hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴 4041 內籠
開啟左側

新巴 4041 內籠

Man@MFHK 發表於 2014-1-7 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2014-1-7 15:26 發表
其實硬唔係重點, 重點係我唔知點解佢設計到好桶型
完全唔好坐

新E500 唯一改善左係頭枕, 歐五蛋我覺得角度唔係咁好
新頭枕就改善左好多, 起碼適合我先
其實最好坐都係E400果隻, 唔知點解新E500 咁差...

我坐過一次老九既E400,的確好坐,承托力好,坐壁又夠兜,比城記E400好得多
其實我自己就好buy桶型椅,如果成張櫈設計岩,坐壁、椅背角度洽到好處,桶型椅承托力會比較好,當然桶型椅對身形比較大隻既人來講可能會坐得比較辛苦
Volvo B8L
3ASV174 發表於 2014-1-8 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2014-1-7 18:05 發表
講咩橫位、摺椅,而家冇人要求/贊成無止境提升載客量,
只係回復舊金車時代行距,糾正初代直車趕客嘅錯誤啫,
我對呢個程度嘅修改樂於接受,唔代表我歡迎變本加厲。 ...
今時今日因為車身設計不同,巴士上層地台既長度已經不如上一代金巴,
而且無論用方梯定新曲梯,條梯都比上一代金車長左係鐵一般事實。
情況最差既右邊車廂,下層根本都無辦法放返上一代金巴咁多行,上層又點會係回復舊金車既行距?
事實就係方梯車上層行距比起上一代 59 座金巴係更窄左一截,根本一坐落去就知道。

而且第一代低地台車上層裝 59 座都只適用於九巴,
事實上新巴好快已經知錯,除左最早期訂既車同 60xx 外,其他車已經改返做 57 座。
tkf_2005 發表於 2014-1-8 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-1-8 00:34 發表
今時今日因為車身設計不同,巴士上層地台既長度已經不如上一代金巴,
而且無論用方梯定新曲梯,條梯都比上一代金車長左係鐵一般事實。
情況最差既右邊車廂,下層根本都無辦法放返上一代金巴咁多行,上層又點會係回復舊金車既行 ...

可行辦法,等遲下12.8m車過哂所有測試,先能夠大手引入改善

相傳12.8m只係多一排位,現有於ATENU上O既REVO S座椅座距約677mm,

新KMB高載車(上層59座)排法:
左:15 右:12(梯位佔去3排位置)
加最尾一排5座

再睇下新車帶黎0.8M (800mm) 扣除一排座椅座距之後,係7除8扣下,

用剩下長度,大約~130mm ,平均拉開座距,再睇效果如何,

不過好老實,以九記心態,應該唔會咁輕易放番到第一代超直巴士O既標準,座距有成705-750咁誇張架啦....

已成回憶:
九 巴 「 超 『 直 』 巴 士 」 的 車 廂 更 採 用 嶄 新 布 局 和 新 色 彩 配 襯 , 增 強 美 感 和 視 覺 享 受 , 其 中 座 椅 更 首 次 採 用 鮮 艷 的 桃 紅 玫 瑰 花 紋 設 計 , 令 車 廂 格 調 煥 然 一 新 ; 為 體 貼 乘 客 , 椅 背 高 度 亦 較 現 時 的 座 椅 增 加 25 毫 米 至 585 毫 米 。 車 廂 座 椅 之 間 的 距 離 由 現 時 每 張 介 乎 650 至 690 毫 米 增 加 至 710 至 750 毫 米 , 椅 背 與 座 墊 的 傾 角 亦 調 校 至 最 少 105 度 , 令 乘 坐 更 為 舒 適 。 椅 背 弧 度 、 頭 枕 及 座 墊 的 傾 角 亦 加 以 改 良 , 更 符 合 人 體 工 學 的 要 求 , 為 乘 客 的 頸 部 及 背 部 提 供 更 佳 的 承 托 。 此 外 , 「 超 『 直 』 巴 士 」 的 座 椅 選 用 高 密 度 模 鑄 乳 膠 , 配 以 高 級 人 造 皮 物 料 , 極 富 彈 性 、 能 將 乘 客 重 量 平 均 分 佈 在 座 椅 上 , 同 時 不 易 變 形 、 堅  耐 用 。

http://web.archive.org/web/20070927010511/www.kmb.hk/chinese.php?page=next&file=news/service/news1q03/news2003011501.html   
edhong 發表於 2014-1-8 03:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
epsilon 發表於 2014-1-8 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-1-8 00:34 發表
情況最差既右邊車廂,下層根本都無辦法放返上一代金巴咁多行,上層又點會係回復舊金車既行 ...

