hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) AA 計劃明年開辦 DFW - HKG 及 PVG 航線
返回列表 發新帖
開啟左側

AA 計劃明年開辦 DFW - HKG 及 PVG 航線

S3BL100 發表於 2013-10-27 11:14 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-10-27 06:12 發表

問題在於佢地唔會下下拎架要維修 o既機黎飛香港,
何況佢地 77W 又唔係多 ~

可以通宵做A-check架嘛,以我所知DL DTW-HKG未摺之前,都係擺777晌香港做A-check

另外,聽過一個講法係,美國一邊的商務客飛亞洲,好鍾意呢D傍晚抵達的schedule,
方便食完飯,抖一晚,第二朝叉足電開工。
雖則我對呢個講法有好大懷疑,一般商務客唔係應該鍾意善用每分每秒,夜晚上機,朝早落機開工咩?
fb.com/scientisthk2usa/
cruisesnet 發表於 2013-10-27 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-10-27 06:12 發表

問題在於佢地唔會下下拎架要維修 o既機黎飛香港,
何況佢地 77W 又唔係多 ~

例行檢查幾日一次
cruisesnet 發表於 2013-10-27 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-10-27 11:14 發表

可以通宵做A-check架嘛,以我所知DL DTW-HKG未摺之前,都係擺777晌香港做A-check

另外,聽過一個講法係,美國一邊的商務客飛亞洲,好鍾意呢D傍晚抵達的schedule,
雖則我對呢個講法有好大 ...

飛得來香港出差果d低級極有限,
先吾會敢博一落機就開工, 收工上機.
JX9097 發表於 2013-10-27 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-10-27 11:14 發表

雖則我對呢個講法有好大 ...

通常真正商務客都唔會預到咁炆水
隻機一delay/technical咪游水都唔掂
s3n370 發表於 2013-10-28 00:43 | 顯示全部樓層

雖則我對呢個講法有好大懷疑,一般商務客唔係應該鍾意善用每分每秒,夜晚上機,朝早落機開工咩?

按維基資料,A-check每500-800飛行小時/200-400次起降先做一次。
小弟無數據知道確實幾耐做一次。
以飛16個鐘再抖大半日先回程計,至少個半月先做一次。

就算航空公司安排到日日唔同機飛黎做A-check,以美利堅訂佐20架77W計,
都講緊最少有一半日子係白白留0係香港大半日乜都唔做。

如果剩係呢點都夠justify架機日日停香港大半日,咁美國果面0既維修費真係貴得好誇張...

要飛黎飛去傾0既生意都唔會細,就算想善用時間,正常公司都唔會叫伙記長途跋涉完即刻開工。
唔通唔驚伙記做錯決定咩。

除非無得揀,焗住開會前一刻先去到就另計。小弟知道有d公司遇著呢d情況,係會幫伙記upgrade張機票。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
cruisesnet 發表於 2013-10-28 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2013-10-28 00:43 發表

按維基資料,A-check每500-800飛行小時/200-400次起降先做一次。
以飛16個鐘再抖大半日先回程計,至少個半月先做一次。

就算航空公司安排到日日唔同機飛黎做A-check,以美利堅訂佐20架7 ...

可以為左慳維修費特意吉機由美國飛來再吉機飛番去都仲有SO你就知個差價有幾大
sea1986 發表於 2013-10-28 09:56 | 顯示全部樓層

就算低級員工都唔會咁樣做卦?
你估飛足十幾個鐘後一落機開工好好玩?
更何況商務客通常都係大粒人
佢會唔會同你咁搏?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
eric278 發表於 2013-10-28 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2013-10-28 09:56 發表

就算低級員工都唔會咁樣做卦?
你估飛足十幾個鐘後一落機開工好好玩?
更何況商務客通常都係大粒人
佢會唔會同你咁搏?

當然了
飛16小時而且時差達13-14小時
商務客落機後當然要先休息一晚適應時差
否則會疲倦不堪,屆時有機會落錯重要商業決定
還看香港公交
S3BL100 發表於 2013-10-28 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2013-10-28 00:43 發表

以飛16個鐘再抖大半日先回程計,至少個半月先做一次。.

你岩,777 A-check係大概一個月做一次,晌香港做A-check明顯係順手,
美國各大航空司一直都有善用外站做維修。

不過美國本土維修成本好貴係事實,三大UA/DL/AA都已經將可以離岸做的維修外判晒,
例如UA的767全數都係香港做定期維修(包括C/D check),好多時仲要係空機由美國運到香港,整完再運返去。
運架空機的成本一d都唔平,亞洲同美國本土的維修費差異可想而知。

要飛黎飛去傾0既生意都唔會細,就算想善用時間,正常公司都唔會叫伙記長途跋涉完即刻開工。
唔通唔驚伙記做錯決定咩。

除非無得揀,焗住開會前一刻先去到就另計。小弟知道有d公司遇著呢d情況,係會幫伙記upgrade張機票。

睇完大家的解釋,我覺得實在不無道理,
只係我知道有好多公司鍾意慳返一晚酒店錢…

應該係transatlantic同transpacific的玩法完全唔同…
fb.com/scientisthk2usa/
s3n370 發表於 2013-10-28 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-10-28 11:12 發表

睇完大家的解釋,我覺得實在不無道理,
只係我知道有好多公司鍾意慳返一晚酒店錢…
應該係transatlantic同transpacific的玩法完全唔同…

正所謂"上有政策,下有對策"。美國公司都怕出安全問題,0係呢方面唔會同你慳。

小弟曾在美資公司做過單job,隊伍當中有廿幾三十人好似唔少0係京滬返工0既香港人咁,星期一搭早機過去開工,星期五就搭飛機返屋企。

當大部分人都係係每星期晨咁早爬起身去機場,聽聞有人竟然成功用安全理由,申請星期日晚住機場酒店!

呢個唔算係個別例子,公司守則甚至講明如果危及安全,真係可以用公數住酒店。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路