hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 全月通加強版收費車程扣錯錢
返回列表 發新帖
開啟左側

全月通加強版收費車程扣錯錢

kei_hk 發表於 2013-7-16 10:36 | 顯示全部樓層

原帖由 D201 於 2013-7-16 10:13 AM 發表

話人地錯就拎證據出來,唔好好似有D人咁話人錯又無證據結果潛水

你會唔會反應大了一點?

上面我都講明 "可能" 2字﹐唔同幾百甚至過千個車程組合﹐逐個同你研究? 逐個去驗証?

而家重點問題﹐亦唔係話坊間做的 tools 有無問題。
而是 mtr 應該主動提供這方面的車費資料﹐而不是要靠大家自己慢慢計算﹐用其他方法去查詢。

D201 發表於 2013-7-16 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-7-16 10:36 發表

你會唔會反應大了一點?

上面我都講明 "可能" 2字﹐唔同幾百甚至過千個車程組合﹐逐個同你研究? 逐個去驗証?

而家重點問題﹐亦唔係話坊間做的 tools 有無問題。
而是 mtr 應該主動提供這方面的車費資料﹐而不是要靠大家 ...

學翻你先

好似人地係睇住WI028-13寫woo, 入面好似有十五隻唔同condition唔同path畀人知係點計,咁可能準掛
好似港鐵係提供discount, 無責任畀埋計算器畀你用

BTW, 好似用好似唔代表唔需要舉例說明及論證
kei_hk 發表於 2013-7-16 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 D201 於 2013-7-16 11:28 AM 發表

學翻你先

好似人地係睇住WI028-13寫woo, 入面好似有十五隻唔同condition唔同path畀人知係點計,咁可能準掛
好似港鐵係提供discount, 無責任畀埋計算器畀你用

BTW, 好似用好似唔代表唔需要舉例說明及論證 ...

如果又有街外人寫套tools﹐但係又對這一堆條款有誤解 (正如9折問題﹐上面都有人有誤解了)﹐寫完之後又放上網。
其後又有人利用yahoo, google等方法搵到﹐以這套有錯誤的tools去睇車費﹐結果與最終坐車時扣除的費用不同﹐這問題/誤會又會在那一方面?
如果係mtr官方提供這些車費資料﹐乘客係看官方提供的車費資料﹐便沒有這些潛在的問題/誤會。

我唔會承認/否認上面link的tools 有沒有錯誤﹐但任何人只要有相關知識﹐都可以製作到這些tools出來﹐係唔係真係與mtr的計算方法相同 (即有無誤解mtr的條款)﹐真係無人可保證﹐特別係一些古怪情況﹐mtr 係有權再作講解的。

而mtr 推出月票﹐只係高調講出月票售價幾多﹐接駁有折。但係從來唔公開不同車程要補付的車費﹐其實係資訊唔夠公開。
正如前文﹐問mtr 職員都唔識講解車費係點計算﹐點解會收$x.xx﹐只可留電話待覆。

與其mtr 已經有所有車程組合的收費﹐令到出入閘機適當地扣除/補回車費﹐為何不作公開?
最基本﹐都用附件方式﹐於介紹月票的網頁上﹐供大家下載查閱。

我只是覺得提供車費資料﹐這是mtr 本身的責任﹐唔係叫人有問題便打電去hotline 去問﹐才可以得到這些車費資料。

Megabus 發表於 2013-7-17 04:55 | 顯示全部樓層

原帖由 GA5505.六小孩 於 2013-7-16 03:13 發表

樓主個 case 一定係 $9.6 七五折 = $9.6 - $2.4 = $7.2,因為佢都無講明係第二程優惠
如果佢有第二程優惠的話,應該係 $9.6 七五折後再九折 = $9.6 - $2.4 - $0.8 = $6.4