你講嘅都係事實,不過係人都知。

但你樓下貼嘅數據就顯示,高載直梯車行距係舊金車行距嘅平均數。
喺地台短咗嘅同時,座位背板係減薄咗,所以兩排座位之間實際距離係一樣。
高載直梯車上層左右邊行距完全相同,既然左邊行距同舊金車一樣,
右邊行距就冇比舊金車差嘅問題。
至於高載直梯車下層右邊,我未坐過不予置評,如果真係差咗就當然抵鬧,
但我又見上兩三版有人話全車最好坐就係下層右邊。
tkf_2005 發表於 2014-1-8 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-1-8 03:48 發表
據悉/ 據說/ 據稱/ 據了解/ 據傳起未來幾間公司唔同品牌(就算同一品牌都好)嘅12米8巴士有各自坐位及企位編排。不過如果放在按計劃測試路線,恐怕會嘈足50版。 ...

其實/其實/其實/其實呢....我諗最主要問題都係老九批REVO S 坐位,

採用左比超直巴士更高一級O既"超" 高 密 度 模 鑄 乳 膠 坐椅,

同平板坐墊問題.

至於座椅上半部,背墊頭枕位置個人黎講都OK...

尤其頭枕已經比AVBWU 果批好左唔少...

舊版V椅係頂頭頂頸頂到背都貼唔到....

肯執一執O既話,應該冇咁多人投訴...掛

93A_S3_6:30am 發表於 2014-1-9 12:48 | 顯示全部樓層

我只係唔明,
點解巴士公司,尤其九巴,要玩高載,點解唔去返以前的玩法,
點解唔索性下層方梯後開大水塘,尾軸驅動的B9車再用埋橫排位,咁肯定塞到勁多人
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
kei_hk 發表於 2014-1-9 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-1-9 12:48 PM 發表
我只係唔明,
點解唔索性下層方梯後開大水塘,尾軸驅動的B9車再用埋橫排位,咁肯定塞到勁多人 ...

1. 橫排位我唔認同係增加載客的好方法﹐而通道位亦唔因此而闊很多。

2. 法定可載客量﹐唔係單單睇空間﹐唔係開水塘位便可﹐亦要睇車本身的重量﹐計算番法定最高車重﹐差額便是可負重量﹐即係可載客人數。車本身係重﹐可載客量便可下降。睇下不同時期的 b9的載客量﹐便講了這一點了。

bose_hung 發表於 2014-1-9 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-1-9 12:48 發表
我只係唔明,
點解唔索性下層方梯後開大水塘,尾軸驅動的B9車再用埋橫排位,咁肯定塞到勁多人 ...

「開大水塘」這玩意,
已經不是隨意就可以玩,
可知道第一代低地台車 (Trident) 的底盤,
跟現在的 E50D MMC 的相比,
重量上已經有大約 20% 的差距,
也代表剛性上也有不同。
當連生產商也不敢說可以做水塘的時候,
貿然改作大量企位的話,
就算過得了驗車程序,
也不知可以支撐多久。

此舉尤如現代版的「偃苗助長」……
tkf_2005 發表於 2014-1-9 20:33 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-1-9 12:48 發表
我只係唔明,

咁如果巴士都佔有大量企位去服務乘客,我倒不如企地鐵好過...

縱使高載車係就係頂腳...對腳長O既乘客,

但好醜都係一張椅,假如閣下腳有42,當你上到架空車,

大把位任你選擇O既時候,

我相信你都係"口裡說不地"搵位坐低....