hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 機場服務同款新車、兩者相較……一聲Er… ...
開啟左側

機場服務同款新車、兩者相較……一聲Er…

HE7921 發表於 2013-11-7 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2013-11-7 20:40 發表

本身就係無,係之後先加。

問題係有人上唔到車,又唔可以加車,咁可以點?

所以運輸署那荒謬既車隊配額制根本不適合用於機場A線身上(除非佢要班旅客拖住一抽兩件行李搭機場快線,除非好似A33及A35咁吉車遊街就另當別論)

而最好客既應該係A12及A43喇

期待香港出現載161人的E500 MMC
hokachung 發表於 2013-11-8 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2013-11-7 23:25 發表

所以運輸署那荒謬既車隊配額制根本不適合用於機場A線身上(除非佢要班旅客拖住一抽兩件行李搭機場快線,除非好似A33及A35咁吉車遊街就另當別論)

而最好客既應該係A12及A43喇 ...

你完全無視左A21
要用彌敦道Quota嘅係佢,但係A線最密嘅都係佢
Snoopy@FB8617 發表於 2013-11-8 02:33 | 顯示全部樓層
作為乘客
我最關心既係
我樓下有冇車入機場多過你用咩位...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
DIH 發表於 2013-11-8 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2013-11-7 22:03 發表

預唔到幾時到?
城巴機場快線有實時抵站時間查詢服務呀~~
網頁/APPS 都查到~~
唔係100%準,
但係預到站前5分鐘等車都好少會MISS 班車~
http://eta.nwst.com.hk/ ...

我不否認城巴這個service係好的,但我自己就諗,
再畀多張紅杉魚我就唔使拉住行李行10分鐘,
又唔使在行車途中托行李,一家人衡量過後認為搭的士最好。
A線在只得一兩個人出門的時候會比較適合。

我最主要係想講,新界人收得平,將貨就價,龍城各有優劣,拎來比較根本無意思。

cheungtszfung 發表於 2013-11-8 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tse0856 於 2013-11-7 01:39 發表
我比較相信龍運新A車會用以務實作理念務求達到最高效率
以最高座位配置取締更舒適座椅
加小小誠意笠番個絲絨落去
去貢獻乘客

我唔明點解絲絨 = 豪華...
個人鼻敏感唔鍾意絲絨,情願好似80XX咁仿真皮好過
ktt160 發表於 2013-11-8 14:00 | 顯示全部樓層
A43又真係有需要加密.
15分鐘一班,真係唔夠
krausssammy 發表於 2013-11-8 15:29 | 顯示全部樓層

城巴有, 龍運冇...
Wifi, 可調校座椅, 窗簾, 巴士Live 到站時間, 機場員工價, 來回特價巴士車票, 自動的準確報站, 上層CCTV.
機場巴士係旅客對城市的第一印象.

在豪華與價格上已取得平衡.

反觀龍運只有一個字... 平... 就沒有了.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LA20-FH4562 + 1 精僻見解!

查看全部評分

FS1819 發表於 2013-11-8 16:39 | 顯示全部樓層
其實城新九普通嘅凳,以歐美標準已經係好豪華,之不過Cityflyer嘅水平係同真正嘅Coach同級(如National Express同Megabus)
唔講・唔等於・唔做
3ASV174 發表於 2013-11-8 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2013-11-7 13:30 發表

城巴機場巴不是人逼唔上,是行李逼唔上。不求 100 客 5XX 那款巨型行李架,但像對家公司般,下車門後再加一個也不為過吧。
城巴 A 車都還好,
E 車個行李架真係唔知發生咩事。
今個星期搭早機,都已經唔係旺季,坐頭班 E22A 去機場,架單門躉個行李架去到翠林兩個站已經打爆左,
之後將南尚德班客係亂咁將個匣掟上去早上車班客o的行李上面就算。

如果出市區躉,真係 thank you very much。
GU9338 發表於 2013-11-8 18:02 | 顯示全部樓層

搭 S1 如果中紅柱躉 / 單門躉 , 相信呢程車必定會令閣下非常難忘

早幾個月搭過 E32 頭車 1XX
兩排行李架都係裝到爆晒 , 青華苑又係岩岩好頂閘
既然龍運既需求都咁殷切 , 咁城記又點可能用一排行李架應付到 ?
請用文明來說服我。