hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 何達文先生管理下的九巴 (2)
開啟左側

[服務調整] 何達文先生管理下的九巴 (2)

GU9338 發表於 2013-11-29 22:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第一回 :
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=759560

呢次一申請加價 , 所有一年來建立既少少企業形象全部玩完 (i.e 定點班次等等)
上回有站友講到何達文係讀 MBA 出身
但呢一兩年發生既醜聞 (i.e 鬼車 , 收車 , 強行取消 / 縮短路線)
顯示出佢連中學生應有既管理知識都完全欠奉
我諗讀過 BAFS 既中學生都好過佢

上次都係空口談談何生係咪應該走人
今次似乎真係要諗下有冇任何行動可以施加壓力 / 踢佢落台

歡迎討論

請用文明來說服我。
PS8851@182 發表於 2013-11-29 23:03 | 顯示全部樓層
 樓主| GU9338 發表於 2013-11-29 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-11-29 23:03 發表
讀緊BAFS既中學生可能書本上既知識好過佢既, 不過擺落九巴董事總經理呢個位, 中學生們又會做成點呢?
你咁講就唔岩喇
書本上既知識嘛 , 何達文係讀 MBA 出身 , 中學生點會夠佢黎呢 ?

不過
唔知佢記唔記得有兩課書講 Business Ethics / Social Responsibility 既呢
請用文明來說服我。
ANDY5520 發表於 2013-11-29 23:40 | 顯示全部樓層

唔理何生讀乜野,比佢管九巴之後加價不斷,又鬼車,收車 , 強行取消 / 縮短路線錦,解釋就同藉口,有人會信咩?
重組就話班議員阻住曬,但係北區個重組已經係失敗,當中有得幾多條線做得好兼令人接受?
問題係連傾出來嘅方案都係叫人去坐鐵都得嘅心態,班議員就緊係阻力大D啦

而家可加可減機制只有加無減,坐巴士加價>坐鐵...
鐵加價>坐巴士...
要惡性循環到幾時?

何生落台啦,一出街就要坐「加價」巴士,唔係人人都係有錢人來架
S315E 發表於 2013-11-30 00:17 | 顯示全部樓層
除非有個強過何生多多聲嘅人,如果唔係俾邊個管都一樣死。

老實講,當年陳生走,政府唔支持巴士行業有一定影響。如果政策再唔改,話之你曉飛。
kwyeung 發表於 2013-11-30 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-11-29 23:03 發表
讀緊BAFS既中學生可能書本上既知識好過佢既, 不過擺落九巴董事總經理呢個位, 中學生們又會做成點呢?

唔好講咁遠, 呢個板都有唔少專業人士, 管理層又有, 自己做老闆都有。
香港搵個叻人咁難?咪玩啦, 搵人入政府就難, 私人公司有錢會搵唔?

你唔知, 或者你覺得自己冇能力做到, 唔代表冇人才。
kwyeung 發表於 2013-11-30 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 S315E 於 2013-11-30 00:17 發表
除非有個強過何生多多聲嘅人,如果唔係俾邊個管都一樣死。

老實講,當年陳生走,政府唔支持巴士行業有一定影響。如果政策再唔改,話之你曉飛。 ...

點樣為之「強過何生」?
一條友夠無恥, 有方法砌爛條數, 呃盡民脂民膏,
配合公司宗旨, 老闆可能覺得佢好強

成日賴政策, 九巴有冇做好本份?
當年鐵路為骨幹, 陳仔都話長途冇得做就做短途。
而家你望下大部份短途線, 比較一下班次, 做到乜鬼樣?

我舉個例子︰2003年時10號九正三蛇, 開8-15分鐘, 而家呢?
沿途樓多左人多左, 亦冇鐵路競爭, 你做唔掂仲好意思賴人?
又再望下1,2,5,6,7,8,9,11,14,15,16,17, 比起10年前, 邊條線冇退步?
陰陰濕濕, 唔覺意就cut車收車, 問心一句, 你俾錢條氣順唔順?
ksmbh 發表於 2013-11-30 00:45 | 顯示全部樓層
九巴範圍咁多新屋村新發展區
都做到咁
相反港島區連新屋村都冇
真係冇眼睇!

何生做到九記咁都連年袋袋平安
咁佢真係好有本事
可以將盤咁既數交比董事局....
ate_58x 發表於 2013-11-30 01:07 | 顯示全部樓層
講到服務水平九巴嘅效率勁低囉 有次收多咗錢打去追 佢check 8仔記錄話要10個工作天 結果用咗成個月 之後打黎話寄返支票比我又用咗成個月 結果由打去追返錢到收到張支票用咗成2個月 另一次到新巴收多錢  一打去人地就即刻check到係車長冇較分段而收多錢 之後等咗兩個星期張支票就收到 可見九巴服務仲唔係日日退?收車唔在講 做野效率又咁低仲話要加價 佢憑咩?

S3BL100 發表於 2013-11-30 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2013-11-30 00:40 發表

成日賴政策, 九巴有冇做好本份?
當年鐵路為骨幹, 陳仔都話長途冇得做就做短途。
而家你望下大部份短途線, 比較一下班次, 做到乜鬼樣?

我舉個例子︰2003年時10號九正三蛇, 開8-15分鐘, 而家呢?
沿途樓多左人多左, 亦冇鐵路競爭, 你做唔掂仲好意思賴人?
又再望下1,2,5,6,7,8,9,11,14,15,16,17, 比起10年前, 邊條線冇退步?
陰陰濕濕, 唔覺意就cut車收車, 問心一句, 你俾錢條氣順唔順?

反而而家個勢係,短途線好多都無得做,長途線賺錢能力平均反而唔差

唔計1A 5C 6C呢D全日都多客、每粒鐘每個座位車費收入>$10的大賺例子,
短途線普遍無咩錢賺,就上面你舉的幾個例子,當中已知2 7 8 9 11 14都係蝕錢線…

每個座位每小時收入要超過$5先有錢賺,但係九龍巿區短途線/M線,又有幾多做得到?
況且近幾年巿區塞車不斷惡化,短途線營運狀況可謂首當其衝。

不過又咁講,九巴巿區短途線普遍重疊,明明有大把重組空間,
但係近十年佢地都無咩意欲去搞,任由盤數一路差落去,
反而有得做、無鐵路的九龍半山、新發展區,一係無車搭,一係就維持幾十年前走線,兜一大餐先出到去,
送晒客俾紅小或者綠小駁鐵。有生意都唔做,怨得邊個?
fb.com/scientisthk2usa/