hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載 ...
開啟左側

[問題] 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載

city_alexander 發表於 2013-7-10 22:39 | 顯示全部樓層

kmb113 發表於 2013-7-10 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-7-10 22:26 發表

仲有條班次頻密的23照住.

23CUT 車WOR...
而且東行 行 羅便臣道 西行 行 堅道... 你覺得一條23服務可行嗎?
半山已經即將無23A, 遲下12(M)/13/40(M)/23B都話要取消 半山人可以坐咩?
地鐵真係咁方便? 行餐死都未到地鐵我就一定唔會去搭鐵囉
小巴更加唔駛旨意可以搭到... 真係想知D官有無早繁去 羅便臣道/堅道 睇過...
好多時爆到連103都變港島大流水線車人去金鐘、灣仔、銅鑼灣。
唔明有咩數據覺得有地鐵就會少人搭巴士囉... 如果地鐵真係方便到半山人
就大把人去中環搭鐵啦...

(未睇文件唔知小巴會CUT成點)...如果巴士又CUT 小巴又CUT 真係會同佢死過~!!!
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
tommy11529 發表於 2013-7-10 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-7-10 21:26 發表
之前大家都話鴨仔等取消
結果會係18...

其實2號取消好難過東區個關

不過18如果要取消,2號加返幾部車上下繁10/12,非繁15,晚間20好過啦

真係估唔到一條繁時開個位數,非繁開10分班次既線會死
一條全日接近20分既線竟然死 ...

2 and18都冇蝕嫁
只係18根本就係10,如果有左MTR,18的客可以用1,5B,10食(除左灣北客)
而且2同18的cost都係差唔多,del 2+ 18 cut車要做的野多過直接del 18...所以咁諗都正常
sawho2000 發表於 2013-7-10 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2013-7-10 22:38 發表

大學果邊都走唔少客啦,唔叫你取消已經偷笑
巴士公司都想繼續條線度有d肉食,唔減班想蝕?

但減四成會唔會進取左啲啊, 已經cut23A,23B,40,3B,13
如果你有搭開有關路線嘅話, 應該知道佢地嘅客倉係堅道一帶, 而唔係港大

一般喺堅道會落7至8成客

Choco 發表於 2013-7-10 22:44 | 顯示全部樓層
綠小8同28都是一樣不經大口環,
(可能大家對大口環範圍定義唔同?)

大口環出中環只有HR88居民巴士

Anyway, 我都唔贊成取消M47/47P, 但可接受縮短至西營盤一帶加BBI
取消既應該係971不是M47/47P

2076 發表於 2013-7-10 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-7-10 22:35 發表

價錢並不是重組的考慮因素.

5.1到中環的M47取消
域多利道得番11.0只到堅城的971, 5.9/4.5 只到堅城的58/58A/59
仲有收10.5兼覆蓋唔到M47的10
得一小段有的收8.3/9蚊去中環的8/28

簡直離譜
抗議962B重組
還我962全日服務
tommy11529 發表於 2013-7-10 22:47 | 顯示全部樓層

原帖由 sawho2000 於 2013-7-10 21:57 發表
半山cut得太多車啦, cut 23A, 23B, 40, 3B, 13
另外23又減班
半山又無地鐵, 而家已經好爆, 到時點算?

3B cut就合理,本身都係得繁時多客,非繁如果前面有12,12M,or 23就冇咩客了
13就一定要有返GMB先可以諗del,班班都有10-15人係列堤頓道至旭龢道落
FBI2 發表於 2013-7-10 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-7-10 22:41 發表

2 and18都冇蝕嫁
只係18根本就係10,如果有左MTR,18的客可以用1,5B,10食(除左灣北客)
而且2同18的cost都係差唔多,del 2+ 18 cut車要做的野多過直接del 18...所以咁諗都正常 ...

18就真係冇蝕,但2就蝕到趴係度,因為價錢問題.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kmb113 發表於 2013-7-10 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2013-7-10 22:38 發表

大學果邊都走唔少客啦,唔叫你取消已經偷笑
巴士公司都想繼續條線度有d肉食,唔減班想蝕?

根本大學客係BONUS... 從來23既客都唔係來自大學...
反而大學擴大招生之後先令到半山居民更難搭車~!!!
23西行未去到大學,係正街都差不多落晒啦...大學客走晒關咩事???
走晒仲好...唔晒同半山居民爭車搭~!!!
23A/23B兩條輔助線都唔知幫幾多手清客~!!!
依家完全唔問就直接取消一條全日23A先已經好大問題
再CUT走23B依條大兩味...叫半山居民繁忙時間如何去灣仔、銅鑼灣一帶???
半山23A/B D到站時間半山居民都背到熟。依家出門更加難預計時間。
小巴等足10架都唔一定有位既時候,巴士就是半山居民既救星,可是政府一而再,再而三地CUT線。
你真係想佔領中環提早發生咩???
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
HV7025 發表於 2013-7-10 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2013-7-10 22:33 發表
最贊成就係104縮線,現時104係西區去九龍既沿線得石硤尾係獨巿位,
而石硤尾去西區本身需求亦不大,MTR可應付埋
再者係中西區既路線更同101一樣,去紅隧口無左104都可以

反而113只係因為無食肉,蝕錢,所以巴士公司先借D ...

113彩虹開去到黃大仙中心只需兩三分鐘
反而縮去黃大仙巴總既話, 由黃大仙總站出要行番東頭村道西行有難度(巴總出口設計只能出沙田坳道), 花既時間可能仲多過彩虹開

如果103九龍方向係行堅拿道上橋既話(經灣仔道/大道東無所謂), 咁103食113就可行
但而家既建議103要繼續行天后, 咁103只會由一條好兜路既線變成極兜路既線
對九龍城東頭客來講, 103行法慢過113至少十分鐘, 多則超過半個鐘
對樂富竹園客來講, 行九龍城一定慢過九龍塘, 平時搭1號行東寶庭道聯合道果兩支燈已經夠等到火滾
呢個改法對103定113客都無好處, 如果真係實行, 恐怕只會令到103成為下一條被宰對象
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