hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 微軟72億美元購諾基亞手機部門
開啟左側

微軟72億美元購諾基亞手機部門

kei_hk 發表於 2013-9-6 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-9-6 02:04 PM 發表

Nokia 當初如果唔係死攬住 Symbian 就唔會搞成咁,
即係我覺得到後期佢要用 Windows Phone 都可以理解,
但初期死攬住 Symbian 就真係有點不智,
當初佢出第一部 Touch mon - 5800XPressMusic 就知道佢走去改 S60  ...

當年三星都有自家智能電話os﹐政府亦有補貼作開發﹐但係三星都見自己開發﹐點都唔會係一條好出路﹐結果全面投資在android陣營。

htc想當年係 m$ 其中一個大支持廠家﹐最勁的時候係每1-2個月便有一款新機推出市埸(玩機海戰)。

但係一去到wm 6.5(未代 windows mobile)﹐出多幾款機之後﹐便因為m$對新的windows phone 7.0(即 windows mobile 6.5的新版) 限制太多﹐加上所有舊程式/app 唔會支援﹐即是所有野都要再做過﹐所以便應酬地推出幾款便算﹐集中火力去android 市場﹐開拓更大的入門市場。

這2個市例﹐可以講到自家點去發展 "獨家" os 係一條很難行的路﹐唔係好多間生果公司﹐有一堆die hard fans﹐放棄自己開發os係明智之舉。
而選擇適合的 os﹐亦是市場生存之道﹐在吸納新用戶的同時﹐又可以照顧不同層面的使用層。

如果nokia 一早放棄自己發展 os﹐便不會去到今天的情況。即使當年唔去選android﹐一早拍 m$﹐都未必死得如此慘。

Aeon802 發表於 2013-9-6 17:58 | 顯示全部樓層
其實睇其他版嘅版友話window又唔係好差,
只是唔算太普及
我識嘅人用iphone十隻手足數得晒 ,其他全部Android ,沒有人用window phone
AVD1 發表於 2013-9-6 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Aeon802 於 2013-9-6 17:58 發表
只是唔算太普及
我識嘅人用iphone十隻手足數得晒 ,其他全部Android ,沒有人用window phone

Windows Phone 唔大熱呢個係 timing 唔岩 o既問題,
如果當初 Microsoft 認認真真搞 Windows Mobile 根本就唔會搞到 Android 大熱,
始終 Windows Mobile 係有時間上 o既優勢,
當年佢俘虜到使用者個心, 今日就唔會搞成咁 ~

而家 Microsoft, 起我眼中真係大勢已去,
PC 雖然出貨量點都係比 Mac 多, 但係計百份比 Mac 好似已經追過 PC (按年升幅速度),
而流動平台更加唔洗講 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2013-9-6 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-9-6 17:24 發表

當年三星都有自家智能電話os﹐政府亦有補貼作開發﹐但係三星都見自己開發﹐點都唔會係一條好出路﹐結果全面投資在android陣營。

htc想當年係 m$ 其中一個大支持廠家﹐最勁的時候係每1-2個月便有一款新機推出市埸(玩機海戰) ...

佢要大改 Windows Phone/Mobile 其實我係明白,
始終 Windows Mobile 反應真係好慢,
佢要大變身做 Windows Phone 係無可厚非,
係唔明點解 Windows Phone 7 唔可以 upgrade 上 Windows Phone 8,
基本上 Windows Mobile 甚至 Windows Phone 7 Series 而家都可以形容為孤兒仔,
尤其前者連個 Market Place (WM 6.5) 都冇埋, 我手上部 Diamond 2 其實根本冇野可以玩,
所以其實係好有興趣想將佢改成 Android 一了百了 ~
kei_hk 發表於 2013-9-11 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Aeon802 於 2013-9-6 05:58 PM 發表
只是唔算太普及

本來直接支援 office 文件﹐係最大優勢﹐但係apps 配套問題﹐apps 數量少﹐所以用家較少人用。
在用家少的情況下﹐開發apps的商家(唔理係自己寫games之類﹐定係商品推廣之用的apps)﹐都會優先做生果及機械人系統﹐win os 真係排到最後或直情唔考慮去做。

我記得推出windows phone7 的時間﹐m$(hk) 曾經大力出手去幫一些公司去寫windows phone 的apps﹐如果不是當年做過此動作﹐根本本地apps會更少﹐介時真係仲..........

你而家叫我用番windows phone﹐真係no way。我只係在apps 供應數目上作出決定﹐日常要用到的功能﹐有無apps可以幫到我。

kei_hk 發表於 2013-9-11 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-9-6 07:29 PM 發表

佢要大改 Windows Phone/Mobile 其實我係明白,
始終 Windows Mobile 反應真係好慢,
佢要大變身做 Windows Phone 係無可厚非,
係唔明點解 Windows Phone 7 唔可以 upgrade 上 Windows Phone 8,
基本上 Windows M ...

windows mobile 6.5 之前﹐一向都慢主因都有幾個的﹐亦是m$下決心做大改革的原因。

wm 由於沒有規範硬件要求﹐所以由入門機去到商業機都有。入門機為求平﹐cpu及ram便要作出很大的取捨﹐再加上廠方可自己改版面﹐進一步增加硬件的需求。
而wm 本身都有windows 一大問題﹐便是食ram 及唔識放番ram出來﹐直接及間接地令部機慢起來。

