hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 觀塘綫延綫油麻地站一問
開啟左側

觀塘綫延綫油麻地站一問

pcckw 發表於 2014-2-3 20:45 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

閣下提及的例子(除南昌外)是考慮過人流才作跨月台轉乘,北角站是原有港島線上下疊側式月台才便利作跨月台轉乘,你認為單靠鰂魚涌站能否應付將軍澳線所新增的轉乘人流?

如果荔景沒有跨月台轉乘,肯定比起「撞死人」更嚴重,或整個收費區大堂擠滿乘客,大圍站也是同樣道理。

香港往返中環的長廊不僅是分流當時十分擠擁的荃灣線過海段,也為東涌線沿線的乘客提供便捷選擇。

返回油麻地的問題,前文已有提及,在此不列出(太子及旺角站已經分流了轉乘客),加上未來有東西及南北線,要為短期其他路線未通車的運作做出長期的改動,根本不符合成本效益。
 樓主| hoising 發表於 2014-2-4 01:42 | 顯示全部樓層

回復 39# 41# 的帖子

你必須明白
觀塘綫延綫沒有任何綫路都是neccessary的
精益求精
也是一件合理的事吧

便捷,也是desirable的
如果鐵路在香港真的是絕對吸引
政府無需殺巴保鐵
因為市場是會淘汰巴士

另外,你提及的北角站例子
應討論是「是否一定要跨月台轉乘才可應付將軍澳線所新增的轉乘人流?」
現時討論是應否跨月台轉乘
而不是車站的存在與否
然而你在#34中提供不少轉車站
但及後沒有跨月台轉乘而出問題的都不考慮
那跨月台轉乘的優點都排除了

總而言之現時無跨月台轉乘
既不可以分散人流,亦不便旅客

隨挖隨鋪工程設計絕對不用延遲通車
彌敦道可以最多只封一條行車綫部分路段
影響不大

再次強調機電上的確有會問題
但封上環站兩日的情況不會發生
因路綫的分間較多管道空間也比較足夠
影響觀塘綫最多半日
晚間才做荃灣綫
星期六/日做影響應不算太嚴重

lpc 發表於 2014-2-4 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hoising 於 2014-2-4 01:42 發表
你必須明白
精益求精
也是一件合理的事吧

便捷,也是desirable的
如果鐵路在香港真的是絕對吸引
政府無需殺巴保鐵
因為市場是會淘汰巴士

另外,你提及的北角站例子
應討論是「 ...

唔明樓主呢個reply想表達D咩
撻乜鬼英文
講黎講去都係個三篤屁

總之而家已經延線工程進度過一半啦
而家MTR可以點做跨月台轉車?
有無諗過如果成個工程Deley、造價上升又會點呢?

kei_hk 發表於 2014-2-4 14:09 | 顯示全部樓層

原帖由 lpc 於 2014-2-4 01:02 PM 發表

撻乜鬼英文
講黎講去都係個三篤屁

有無諗過如果成個工程Deley、造價上升又會點呢? ...

其實﹐上面#42 講封1條行車線去改做隧道﹐係唔係真係得?

我係非常有懷疑是否技術上可行。

條隧道又要左飛去右﹐又要右飛去左﹐又要上下穿﹐我真係想唔到點去封1條行車線便可做到這個大工程。

註 1 : 1部列車都1條行車線闊﹐加埋隧道本身的結構牆﹐起碼都1條半行車線﹐我真係唔相信封1條行車線可以滿足到施工所需的空間。
註 2 : 當年彌敦道沿線車站及隧道﹐係用明挖明填方式興趣﹐在設計興建之時已經做太子至油麻地的車站之間﹐隧道點去左穿右插﹐一口氣挖空整個區域﹐再一口氣做所有的隧道﹐再回填路面。看過以往的舊圖片﹐成條彌敦道封淨1-1.5條行車線﹐勉強夠2部細車單向通過。

正如鑽石山問題﹐都係要封龍翔道的問題﹐解決唔到車流問題﹐所以唔去做跨月台轉車﹐要乘客上上落落。

假設封1線行車線可以改做到油麻地的隧道問題﹐彌敦道被封1線行車線﹐又是否承受到交通擠塞問題。

既然當年顧問報告話油麻地站需要跨層轉車的客唔多﹐而興建的施工空間又難以處理﹐為何鐵路公司/政府要執著要做跨月台轉車﹐增加成本及施工所需時間。

aaron 發表於 2014-2-4 14:37 | 顯示全部樓層
其實樓主係咪住黃埔,所以先堅持要油麻地站改方向,去配合閣下?

