hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞)港鐵話上星期出軌既輕鐵用40km/h掟彎 ...
開啟左側

(轉貼新聞)港鐵話上星期出軌既輕鐵用40km/h掟彎

hkth 發表於 2013-5-23 13:16 | 顯示全部樓層

香港電台報導:
港 鐵 稱 出 軌 輕 鐵 無 故 障 司 機 無 需 要 超 速

--或許真的需要增加高架或隧道路段才行.
kei_hk 發表於 2013-5-23 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2013-5-23 01:16 PM 發表
香港電台報導:
港 鐵 稱 出 軌 輕 鐵 無 故 障 司 機 無 需 要 超 速

--或許真的需要增加高架或隧道路段才行.

節錄新聞內容
九 鐵 前 主 席 田 北 辰 說 , 輕 鐵 的 先 天 缺 憾 是 要 與 路 面 共 用 , 如 果 該 區 人 口 不 多 , 問 題 就 不 大 , 但 目 前 輕 鐵 每 日 要 接 載 40 至 50 萬 人 次 , 用 量 已 超 出 設 計 所 限 , 加 上 區 內 可 供 共 用 路 面 不 算 很 多 , 認 為 港 鐵 公 司 應 檢 視 如 何 改 善 輕 鐵 系 統 , 例 如 考 慮 興 建 高 架 鐵 路 , 或 參 考 機 場 的 無 人 駕 駛 小 型 鐵 路 系 統 如 何 運 作 。

田生﹐你自己都曾經係鐵路界的人﹐無理由你講出這些野的。

自己都識講路面唔算多﹐但又要建高架鐵路﹐你想原址做高架路定係附迎搵地建新高架路? 地從何來。  仲未計工程間的臨時改道所需空間。
(我都不用講錢從何來)

無人駕駛?   如果無平交道咪有機會實現囉。一係等GOOGLE/其他公司研發的自動駕車技術成熟﹐車輛(列車)識得探測有沒有阻礙物/前車距離﹐識得睇交通燈﹐又識得作出適當反應﹐咪可以無人駕駛囉。
不過﹐未來十年八年都唔會有機會成事。

***************************************************************************************

我有個提議﹐在路軌上加裝一些裝置﹐當列車駛過時便會收到這些裝置的訊號而作出限速﹐去到限速區完結後﹐再收到另一件裝置的訊號便自動解除限速。

即係﹐在這些急灣﹐波口位前面﹐在適當距離加入15KM/H 及再早些少加入30KM/H(以便列車可以預先減慢入15KM/H限速區)。
列車便可以限制在15KM/H之內行駛﹐當行完這些限速位(以雙卡車離開波口位計)﹐再放裝置去解除列車的車速限制。

在其他位置﹐例如燈位之前﹐都可以加上同類裝置去限速﹐但限制的車速便會因不同環境而放寬。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
K.C.R2007 + 1 正正就系我日日構想改良輕鐵ge idea ...

查看全部評分

238X 發表於 2013-5-23 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 23/5/2013 12:41 發表

一來係咁, 二來一個民主社會, 千方百計攻擊政敵亦主因
我係反對派就要做你, 你支持我反對, 你反對我支持
你交得慢我話你拖, 瞞
你做得快話你做咩草草了事

咩社會都會,唔好乜都賴民主,
何況自由社會就正正係好在可以人人自由互片,而唔需要使用暴力。
D201 發表於 2013-5-23 15:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 20除左抽水3-5草之外2如同 13:36 佢個表

節錄新聞內容

自己都識講路面唔算多﹐但又要建高架鐵路﹐你想原址做高架路定係附迎搵地建新高架路? 地從何來。  仲未計工程間的臨時改道所需空間。
(我都不用 ...
佢係寧願買巴士都唔買輕鐵。呢個人同佢個黨都係除左抽水同牆頭草之外就就如廢人一樣毫無建樹。
syp 發表於 2013-5-23 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013/5/23 13:36 發表

節錄新聞內容

(我都不用 ...