以下全部預設為第一程車,無九折

總之樓主係大埔用西鐵全月通坐東鐵線
紅磡本應該唔可以計七五折,因為你可以剩係坐東鐵線,根本唔需要用到西鐵線

1. 大埔 -> 紅磡 $8.1 無優惠

但樓主一樣可以有其他路線選擇 (全部都係虛擬選擇,因為你最後都係紅磡出閘)

2. 大埔 -> 美孚 ($11.0) + 美孚 -> 紅磡 (免費)
3. 大埔 -> 南昌 ($9.6) + 南昌 -> 紅磡 (免費)
4. 大埔 -> 尖沙咀 ($11.0) + 尖東 -> 紅磡 (免費)

根據優惠條款,2, 3, 4 呢幾個選擇既第一程車亦都可以享有七五折
所以 大埔 -> 美孚 / 尖沙咀 只收 $8.2,大埔 -> 南昌 只收 $7.2

比較以上四個選擇,3 係最平
港鐵為免有爭議,會全部乘客都假設根據 3 既路線坐車

所以大埔用西鐵全月通坐東鐵線去紅磡收 $7.2 就係咁解
九折既車程就係 $7.2 - $0.8 = $6.4

都係果句,請不要用鐵路迷/乘客心態去估...

呢個唔係假設黎,而係收費系統計算方法,撇開時限問題,用全月通轉線搭範圍外的車程,會用最平的轉線站計算...
ccchhhuuunnn 發表於 2013-7-17 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2013-7-17 04:55 發表

呢個唔係假設黎,而係收費系統計算方法,撇開時限問題,用全月通轉線搭範圍外的車程,會用最平的轉線站計算... ...

全對

收費系統「假設」唔係一個基準

電腦點識
「假設」你點搭?
都係人腦諗出黎

最平接續車程、時限呢D先係一個電腦化收費系統既依據
brianlhm 發表於 2013-7-17 12:14 | 顯示全部樓層
電腦都係根據人寫出嚟嘅program嚟計
當寫呢個program 個時,都係根據人嘅決定嚟寫
要有決定前都當然有假設
冇假設點會設定會用最平的轉線站計算
ccchhhuuunnn 發表於 2013-7-17 17:02 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2013-7-17 12:14 發表
電腦都係根據人寫出嚟嘅program嚟計
當寫呢個program 個時,都係根據人嘅決定嚟寫
要有決定前都當然有假設
冇假設點會設定會用最平的轉線站計算

只是文字上的誤會罷了

說是
港鐵為免有爭議,會全部乘客都假設根據 3 既路線坐車

離現實有點偏頗

正確一點說法可能是
在所有可能的行程及轉車方式下,以總收費中最低的作為計算基礎

by the way, 其實係自己(同埋MTR staff)唔識計, 無扣錯錢
樓主係咪應該改返個topic

brianlhm 發表於 2013-7-17 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2013-7-17 17:02 發表

只是文字上的誤會罷了

說是

離現實有點偏頗

正確一點說法可能是
在所有可能的行程及轉車方式下,以總收費中最低的作為計算基礎

by the way, 其實係自己(同埋MTR staff)唔識計, 無扣錯錢
樓主係咪應該改返個topic ...

其實個計法咁複雜,唔識計都好正常
就算識都好難三言兩語解釋俾人聽
淨係解釋俾呢到啲人聽都難,何況係普通市民
kei_hk 發表於 2013-7-18 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2013-7-17 07:09 PM 發表

其實個計法咁複雜,唔識計都好正常
就算識都好難三言兩語解釋俾人聽
淨係解釋俾呢到啲人聽都難,何況係普通市民

正正因為計算方法複雜﹐連"邊緣車站"去非月票車站﹐都可以當你在另一月票有效車站上落車﹐再計算轉車折扣。
這個計法已經超出一般人可以想像﹐真係一時間難以想到點解心目中的收費會與實際收費有所不同。

所以﹐mtr 更加應該提供各種月票往來不同車站的收費表﹐供所有有需要的人查看。