不如咁講,其實觀塘延線通車後,可以預視到以下情況:
黃埔:港鐵眼中客量有限,如果係夠客(同夠地方)的話,一早起晒兩個月台,亦唔會講明繁忙時間係1班黃埔1班何文田咁做總站
何文田:沙中線起好前,呢個山中車站有幾多客真係話唔埋。大眾廣義何文田區兩條大屋邨(何文田、愛民)一啲都唔近,要靠行人通道接駁;反而紅磡北蕪湖街一帶應該會覺得呢個站幾方便。咁要睇埋到時呢個站PTI開乜嘢線俾乘客駁腳,否則沙中線通車前無轉線乘客,呢個站人流都係麻麻。至於上蓋發展都要等個站起好先有得講,何文田站頭幾年都唔會有呢類「上蓋屋苑」乘客。

咁返到油麻地,真係上咗觀塘綫列車既客其實唔多,由港島經紅色線過海返九龍東既乘客去油麻地上仍然有著數既...

另一個要留意既係上下繁個人流,通常個通勤走向都係九龍住宅區<->港島商業區,當上午石硤尾到觀塘呢堆乘客去港島會用綠色線下行轉紅色線下行,何文田黃埔兩個站係會用綠色線上行轉返紅色線下行。紅色線下行響旺角都上到沙甸魚,油麻地基本上都好難上,何文田黃埔兩站乘客分分鐘過太子轉,路程係遠咗但會容易少少上車。
收工時間由紅色線轉綠色線呢個情況,剛才都提過黃埔何文田客量多極有限,加上綠色線下行去到旺角之後都已經落得七七八八,油麻地站紅色上行轉綠色下行個人流係有,但未至於會亂到七彩。至於油麻地紅色上行轉綠色上行,個客量都依然響度,但正如前面有版友講,個誘因其實係細咗。唔可以排除有乘客繼續油麻地轉車博有位坐,不過乘客都可以選擇1872咁下行入何文田/黃埔再上行返去,又或者直接搭上行車返去。真係調方向的話,反而有少少得不償失。而顧問報告既然都話無呢個需要去改,又無謂花錢做呢類改完更擾民既改動啦。
Megabus 發表於 2014-2-4 21:10 | 顯示全部樓層
就係果張圖已經唔好盡信,該人兄畫好多野都係平時搭車影相+估出黎,因為如果有document在手就知有野係錯...

亦都同12樓講的無咩關係,只要試下用幾條飲筒或線就知其實點扭都得。KTL油麻地站上下行問題係因為太子旺角轉線月台在東邊,要就返路軌正反向的原因...
sincere 發表於 2014-2-4 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 hoising 於 2014-2-4 01:42 發表
你必須明白
精益求精
也是一件合理的事吧

對不起
維護小眾或大帝利益而犧牲票價及通車時間並不是合理的事
以上
ArnoldC 發表於 2014-2-5 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2014-2-4 21:10 發表
就係果張圖已經唔好盡信,該人兄畫好多野都係平時搭車影相+估出黎,因為如果有document在手就知有野係錯...

亦都同12樓講的無咩關係,只要試下用幾條飲筒或線就知其實點扭都得。KTL油麻地站上下行問題係因為太子旺角轉線 ...

睇睇呢份 paper Fig. 10就明架啦。
ArnoldC 發表於 2014-2-5 01:05 | 顯示全部樓層
黃埔花園毗鄰紅磡碼頭,又有專線小巴連接尖沙嘴(經紅磡站{鄰近海底隧道巴士站}),究竟有多少乘客會經油麻地站轉車?
何文田至啟德過海,南北線一定比荃灣線快捷,絕對不會在油麻地轉車。前往尖沙嘴,則東西線可直達尖東。
說到底,似乎只有來往佐敦與何文田/黃埔的乘客,才會在油麻地轉車。

樓主| hoising 發表於 2014-2-5 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 lpc 於 2014-2-4 13:02 發表
撻乜鬼英文
講黎講去都係個三篤屁

有無諗過如果成個工程Deley、造價上升又會點呢? ...

用兩個英文字的不是本人
是#34的帖主(而且他更串錯字)
本人只是表達他用英文字論證自己是錯誤的
希望閣下搞清楚

原帖由 aaron 於 2014-2-4 14:37 發表
其實樓主係咪住黃埔,所以先堅持要油麻地站改方向,去配合閣下?

本人居於沙田以北
我不見得本人在此堅持
MTR會配合一下

本人只是表達本人與同業友人對MTR的施工及考慮的質疑
以及提出其他方案
討論一下而已

希望日後可以有更深入、周詳的考慮