而且徒添行車時間,尤以962B往港島方向最為嚴重,並削弱兩線對960及961的競爭力。

(其實存不存在61M<->960/961的組合,之前好似見過得67M係有優惠)

搶客方面,重組後的962X就會搶到啲唔介意行多幾步同埋想一程車到銅鑼灣的乘客,預計962X的客量會比現時962為多,並在部分非繁時間出現企位的情況
抗議962B重組
還我962全日服務
2154 發表於 2013-5-21 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由

於 2013-5-21 17:00 發表

星期一至六早繁: 維持不變

星期一至六早繁後及星期日全日: 962全線取消,962B及962X各15分鐘一班,並進入銅灣灣,而且提供兩線轉車站互轉。

不過我就唔希望962B同962X入轉車站,根本沒有需要,而且徒添行車時間,尤以962B往港 ...

962系列重組膠著多時既重點係三聖/黃金/小欖客不願意架車行到深井先上公路今次講掂數係因為呢堆客人可搭新962B到轉車站轉新962X達至此“效果”*

如不入轉車站,此“效果”*將不能實現

況且據說回程轉車站啟用後,九巴過海線會來回加停轉車站,不排除執到少數散客,因此新962系入轉車站合理

如從巴士公司角度打量轉車站既“用途及好處”,城巴比九巴較先得到“好處”。

* “效果”乃該班人仕一廂情願,今時今日一同出發計,行下路絕對不比行上路慢,

行下路受交通

意外阻延行程的機會更是低得多。

我鍾意聽 Mika
kay 發表於 2013-5-21 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 2154 於 2013-5-21 18:11 發表

962系列重組膠著多時既重點係三聖/黃金/小欖客不願意架車行到深井先上公路今次講掂數係因為呢堆客人可搭新962B到轉車站轉新962X達至此“效果”*
如不入轉車站,此“效果”*將不能實現

況且據說回程轉車站啟用後,九 ...
九巴會否同城巴聯合搞BBI?
如果只係得962X<>962B,除非班次夾得靚,上到轉車站就有車,否則真係一路坐962B坐到老算
世界很簡單 人類很複雜