hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【九巴專訪】逾十條路線年虧損逾億元 明年續重組 ...
開啟左側

[問題] 【九巴專訪】逾十條路線年虧損逾億元 明年續重組

BlackBird 發表於 2013-11-2 23:44 | 顯示全部樓層

回復 87# 的帖子

只要有人嘈68E疏過264M,即BAN
P960早日摺線
jessc 發表於 2013-11-2 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 30/10/2013 22:24 發表
呢排九巴興大幅加時 ( 係加到唔合理個隻 )
73K 一單連休息由 18 > 30 分 , 班次拉到變 30
79K 一單連休息由 42/43 > 60 分 , 班次拉到變 30
238X 一單連休息由 55/65 > 75 分 (呢個唔肯定) , 非繁班次 11 拉到變 15
...

試過週六晚間51得返兩架車行,唔止1小時先一班, 加上無的士無端端上山,令到南行出現等1個鐘後來一班車係載唔晒, 唔排除有人要等2小時先有車搭。
當晚有泥的:荃錦坳往元朗站每位100。唔知今年有無呢?
如有舊書包背囊要掉?送給我!
BlackBird 發表於 2013-11-2 23:56 | 顯示全部樓層
唔知過海線有咩蝕錢王?
呢D線有無機會上榜?
373A,606,690,692,914,961
P960早日摺線
拾顓豭 發表於 2013-11-3 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 adv_106 於 2013-11-2 22:10 發表

其實269D班次有時係好不穩定,我之前在元朗警署死等264M/269D等左20分鐘先來一架企緊人的264M(ATSE),
其間68X,B1來左3架,268C都2架,E34黎1架但沒人肯上,結果架ATSE頂閘走人。

不如264M縮去元朗/洪水橋,再將密車的B1拉上天 ...

如果再將 B1 拉上天北, 怕且可能要開 B1A for 元朗客了...
不過認同係要重組嘅, 問題係再睇睇之後點搞

呢處回埋之前一位提及唔好搞 264M 入十八鄉嘅朋友, 都係果句,
68E 營運狀況如果在可見將來亦唔見得好, 有乜嘢可能令十八鄉有條全日綫,
一係就改原有路綫入去, 一係就擺油水高路綫入去
只係如果 268B 本身出西九尖咀都已經比西鐵輸一條大直路, 睇唔再將 268B 全日且只入十八鄉會改善得到條數
我俾你搭 K68 轉埋西鐵出尖咀, 全程講緊係 40 分鐘左右, 268B 塞一塞車已經做唔到, 莫講仲有月票競爭了
DIH 發表於 2013-11-3 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-11-2 23:41 發表

問題係而家有小巴 (70?) 同較長途嘅巴士線爭食呢,
3 / 6B / 13 都唔係完全同路,
但而家有條 95 同佢七、八成同路 (95 都仲要快過佢少少) 咁先大劑

不如你諗下 9 號仔而家有幾多獨市位? ...

以前我都講過,明明9號仔又疏又有替代品,
但唔明點解佢竟然係全線12米掛牌,究竟主要客源在何處?
1/5/95/203E是否足夠cover條線的服務範圍?

JC8385 發表於 2013-11-3 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 adv_106 於 2013-11-2 22:10 發表

其實269D班次有時係好不穩定,我之前在元朗警署死等264M/269D等左20分鐘先來一架企緊人的264M(ATSE),
其間68X,B1來左3架,268C都2架,E34黎1架但沒人肯上,結果架ATSE頂閘走人。

不如264M縮去元朗/洪水橋,再將密車的B1拉上天 ...
以前用AVC仲衰

拉B1上天北問題就係會單向空車

唔做返
天水圍補償措施 拜托議員死保264M
kmb71k 發表於 2013-11-3 13:12 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-11-3 12:23 發表

以前我都講過,明明9號仔又疏又有替代品,
但唔明點解佢竟然係全線12米掛牌,究竟主要客源在何處?
1/5/95/203E是否足夠cover條線的服務範圍?

如果9仔能夠全日上彩福,客量估計應該會好睇好多
以上回應,是否可行?是否合適?
adv_106 發表於 2013-11-3 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2013-11-2 23:56 發表
唔知過海線有咩蝕錢王?
呢D線有無機會上榜?
373A,606,690,692,914,961

373A,961唔係蝕錢王

九巴過海線蝕錢王仲有110
adv_106 發表於 2013-11-3 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2013-11-3 13:12 發表

如果9仔能夠全日上彩福,客量估計應該會好睇好多

彩福基本上都係半價客多,拉上去未必有JET SO
adv_106 發表於 2013-11-3 13:41 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2013-10-31 12:03 發表

373A行車里數係263M既一倍, 仲要過多條西隧, 隧道費已經要$140+$135, 非繁時唔夠十個客, 蝕到入肉啦
而繁忙時間都係得單邊有客,
同埋班過海客未轉全日前已經做緊, 唔積極發掘新客源下, 條線由賺變蝕真係唔奇 ...

一條巴士路線賺蝕唔係睇行車里數,反而係睇行車時間,也即是一小時總收入。