其實你唔駛咁「驚訝」吖, 佢講嘅嘢咪同你平時喺呢度講嘅差唔多啫, 佢咁講又唔係完全冇法實現吖, 只係規模、成本浩大之嘛, 錢從何來, 一係九鐵俾, 一係政府俾囉。
下一站係西營盤
syp 發表於 2013-5-23 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2013/5/23 12:53 發表

呢間公司就係有乜大事大故都唔會放上自己網頁, 因為過唔到 CR 嘛, 唯有等睇立會文件啦

http://www.legco.gov.hk/yr12-13/ ... 524cb1-1072-7-c.pdf

無咩料到。
下一站係西營盤
053h4 發表於 2013-5-23 17:03 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
barking 發表於 2013-5-23 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-5-23 13:36 發表

節錄新聞內容

呢啲咪就係專家言論囉
至於自動制動系統,除了要更改車輛操作系統,使電腦經常介入凌駕人手模式,亦令行車更兀突
拾顓豭 發表於 2013-5-24 00:01 | 顯示全部樓層

謝謝提供連結, 睇完都覺得 CR / 龜記都係寫記敘文居多 ...

以下內容純粹個人感覺及對此事的疑點:

1. 自己覺得有關輕鐵車長平日都渣開輕鐵, 冇乜可能會唔知要用 15kph 過波口, 都可以去到咁高速過波口... 當然無可否認車速過高係主要因素

2. #1112 Bogie 被撞甩方面, 輕鐵本身設計亦可能要預計會被路面其他車輛撞, Bogie 應該都未必咁易甩... 是否所謂 40.9kph
車速過高, 尾卡炒頭卡
可以導致 Bogie 甩開 / 被撞開, 我認為未經有關測試 / 實驗證實, 龜記說法好難令我信服

3. #1117 咁樣炒上去返, 呢個情況好難令我個人相信該車卡制動系統完全冇問題
4.
成件事龜記俾立法會份野有部份與實際時間有出入, 如 #1117 被其他車卡拖回廠的時間已好似出錯

5. 如果車長真的有合理懷疑駕駛時所採用的
車速過高, 而導致 77 個客受傷, 理應已可被警方檢控 "危險駕駛導致他人受傷" 或 "不小心駕駛" 罪名, 因輕鐵受西北鐵路車輛法例所管制, 警方同樣可因此而落案控告車長... 但現時車長不但冇被落案, 而且只係被調職不駕駛, 理由成疑

因此, 個人感覺件事並非想像中咁簡單, 係有野未詳盡講述

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2013-5-22 16:21 發表
只能證明係出事其中一個原因
如果前三期列車用40km/h過都無事, 得國產車出事, 咁係咪叫有問題? 有待討論

不過無從測試, 呢D解不開的謎只會長埋地底
港鐵繼續保證大陸制無事, 繼續發展大陸業務, 香港人繼續坐貴價大 ...

如果認真因
車速過高而導致意外, 俾你用第一二三四期列車去咁行都一樣會出事

其次, 想指出一樣, 如果大陸車價格上有優勢, Rotem 就唔會中到沙中綫 (南北
綫) 37 抽車
支標

因此, 大陸車不一定最有優勢, 只要出國際採購 tender, 國內國外一樣可以入標, 機會理論上均等

評分

coupler.boogie + 1 分析全面

查看全部評分

lrv1092 發表於 2013-5-24 01:33 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2013-5-24 00:01 發表

謝謝提供連結, 睇完都覺得 CR / 龜記都係寫記敘文居多 ...

以下內容純粹個人感覺及對此事的疑點:

1. 自己覺得有關輕鐵車長平日都渣開輕鐵, 冇乜可能會唔知要用 15kph 過波口, 都可以去到咁高速過波口... 當然無可 ...

同我諗既疑點完全一樣!

加上尋日睇新聞, 港鐵話司機已經復工, 但暫時唔會駕駛
如果司機真係超速而搞到咁, 完全係人為所致, 仲唔係佢暈左/癲左etc情況下..
70人傷, 6個留醫、撞到架車無得救既咁既樣、港鐵要罰千五萬、天水圍至元朗交通幾乎癱瘓半日
司機假都唔洗休, 就
復得工?

(如果係安家費又慳皮左d既, 唔知仲有無咩福利呢.......)

依家出左事成日強調新輕鐵澳洲設計、各國提供機件, 中國只係砌
砌都係
重要得黎 亦係
最後一part既工序,

諗好食譜, 買晒靚料返黎, 點知個廚師煮到 只係得個樣呃到下人,

食譜幾好、食材幾高質素、幾貴價野都係死啦

評分

coupler.boogie + 1 "食譜幾好、食材幾高質素、幾貴價野都係死 ...

查看全部評分