hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站最新消息
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站最新消息

DC3938 發表於 2013-9-20 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2013-9-20 14:34 發表

龍門居上車既話, 咁樣轉快過962系好多喎

我係碼頭總站,怕行去湖碧樓上962行得遠又曬!
GD1570 發表於 2013-9-20 16:16 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-9-20 13:52 發表
再綜合66/263M取消既單張,有以下「獨特見解」︰
某人可以由豐景園俾三十幾蚊去西隧/畢架山花園喇!長線轉長線冇優惠。
E33寫到明不設屯門公路轉乘優惠,D區議員O個陣又話九月……
前往葵涌交匯處乘客建議於屯門公路轉車站轉乘60X線。(即60X線會加站吧……)
超超超平搭車方法︰60M/66M-->234X只須$8.7,屯門去尖沙咀仲平過港鐵特惠價。(如果有埋第三程轉乘就全民受惠,不過時間自己花啦。任何M線除60M/66M去屯門公路轉車站/市中心轉60M/66M,再於荃景圍落車轉234X)
深水埗返良景平方法︰36A-->58M,需要價錢雖然未有寫明,但應該係$9.0,最貴都只係$11.0。再配合屯公第三程優惠,又係可以到屯門各地。(繼52X $11深水埗分段多個選擇)

E33個轉乘唔係區議員,係運輸署/九巴/龍運講的,但現實情況係點,大家睇得出啦...
屯門M線-->60M/66M-->234X,其實真係要睇有冇第三次轉乘,因為九巴只係寫九龍/港島路線有,當中有好大的空位喺葵涌荃灣線....
情況等於36A-->58M-->屯門公路轉乘線....
你有你可愛,我有我好笑。
shakugan2005 發表於 2013-9-20 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-9-20 16:16 發表

E33個轉乘唔係區議員,係運輸署/九巴/龍運講的,但現實情況係點,大家睇得出啦...
屯門M線-->60M/66M-->234X,其實真係要睇有冇第三次轉乘,因為九巴只係寫九龍/港島路線有,當中有好大的空位喺葵涌荃灣線....
情況等於36A-->5 ...

36A, 234X係往九龍又得唔得? 另外, 其實成個轉乘系統, 非轉車站既分段
上車又有冇轉乘優惠, 係唔係方向正確就得?
例如豐景園比$4.1搭61X於屯門公園轉乘66M係唔係免費
?
又例如荔景上57
M於葵芳轉58M又
係唔係免費
?
又例如960系列, 961將會停轉車站, 咁搭961未過西隧就轉960又係唔係免費?
依家我只係知入到屯門先轉係免費唔洗比$4.1
!
GD1570 發表於 2013-9-20 16:59 | 顯示全部樓層

回復 623# 的帖子

一向都唔駛喺轉車站轉架..
正如我成日66M去市中心轉60M去荃灣
66M去愉景新城轉57M/58M/61M/67M,一樣有優惠...
shakugan2005 發表於 2013-9-20 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-9-20 16:59 發表
一向都唔駛喺轉車站轉架..
正如我成日66M去市中心轉60M去荃灣
66M去愉景新城轉57M/58M/61M/67M,一樣有優惠...

你個例子係第二程車平過轉車站既收費, 正如259D入到屯門先轉唔洗比果$4.1一樣, 依家我問如果第二程車貴
過轉車站既收費得唔得! 例如60X往屯門轉乘52X
往屯門, 52X個牌唔係轉車站個$6.1, 而係旺角個$12.3或深水埗個$11. 又或者如果第一程車平過
轉車站
既收費又點? 以你個例子, 如果66M係比$3.9分段價, 咁先再轉57M, 58M, 61M, 67M, 咁會變成完全冇優惠既$4.9定係$8.7~9-8=$0.7~1定係變左$8.7~9
-3.9=$4.8(61M)~5.1?  斷估唔會變左$5.1掛, 頂多係
完全冇優惠變左$4.9...... 仲有豐景園上61X/263, 屯門公園落車轉66M係會變成點?
GD1570 發表於 2013-9-20 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-20 17:10 發表

你個例子係第二程車平過轉車站既收費, 正如259D入到屯門先轉唔洗比果$4.1一樣,
依家我問如果第二程車貴過轉車站既收費得唔得! 例如60X往屯門轉乘52X往屯門,
52X個牌唔係轉車站個$6.1, 而係旺角個$12.3或深水埗個$11. 又或者如果第一程車平過轉車站既收費又點?
以你個例子, 如果66M係比$3.9分段價, 咁先再轉57M, 58M, 61M, 67M, 咁會變成完全冇優惠既$4.9定係$8.7~9-8=$0.7~1定係變左$8.7~9-3.9=$4.8(61M)~5.1?  斷估唔會變左$5.1掛, 頂多係完全冇優惠變左$4.9...... 仲有豐景園上61X/263, 屯門公園落車轉66M係會變成點?

你要知道真相的話可以自己去試...
我66M轉60M這個組合已經證明左基本上喺屯門區做南行轉乘,又或者喺港島/九龍/葵涌荃灣區做北行轉乘係無問題
因為八達通機根本就唔會認到你係喺轉車站前定後轉車的。

之於你要玩到分段收費喇WOR,
唔好意思,我未有機會試到,
當然,接照一般的理論,是沒有問題的
但實際係點,可能要搵「白老鼠」試試吧....
shakugan2005 發表於 2013-9-20 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-9-20 22:04 發表

你要知道真相的話可以自己去試...
我66M轉60M這個組合已經證明左基本上喺屯門區做南行轉乘,又或者喺港島/九龍/葵涌荃灣區做北行轉乘係無問題
因為八達通機根本就唔會認到你係喺轉車站前定後轉車的。

之於你要玩到 ...

理論上冇左架66, 係要用到豐景園上61X/263, 屯門公園免費轉66M, 取消66果張通告當正
61X/263可以去到大興; 當然你可以話搭輕鐵, 但既然張通告可以連大興上66M, 屯門市中心轉60M都搬得出黎而唔係搬輕鐵出黎, 我上面講果個更應該搬埋出黎! 另外, 八達通機係有set限制, 例如祖堯上269M, 荔景轉265M係唔得, 要比$10.6, 一定要265M個牌低過$9.7, 即係眾安街甚至天慈先免費, 依家我就係唔知屯門公路依面係唔係咁, 會唔會先搭57M收$9, 一定要用$8.7或以下個牌搭58M先免費, 如果係葵芳用$9個牌又點?
1320 發表於 2013-9-20 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2013-9-20 14:34 發表

龍門居上車既話, 咁樣轉快過962系好多喎
你唔怕企既係無問題   不過960最近係有一二班未坐滿就上HIGHWAY
反而想知960X 點?
The Designer
ATE24 發表於 2013-9-20 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-20 22:54 發表

理論上冇左架66, 係要用到豐景園上61X/263, 屯門公園免費轉66M, 取消66果張通告當正61X/263可以去到大興; 當然你可以話搭輕鐵, 但既然張通告可以連大興上66M, 屯門市中心轉60M都搬得出黎而唔係搬輕鐵出黎, 我上面講 ...

講咁多做乜呢?講完都唔會改變咁玩法有定冇 le 個結論,
一係你自己去試,一係你出車錢俾大家,大家同你試囉。
公器公用 香港早要有品
GD1570 發表於 2013-9-21 06:57 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2013-9-20 23:39 發表
你唔怕企既係無問題   不過960最近係有一二班未坐滿就上HIGHWAY
反而想知960X 點?

960X好似一向都係企上公路的
無計,得一班,唔企有假