去到 wm6.x 年代﹐有生果機做對手﹐機械人又開始成熟(我記得剛推出市場﹐行android 1.6)。生果機的暢順﹐真係搶了唔少客﹐m$亦意識到產品太濫﹐有部份產品根本硬件上追唔到時代需求﹐再加上ram的使用問題﹐於是在推出 wm6.5之前已經開始重新編寫新一代os﹐改名為 windows phone﹐版本承接上一代6.x﹐取名為windows phone 7。

上文都提及﹐新的windows phone 在硬件上的需求﹐令到失去入門機種﹐於是被android 沒有限硬件及靈活多變介面的情況下﹐搶去大量的入門市場。亦由此起android 市場亦坐大﹐apps 開發商便因應多了人使用﹐在做apps 的時間﹐便會同時做2套系統﹐進一步增加大眾使用android的動力。

而wp 7.0 因為架構上同之前的windows mobile 完全不同﹐所以以前用開的apps 全部用唔到。支援apps 即時大幅減少﹐作為用家便會有好大的戒心。
但據說ram 處理真係做得好了﹐少了咬ram唔放的情況。在中高價機的硬件上﹐又點會行得唔順。

windows phone 取唔番失去的市場﹐我自己都係認為推出時間遲了一步﹐當大批用家改用android 及 apple後﹐而且對家的支援已達到"完美"﹐自己支援卻是剛起步﹐真係好難去搶回失去的市場。

至於 7.0 上唔到 8.0﹐我聽回來的原因﹐大既係 7.0 & 8.0 的核心都有一些唔同﹐但分別不大。主要係 7.0 只支援單核cpu﹐8.0才支援多核心cpu﹐所以7.0 唔可以一般用家自己唔易升到8.0(要刷rom才做到﹐無得ota)。
不過是真是假﹐我都無法肯定。

m$ 想搶回市場﹐而家只可做的係落重資源去增加apps 的供應量﹐包括自己寫實用apps﹐各種方法去吸引開發商寫apps。當apps 數量增加﹐用家才會有考慮轉會的衝動。

AVD1 發表於 2013-9-11 16:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-9-11 11:08 發表

windows mobile 6.5 之前﹐一向都慢主因都有幾個的﹐亦是m$下決心做大改革的原因。

wm 由於沒有規範硬件要求﹐所以由入門機去到商業機都有。入門機為求平﹐cpu及ram便要作出很大的取捨﹐再加上廠方可自己改版面﹐進一步增加硬 ...

要 Microsoft 整 apps 真係好難,
始終大多數 apps 都係由其他公司, 甚至個人開發者自己開發,
你要人地幫佢開發但個 platform 根本就細, 邊鬼個得閒同佢玩 ~

Microsoft 自己個核心又唔係起個 apps 到, 所以難矣 ~

其實如果 Microsoft 將 Windows Phone 定位做商務平台可能前景更加理想,
始終而家 iOS 同埋 Android 都好睇重 entertainment (包括 games 等),
反而主打商務始終都未係最 professional 個種 (iOS 雖然而家都有好多商務用家, 但係始終 Office 等整合先係 Microsoft o既老本行),
佢有心去爭應該係爭到, 至在佢識唔識, 會唔會咁做架姐 ~
AVD1 發表於 2013-9-11 16:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-9-11 10:42 發表

本來直接支援 office 文件﹐係最大優勢﹐但係apps 配套問題﹐apps 數量少﹐所以用家較少人用。
在用家少的情況下﹐開發apps的商家(唔理係自己寫games之類﹐定係商品推廣之用的apps)﹐都會優先做生果及機械人系統﹐win os 真係排到 ...

根本呢個就係 Microsoft 個取態有問題,
Apple 不向都係獨家發行, 自己做哂設計, 宣傳等等,
反之 Google 根本係咁爭市佔率, 營運資金就起廣告入手, 而 Android 就係開放平台, 所以先搞到而家大部份手機都係 android 機,
Microsoft 一向都係要食 license fee, 既然對家 Android 免費邊個同你玩丫, 最後未得返一間 Nokia 係咁同佢出 Windows Phone. HTC, Huawai, Samsung 個 d 都係出得一兩架機就算 ...
想多人用就難啦 ~
toyl 發表於 2013-9-12 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-9-11 16:00 發表

要 Microsoft 整 apps 真係好難,
始終大多數 apps 都係由其他公司, 甚至個人開發者自己開發,
你要人地幫佢開發但個 platform 根本就細, 邊鬼個得閒同佢玩 ~

Microsoft 自己個核心又唔係起個 apps 到, 所以難矣  ...

個.net最終令好多商用軟件寫好咗,用家硬件無得升級,但最終Microsoft係向巿場屈服,2011年為WM6.5及WP7推出後繼版本Windows Embedded Handheld (分開6.5及7,兩個各依舊版本延續),聲稱完全兼容兩代軟件。
現時仍然有唔少廠商推出有關平台的handheld,而小弟為咗我寫比客用果D軟件繼續用唔想重寫一次其他平台版本,我都係要繼續採購相若配置的器材替換,而巿場部份牌子仍然有推出相關器材。

所以現時各大速遞公司/超巿仍然可以買到新的器材繼續使用現有系統就係咁解
dongfeng 發表於 2013-9-12 00:13 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

生果公司收不收license fee?
에이핑크 대박!