hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵列車退役消息一則
開啟左側

輕鐵列車退役消息一則

skpracta 發表於 2013-10-5 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2013-10-5 22:27 發表
有買保險又如何?
就算有買,見唔到港鐵有心買新車
依家我要靠輕鐵返學,我有時上車都要夾硬迫上去
車又退,又唔買新車,我返學唔通要搭的士?  
強烈要求港鐵盡快為輕鐵買新車!
年年加價,服務無進步 ...

其實買列車,唔係你有錢就買得到,也要有廠肯做才行。

現在的情況,我實在想不到有邊間廠會特登開條生產線,只係做三部列車出來給MTR。

就如當時1013報廢後,也沒有補回一樣。

忽發奇想:或者真係要等第五期增購列車才會補足列車吧(若果有的話)
lrt505 發表於 2013-10-5 23:46 | 顯示全部樓層
洪水橋發展新市鎮,理應興建輕鐵新支線。一個新西鐵站是無法覆蓋方圓一公里多的範圍的。

興建新輕鐵支線,購買30-50個車卡,而不須增設西鐵站阻慢屯門居民出入。

利申:九龍居民

輕鐵是西北的生命
GR1473 發表於 2013-10-6 02:34 | 顯示全部樓層
tfzoofsss 發表於 2013-10-6 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2013-10-6 02:34 發表
如果輕鐵真係咁掂嘅話,咁K76就唔駛存在啦。
506更加唔需要轉做巴士線之後就一去冇回頭啦。
而屯市更加更加唔會有等44,58系+960+260X嘅龍囉
其實當中亦有唔少反面例子,乘客傾向輕鐵多過巴士:
761P (密密開班班爆) vs K74/264M/269D (唔夠廿個排隊)
505 vs K58 (無得建生直過)
614 (班班爆) vs 53/68A (吉車遊街)
751 vs A73 (吉車遊街)
751 vs K75
乘客和區議會反對K56;爭取506改回輕鐵

lrt505 發表於 2013-10-6 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 tfzoofsss 於 2013-10-6 11:27 發表
761P (密密開班班爆) vs K74/264M/269D (唔夠廿個排隊)
751 vs K75
乘客和區 ...

輕鐵時間較巴士穩定。愚試過由元朗廣場(相對輕鐵豐年路)搭K73去天澤(相對輕鐵天逸),用了38分鐘。而輕鐵761P則只須大約18-20分鐘。
輕鐵是西北的生命
1181 發表於 2013-10-6 12:57 | 顯示全部樓層
PE7937 發表於 2013-10-6 13:00 | 顯示全部樓層

原帖由 tfzoofsss 於 2013-10-6 11:27 發表
751 vs K75
乘客和區議會反對K56;爭取506改回輕鐵

K74:無得救,天水圍內只行得1個少人既執雞位+繁忙線
264M/269D:只限青衣/沙田方向,2線係靠天水圍方向做通勤止血
614:單卡+班次疏+屯門通勤客居多=假像也
A73 vs. 751: $3.7 v.s $6.5 + A73係比西鐵打殘唔係751
751 vs. K75:客源無衝突
lrt505 發表於 2013-10-6 16:47 | 顯示全部樓層
不過我係認為有輕鐵基建就唔好半桶水,又巴士又輕鐵,應該將輕鐵發揚光大,取長補短。

輕鐵主要的批評,其實如下:
1. 班次不足,列車擠迫:可以增購車廂以加密班次。
2. 路口擠塞:可以興建架空「輕鐵快線」(類似巴士的公路)繞過繁忙路口,減少長途客對途經繁忙路口列車的依賴。朗天路、元朗公路一段也是「輕鐵快線」的理想興建位置。
3. 覆蓋率不足:可以擴建輕鐵系統,更深入民居甚至大專院校,免卻中途轉乘港鐵巴士甚至港鐵以外獨立收費的交通工具的不便。

輕鐵月台高度為0.91米,列車闊度為2.65米,電力為750V直流電,最高時速為80公里。此四項規格皆與德國不少輕軌列車相同,惟德國列車可能無法通過半徑20米的急彎(法蘭克福輕軌為25米)。若輕鐵有較高規格的新線路,可以考慮購買德國使用中的輕軌列車,成本可能較低且可與現時在新界西北行走中的輕鐵列車混行。
輕鐵是西北的生命
3ad150 發表於 2013-10-6 18:11 | 顯示全部樓層
些ote]原帖由 lrt505 於 2013-10-6 16:47 發表
不過我係認為有輕鐵基建就唔好半桶水,又巴士又輕鐵,應該將輕鐵發揚光大,取長補短。

輕鐵主要的批評,其實如下:
1. 班次不足,列車擠迫:可以增購車廂以加密班次。
2. 路口擠塞:可以興建架空「輕鐵快線」(類似巴士的公路)繞過繁忙 ... [/quote]

駛唔駛引入埋"豪華"服務 ?
有人話AD309就快換走.
DC3938 發表於 2013-10-6 20:19 | 顯示全部樓層

起西鐵洪水橋站好過起輕鐵快線囉!