hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2/18系重組後客量分佈討論
開啟左側

[問題] 新巴2/18系重組後客量分佈討論

brianso198 發表於 2013-8-10 09:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2013-8-9 23:38 發表
不過係估唔到2號有咁多替代品既同時
減到20分一班都仲有咁多支持者

呢排見上座率真係高唔少

似乎班客都幾忠於2號仔!

因為2仔堆客根本唔係易倒果d,
反而佢咁樣重組係倒左唔少18客既就真...
FBI2 發表於 2013-8-10 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2013-8-10 09:08 發表

因為2仔堆客根本唔係易倒果d,
反而佢咁樣重組係倒左唔少18客既就真...

18客量真係跌左好多.不過,18主力係北角至中環班客,呢堆客冇跌到.
如果2仔可以透過減班去谷載客量,不如減到30分一班啦,反正班客都係死等,到時班班頂閘都得.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
mak5052 發表於 2013-8-10 09:26 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2013-8-4 21:16 發表
2, 從客量上不應死
但如果要從商業角度上不死,只有兩個例牌可能:加價/縮短

加價:2食18﹐兩邊總站不變,收費跟18
東行港澳碼頭開,跟18至北角,棄中環碼頭、金鐘、維園
西行上清風街天橋,跟18入灣仔北至港澳碼頭
(大坑、中環碼頭 ...

如果西港島線通車後,將2、18系、25、722如此重組,如何?
2:與18合併,延長至西營盤正街,來回經中環電車路、灣仔北,西行不經大坑
18P:全日去健康中街,東行尾車為午夜十二時
18X:改健康村上東廊,改經耀東,服務時段為朝六晚十一,722平日非繁時及假日停開
25:延長至港澳碼頭,西行恢復經庇理羅士及大坑,加中環至天后4。1八達通分段

brianso198 發表於 2013-8-10 09:30 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-8-10 09:24 發表

18客量真係跌左好多.不過,18主力係北角至中環班客,呢堆客冇跌到.
如果2仔可以透過減班去谷載客量,不如減到30分一班啦,反正班客都係死等,到時班班頂閘都得. ...

北角條18果段客量一樣有跌,
同埋乜閣下唔係認為2仔要取消的麼?

30分鐘既話不如成條線斬左佢算...
搞咁多做乜?

fkc 發表於 2013-8-10 09:31 | 顯示全部樓層
老實講,25號系寶馬山ge好唔夠,聽c機講$6.9e個價錢有少少趕客,主要都系炮台山站d人見等唔切2號,而俾$5.2去搭25,行告士打道也趕客,有時d車泊系路邊or d車上貨落貨,造成d時間長左,未能做到25號講ge灣仔,中環特快
2號e家經常多用33xx,當然容易頂閘la!:lol
brianso198 發表於 2013-8-10 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2013-8-10 09:26 發表

如果西港島線通車後,將2、18系、25、722如此重組,如何?
2:與18合併,延長至西營盤正街,來回經中環電車路、灣仔北,西行不經大坑
18P:全日去健康中街,東行尾車為午夜十二時
18X:改健康村上東廊,改經耀東,服務時段為朝六晚十一,722平 ...

18X東行唔掂喎,
唔好忘記18X東行係唔經中環,
推哂堆人上條720唔係一件好事...

就算西行全數停哂舊灣仔警署同埋分域街一樣有問題...

再講講過好多好多次,
2仔咁行再配合18X咁玩唔該西行同我秒左條722,
呢點係講過好多好多次,
而事實上722因為班次不穩而多左人寧願搭其他車...

cruisesnet 發表於 2013-8-10 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2013-8-9 23:55 發表

作為筲箕灣居民
我就唔覺得 2 號仔真係咁多替代品

密既 2A 又唔關我事
82 唔知點解成日都兩個字先一部,同埋通常都好迫人
81 唔易等
77 99 要上山, 85 要入鯉景灣...

時間值錢我就去左搭地鐵啦
唔值錢果陣,等多兩等 ...

完全feel吾到2A密在那裏?
可能時間表係密既
miklcct 發表於 2013-8-10 13:32 | 顯示全部樓層
其實灣仔碼頭那個站有什麼問題?我幾次上繁搭780,轉一轉入去的時間是少到可以忽略。
asv2 發表於 2013-8-10 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2013-8-10 13:32 發表
其實灣仔碼頭那個站有什麼問題?我幾次上繁搭780,轉一轉入去的時間是少到可以忽略。

紅隧口既倒灌,加上灣北既擠塞
經常會令附近由上繁過後就開始塞車

上繁東行基本上係灣北全日交通最好既時段當然問題不大

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
brianso198 + 1 正解.

查看全部評分

1181 發表於 2013-8-10 16:12 | 顯示全部樓層